Începând de azi, 11 martie 2010, ediţia a VII-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică îşi deschide porţile vizitatorilor. Lansarea oficială a avut loc la ora 12:00. Din partea organizatorilor ne-au onorat cu prezenţa dl Miklos Gantz, viceprimarul Braşovului, dl Ştefan Aranyosi, preşedintele Comisiei De Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, dl subprefect al judeţului, Ambrus Carol, dna prof univ. dr. med. Liliana Rogozea, secretar ştiinţific al Universităţii Transilvania şi dl Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Libris Cultural Braşov. Urmând tradiţia ediţiilor trecute, amfitrion al evenimentului de azi a fost dl Doru Munteanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor Filiala Braşov.

N-am uitat că anul acesta se împlinesc 775 de ani de atestare documentară a oraşului Braşov, aşa că am dedicat această zi de joi în special lansărilor de carte şi expoziţiilor care au ca tematică istoria şi obiceiurile străvechiului burg din centrul Transilvaniei. Imediat după deschiderea oficială a avut loc primul eveniment: lansarea monografiei Scheii Braşovului (autor – acad. Alexandru Surdu) o explorare interdisciplinară riguroasă a culturii locale braşovene, pe care scriitorul Doru Munteanu a apreciat-o drept doctă şi exactă. A urmat lansarea volumului de mici dimensiuni dar de o importantă semnificaţie culturală, Sărbătoarea Junilor la Paşti – o detaliere succintă şi bine documentată a obiceiului particular care asigură amprenta locală a sărbătorilor Pascale de la poalele Tâmpei. Şi pentru că identitatea Braşovului transpare mai ales în arhitectura caracteristică, ne-am gândit că ar fi potrivit să celebrăm frumoasa vârstă pe care o împlineşte oraşul Coroanei, printr-o lansare de carte de gen: Braşov un secol de arhitectură 1895-1984.

Nu în ultimul rând, pentru că un oraş se vede cel mai frumos prin ochii inspiraţi ai artiştilor, am invitat vizitatorii la un exerciţiu de privire, în cadrul expoziţiei de pictură organizate de Dorina Pădineanu al cărei protagonist a fost desigur, acelaşi îndrăgit Braşov.
Evenimentele continuă şi azi cu lansarea cărţii „Umbra unui pom” (care trebuia să aibă loc vineri), cu microrecitalul trupei Play şi bineînţeles cu recitalul de poezie de excepţie oferit de maestrul George Custură… se anunţă o seară jucăuşă, aşa cum doar Marin Sorescu şi-o poate imagina.

La Braşov e frig, iarna nu ne părăseşte deşi am intrat în luna martie, zăpada acoperă bine oraşul. Şi totuşi ceva e verde… am dat verde la Târg.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *