Seara a debutat cu recitalul „Haydn Deane Band”, o formaţie cunoscută printre melomanii braşoveni… povestea e simplă: un irlandez ajunge pe plaiurile româneşti şi găseşte un oraş fermecător şi o femeie încântătoare. Se îndrăgosteşte, inevitabil  de două ori şi, din fericire, nu trebuie să aleagă, îşi poate păstra ambele amoruri. Ce face un irlandez la Braşov  Învaţă limba română, deschide şi un pub (un Irish Pub, evident) în centrul istoric al Braşovului şi, ca Guinessul să nu alunece pe gât prea monoton aduce trupa pe care a înfiinţat-o la Belfast ca să întreţină petrecerea în Transilvania. Dacă românul n-ajunge în Irlanda, vine Irlanda la el… şi slavă Domnului că e destulă pentru orice ureche sensibilă la ritmuri jazzy. Au aflat asta toţi cei care au fost prezenţi în seara de vineri, la Aula Universităţii Transilvania. Iar pentru cei care n-au fost prezenţi, le oferim o mică mostră din spectacolul pe care l-am degustat în a doua seară a Târgului. Haydn Deane Band, chiar că ne-ai intrat sub piele…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V-DVzrHlDEk[/youtube]

Undeva după ora 19:00 am dat drumul la o nouă rundă de manifestări culturale… de data aceasta, doar pe bază de invitaţie; invitaţii am împărţit destule, tuturor doritorilor şi cu toate acestea, probabil că au fost mai mulţi oaspeţi prezenţi decât invitaţii oferite. Pentru ce atâta agitaţie? Pentru ocazia de a-l vedea performând pe marele actor, profesor şi (atenţie!) poet Dorel Vişan. Sosit cu trenul de la Bucureşti, evident cu întârziere, maestrul s-a înfiinţat la Braşov ca să ne recite din Mihai Eminescu. Şi ce bine s-a potrivit, căci anul acesta se împlinesc 160 de ani de la moartea poetului (ca un făcut, pare-se că aproape fiecare eveniment care a avut loc la târg s-a dovedit a fi o aniversare de vreun fel) iar Dorel Vişan a dorit ca publicul să aibă parte de o audiţie şi o familiarizare cu opere mai puţin cunoscute ale lui Eminescu: două poeme şi un monolog dintr-o piesă de teatru.  Vă împărtăşim şi vouă un fragment din recital.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=U6X6Vr0KKnA[/youtube]

Au urmat apoi două premiere: debutul cvartetului Hypnotique. Repertoriul a fost cât se poate de divers: piese clasice dar şi cafe concert şi pop. Alina Horezu, Iulia Smeu, şi Andreea Ghiţan au înroşit corzile viorilor electrice, acompaniate precis  de clapele Martei Băceanu.

Naista, profesoara şi dirijoarea Oana Lianu, vechea cunoştinţă a Târgului de la Braşov, a fost prezentă şi în acest an şi a oferit un recital care a inclus compoziţii moderne internaţionale.

Punctul culminant al spectacolului şi a doua premieră a serii a fost înâlnirea dintre nai, vioară electrică şi clape. Căci Oana Lianu şi cvartetul Hypnotique au debutat la finalul spectacolului, într-o colaborare imprersionantă … Ciocârlia aproape că a ridicat sala în picioare.

Naiul a întrebat, vioara a răspuns, clapele au confirmat şi publicul de abia s-a mai oprit din aplauze. Dl Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Culturale Libris, a înmânat, după spectacol, diplome de onoare domnului Dorel Vişan şi domnului Adrian Ştefănescu, managerul trupei Hypnotique.

A fost o nouă seară în care cuvintele şi muzica au fost împletite cu meşteşug de oameni înzestraţi… o alt fel de desfătare, în preajma cărţilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *