Seara de sâmbătă s-a dovedit a fi acel tradiţional moment al mulţumirilor, al gratitudinii exprimate faţă de oaspeţi şi participanţi. Nu e uşor dar este destul de costisitor, mai ales în vremuri economice de restrişte, să împachetezi mobilier şi marfă şi să baţi drumurile ţării  (măcar avantajul Braşovului e că se dovedeşte a fi egal depărtat de aproape orice punct al Romaniei, reprezentând în acest sens o destinaţie accesibilă pentru aproape orice editură, din orice localitate), să aranjezi totul frumos, să ajustezi toate detaliile în aşa fel încât standul pregătit să fie cât mai primitor. Nu e uşor să stai de dimineaţa până seara, câteva zile, într-un oraş pe care nu îl cunoşti foarte bine,  într-o atmosferă de forfotă şi agitaţie. Nu e deloc uşor să organizezi lansări, să găseşti vorbitori sau să susţii orice alt eveniment de promovare. E drept, toate aceste activităţi sunt legate în mod intim de  profesia editorului şi distribuitorului de carte. Dar tocmai pentru că această profesie presupune adesea, prin natura ei, atâtea eforturi şi atâtea sacrificii (mai ales în ceea ce priveşte participarea la un târg de carte) care nu aduc întotdeauna profitul dorit, considerăm că orice formă de mulţumire, pe lângă obişnuitele adresări verbale directe sau telefonice, nu este niciodată de prisos. La ediţia a şaptea a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov s-au prezentat peste 60 de edituri şi case de discuri, artişti plastici, actori, muzicieni.  Ca organizatori, considerăm, în spiritul ospitalităţii şi al atenţiei care se acordă oricărui musafir şi partener, că trebuie să răsplătim măcar simbolic, prin câte o distincţie devenită tradiţională, pe fiecare participant în acest proiect colectiv care are loc în fiecare primăvară. De aceea, după ora 19,  Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Culturale „Libris Cultural” Braşov, împreună cu Carol Ambrus, subprefectul judeţului Braşov au înmânat, în cadrul unei ceremonii specifice, Diplomele de Onoare tuturor acelora care au contribuit artistic, comercial sau funcţional la susţinerea evenimentului de la Braşov.

După aplauzele care au încheiat festivitatea de premiere, am îndulcit solemnitatea manifestaţiei cu un pahar de vin şi o audiţie muzicală. Orchestra Ţara Bârsei condusă de Petrişor Varga,  alături de naista Oana Lianu şi de soliştii LuciaPotra,  Petrică Mureşan şi Maria Butilă au oferit prefaţa folclorică a evenimentelor de duminica.

Încă o dată mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea acestei sărbători a primăverii prin cultură şi vă aşteptăm şi mâine, la ultima zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, ediţia 2010.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *