Suntem aproape la jumătatea celei de-a doua zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică. Dimineaţa a debutat în forţă, cu o lansare de carte de specialitate, Tratat de Drept al Afacerilor Vol I de Gabriel-Tiţa Nicolescu. Au fost prezenţi şi au luat cuvântul autorul,  dl Cristinel Murzea, Decanul Facultăţii de Drept şi Sociologie din cadrul Universităţii Transilvania Braşov,dl Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, precum şi reprezentanţii editurii Wolters-Kluwer. Dl Ţucunel ne-a asigurat că volumul lansat va fi un instrument necesar oricărui profesionist în domeniul afacerilor, mărturisind de asemenea că se va asigura de prezenţa tratatului pe propriul său birou. În vreme ce dl Murzea a apreciat calitatea ambiţiosului proiect, autorul n-a uitat să-şi mărturisească dificultăţile pe care le-a întâmpinat în redactarea lucrării: în 5 ani de zile a fost nevoit să reia demersul de la capăt de mai multe ori, datorită modificărilor legislative profunde. La finalul lansării, dl Nicolescu a oferit autografe.

Dacă primul eveniment al dimineţii ne-a amintit cât de greu este să scrii o carte de drept în peisajul prezent al specialiştilor de vârf, lansarea care a urmat s-a dovedit a fi un omagiu adus unei figuri preţioase din galeria culturală a Braşovului: pictorul Stavru Tarasov. Volumul apărut sub îngrijirea Editurii C2 Design, alcătuit de Gheorghe Mitran şi Raluca Moscaliuc aduce o contribuţie importantă popularizării unui artist din păcate nu îndeajuns de cunoscut românilor.Pentru că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea peisagistului, momentul apariţiei lucrării omagiale nici că a putut fi mai potrivit.

A urmat evenimentul susţinut de Editura Rao, lansarea volumului de teatru al scriitorului polonez, Witold Gombrowicz. Cartea face parte din proiectul mai larg al editurii, de a promova operele lui Gombrowicz, în colecţia deja cunoscută, a maeştrilor secolului XX, din care mai fac parte şi Marquez, Hesse, Steinbeck sau Faulkner. Dna Ana Flutur, editor în cadrul trustului Rao, ne-a asigurat de continuitatea seriei de autor, în vreme ce profesorul Bodiu l-a recomandat pe Gombrowicz, cu căldură, mai ales adolescenţilor. N-a lipsit nici optimismul exprimat al domnului Godun, preşedintele Institutului Cultural Polonez, faţă de familiarizarea crescândă a  publicului român cu un autor cenzurat în perioada comunistă iar doamna Godun, traducătoarea pieselor de teatru, ne-a pus în legătură cu spiritul contestatar al lui Gombrowicz, imaginându-şi cum ar fi reacţionat autorul, dacă ar fi fost alături de noi la lansare… ne-ar fi urecheat pentru faptul de a ne fi prezentat încălţaţi (gest care echivalează cu o autoînălţare pe un piedestal, într-o manieră cât se poate de obraznică).

Chiar înainte de prânz, Târgul a primit vizita profesorului Octavian Mândruţ care ne-a oferit detalii legate de un album geografic deosebit, publicat de Grupul Editorial Corint, ATLASUL LUMII-TIMES. Dl Mândruţ n-a ezitat să se întâlnească şi cu o mulţime de cadre didactice,  pentru a discuta despre atlasele existente pe piaţă şi despre oportunitatea folosirii lor de către elevi. La Târg se face şi şcoală.

De abia am terminat de mâncat dar nu e timp pentru siestă sau picoteală. După amiaza continuă cu lansări de carte şi un recital susţinut de Haydn Deane Big Band.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *