Evenimentele au început devreme astăzi, tocmai pentru că e sâmbătă şi tot timpul liber de care dispunem merită să fie valorificat cât mai bine. La ora 10:30, prichindeii s-au putut bucura de o proiecţie de film organizată de Centrul Cultural German. N-am avut suficiente scaune de la început, aşa că am mai luat câteva de la parter.

La intrarea în Aulă a avut loc la ora 11:00 lansarea cărţii profesorului Ioan-Aurel Pop, de la care a lipsit, din păcate, autorul. Scriitorul Doru Munteanu a formulat însă o critică de întâmpinare pertinentă, invitând cititorii să afle mai multe despre contribuţiile la istoria culturii româneşti din volumul cu titlul eponim.

Cvartetul Hypnotique a încins din nou atmosfera, cu câteva piese, înainte de a ceda scena plutonului de sociologi sosiţi, prin bunăvoinţa Editurii Curtea-Veche, pentru o discuţie cu publicul cititor, pe marginea volumelor din colecţia Actual. Au luat cuvântul Doina Jela, coordonatorul colecţiei menţionate care a oferit o imagine panoramică asupra aparţiilor de interes: colecţia se doreşte a fi o modalitate de a accede la înţelegerea contemporaneităţii româneşti în dimensiunile sale sociale mai puţin explorate. Astfel, volumul „Jurnal de cămin”, prezentat poate în prea puţine cuvinte de domnul profesor Onuţ, restituie cititorilor perspectiva studenţească asupra vieţii într-un spaţiu în care conceptele de intimitate şi proprietate suferă redefiniri dureroase. „Cealalta jumatate a istoriei”, carte despre care a vorbit  profesorul Chiriţă dă cuvântul femeilor nu atat de cunoscute. De la anonimele lucrătoare din uzine, până la absolventele de facultăţi, biografiile cuprinse în carte oferă o explorare a destinelor mai mult sau mai puţin obişnuite, într-o Românie în care populaţia feminină, prin caracterul ei tot mai numeros, reclamă şi alcătuirea unei istorii proprii. Prezentarea domnului Ungureanu s-a referit la cartea Activişti mărunţi , o explorare a celor mulţi  care s-au lăsat seduse de ideologiile extremiste care au bântuit şi România în perioada interbelică şi postbelică. În fine, volumul Strada Latină nr 8 îşi introduce cititorii în practica voluntariatului, în anii premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial.

A urmat lansarea cărţii profesorului Băcanu, „Management strategic în turism”. Au luat cuvântul atât teoreticieni ai domeniului economic, cât şi oameni de afaceri de succes. Dl Brătucu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii Transilvania a salutat oportunitatea apariţiei editoriale a colegului său, în contextul dezvoltării pieţei turistice locale şi naţionale,  alături de Sorin Muntean, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Dani Popescu, managerul mallului My Place din Braşov s-a declarat recunscător, din perspectiva practicianului faţă de existenţa unui asemenea volum, apreciind că acolo unde o organizaţie se dezvoltă suficient de mult, intuiţia managerului trebuie susţinută şi de studii riguroase.

Deşi n-a fost însoţită şi de momente muzicale, lansarea discului lui Nicu Alifantis, produs de Fundaţia Culturală „Nicu Alifantis” şi distribuit sub emblema „Jurnalul Naţional”, a adunat un public numeros şi s-a dovedit a fi o ocazie numai bună de a obţine un autograf de la carismaticul muzician. Discul, intitulat „Cântece de şemineu”, include melodii compuse pe textele poetice ale lui Tudor Arghezi, D.R.Popescu, Nina Cassian, Alexandru Tocilescu (da, de regizor este vorba) conţinând şi cântece care „s-au întâmplat în studioul de inregistrare”. Nicu Alifantis n-a ezitat să ne vorbească şi despre câteva din experienţele de creaţie: autocaracterizându-se drept un tip de modă veche, un romantic, Nicu Alifantis a fost sensibil la aprecierile unui apropiat al său care i-ar fi mărturisit că baladele se ascultă cel mai potrivit în faţa unui şemineu. De aici şi titlul albumului; după lansare publicul a putut să-şi facă rost de un CD cu semnătura artistului.

Neîncăpătoare încă de la sosirea lui Alifantis, Aula Universităţii Transilvania şi-a atins limitele, odată cu  sosirea lui Varujan Vosganian. Evenimentul a adunat oameni care au dorit să-l felicite pe reputatul politician şi scriitor şi a prilejuit caracterizări elogioase făcute de Doru Munteanu şi Gabriel Stan. Aşa cum a apreciat-o preşedintele Uniunii Scriitorilor – Filiala Braşov, Cartea Şoaptelor oferă istoria unei familii şi, în acelaşi timp, o istorie a unei comunităţi, destinul armenilor fiind redat prin şoaptele  înaintaşilor mulţi şi nenumiţi. Varujan Vosganian a avut un discurs lung şi emoţionant care a plecat de la roman, dar a ajuns să fie o invitaţie la meditaţie asupra tragicului veac care s-a încheiat recent. Căci protagonistul cărţii anului 2009 este, conform autorului, însuşi secolul XX, cu toate tragediile, ideologiile şi excesele ce au scos iveală nevoia lăuntrică a natiunilor de a-şi regăsi noi identiăţi. Domnul Vosganian şi-a apreciat creaţia ca fiind în aceeaşi măsură despre armeni, români, evrei şi toate acele popoare care au suferit istoria, mai degrabă decât au trait-o.

Sesiunea de autografe a durat destul de mult, aşa că am profitat de momentul de respiro pentru a lua o pauză de masă, nu foarte lungă, pentru că urmează lectura lui Dan Lungu…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *