ISTORIE ŞI SPECTACOL

E greu sa rezişti puterii de seducţie pe care o exercită un istoric american. Mai ales când conferenţiază la Yale şi Columbia şi scrie despre istoria recentă. “Razboiul rece” este o carte de popularizare, până la urmă nu are decât 350 de pagini dar după ce o termini  sentimentul pe care îl ai nu e unul de confuzie sau de insuficienţă, ci de câştig pe toate planurile: a fost şi distractiv dar şi instructiv. Gaddis face faţă cu succes provocării publicului nespecializat şi nerăbdător. “Razboiul rece” nu descrie 50 de ani esenţiali ai istoriei umanităţii, ci îi pune în scenă. Deliciul lecturii este dat de accentul pe care Gaddis îl pune pe caracterizarea directă şi indirectă a personajelor cheie care au influenţat desfăşurarea politicii internaţionale timp de 50 de ani. Volumul abundă în citate savuroase ale marilor lideri (multe din ele memorabile) şi Gaddis nu ezită să lege strategiile politice şi de psihologia şi personalitatea conducătorilor de la Washington, respectiv Kremlin. O asemenea abordare livrează “Războiului Rece” cu o garanţie de popularitate. Dar nu simplifică riscant demersul istoric? Să nu ne lăsăm inşelaţi, cartea nu este totuşi un roman în care o mână de personaje caricaturale se joacă de-a micii dumnezei, cam ca în filmul lui Stanley Kubrick, “Dr Strangelove”.

Interesul lui Gaddis este de a examina  în profunzime desfăşurarea evenimentelor, faptul că optează pentru o prezentare, să-i spunem dramatizată, nu echivalează cu renunţarea la rigoare ştiinţifică (cei interesaţi vor avea parte de o listă bibliografică impresionantă- de la arhive şi înregistrări ale discursurilor, până la lucrări de specialitate din domeniul relaţiilor internaţionale). Primează, în fond, interesul pentru interpretarea cauzală a evenimentelor. Printre cele mai semnificative aspecte de luat în considerare, pentru înţelegerea proporţiei, intensităţii şi longevităţii conflictului sunt originile acestuia. Rădăcinile războiului rece işi trag seva nu din straturile superficiale politico-militare, ci din straturile profunde ale ideologiei, implicit ale filosofiei. Rivalitatea SUA-URSS a însemnat de fapt o rivalitate între două modele de existenţă umană: modelul liberal-democrat şi modelul marxist. Ele n-au putut convieţui în pace deplină, pentru că ambele asumau atacul una la adresa celeilalte, ca formă de asigurare a supravieţuirii proprii. Kremlinul şi-a asumat dezideratul internaţionalismului marxist-leninist (trebuie grabită prăbuşirea sistemului capitalist), în vreme ce Washingtonul a redescoperit înţelepciunea lui Woodrow Wilson (o democraţie nu se poate simţi în siguranţă decât în preajma altor democraţii). Dar incompatibilitatea ideologică nu a degenerat totuşi într-un război clasic, cu ciocniri directe între armate, pe fronturi kilometrice. Aşa cum bine subliniază Gaddis, noua formă de război a devenit “ameninţarea cu războiul”, odată cu apariţia armelor atomice. Războiul care nu mai lasă nimic în urmă devine absurd, de aceea el nici nu trebuie declanşat. Posibilitatea lui însă, trebuie luată în serios şi trebuie folosită ca instrument de intimidare psihologică în încercarea de a obţine suprematia internaţională.

Concursul dintre cele două modele existenţiale a fost câştigat de liberalism. Poate cea mai benefică urmare a războiului rece rămâne, aşa cum sugerează şi istoricul american, discreditarea dictaturilor şi a comunismului, probarea eşecului unor teorii care au inspirat agitaţii sociale timp de mai bine de un secol.

Gaddis trece în revistă cele mai importante evenimente de pe mapamond, din ultimii 50 de ani şi le interpretează în cheia ordinii bipolare. Războiul din Coreea, Războiul din Vietnam, conflictele din Africa, tensiunile din Orientul Mijlociu, prăbuşirea colonialismului, frământările sociale din anii 60, dezgheţul diplomatic din anii 70 şi începutul sfârşitului pentru marile dictaturi, marcate de deceniul opt – toate au fost cauzate sau au fost chiar forme de manifestare ale noului tip de conflict.

Prin această interpretare unitară, profesorul american ne oferă   o imagine coerentă şi comprehensibilă a unei epoci atât de densă în evenimente.

Pentru cunoscători, “Războiul Rece” este un bun manual de recapitulare şi fixare, pentru neiniţiati reprezintă o introducere pertinentă şi captivantă.

RAZBOIUL RECE – John Lewis Gaddis – Editura Rao, 2009

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *