Ca în fiecare an, duminica Târgului e dedicată folclorului şi obiceiurilor româneşti care anunţă primăvara. Am început puţin mai târziu decât era prevăzut în program… au venit încă de dimineaţă o mulţime de artişti, grupuri de copii, chiar şi orchestra Ardealul aşa că până am descurcat firele instalaţiei de sonorizare şi am pregătit toate CD-urile a mai durat ceva. Dar vizitatorii n-au simţit prea tare întârzierea, căci tânăra elevă a Liceului de Artă „Tudor Ciortea” a atras la dans pe cei cu răbdarea cel mai greu pusă la încercare: prichindeii sosiţi împreună cu părinţii la Târg, înainte de plimbarea duminicală. Ingrid Mureşan a cântat câteva piese despre copilărie iar dansul surorii ei mai mici a atras zâmbetele şi simpatia publicului.

Desfăşurările tradiţionale de muzică şi joc care au urmat au fost introduse de o cunoscătoare desăvârşită: gazda emisiunii dedicate folclorului de la TVS Holding, Silvana Enache.

Au urcat apoi pe scenă, cu paşi mărunţi dar siguri, elevii Şcolii Generale Nr. 8 , conduşi de doamna învăţătoare Gabriela Moldovan. Micuţii au jucat cum se cuvine, dansuri populare româneşi. Punctul culminant a fost desigur, momentul în care au încins o Braşoveancă pe cinste, pe care publicul a aplaudat-o îndelung.

A urmat un moment deosebit, pregătit de Grupul Folcloric al Şcolii Generale nr 11 St.O.Iosif care a surprins vizitatorii cu un obicei interesant, din Ţara Făgăraşului, cunoscut în zona comunei Vad, drept Obiceiul Plugarului. Datina populară care are loc în fiecare an, în preajma Paştelui, vine să anunţe începutul sezonului agrar şi să apere recolta viitoare de stihiile naturii. Vă oferim şi vouă o secvenţă din spectacolul la care am asistat.

După ora 12 artiştii susţinuţi de Libris Braşov s-au întrecut în interpretări folclorice care mai de care mai frumoase, lansându-şi cu această ocazie şi propriile albume. Ne-a făcut plăcere să-i ascultăm pe Mihai Emil, Andreea Bochiş, Daniel Raţiu, Mariana Pop, Mihaela Sabău precum şi Ciprian Istrate . Soliştii au fost acompaniaţi de orchestra Trio Ardealul, din Gherla, judeţul Cluj şi au ascultat de bagheta dirijorului Mihai Emil.

Am întrerupt puţin muzica, pentru a găzdui ultima lansare de carte, a ediţiei 2010 a Târgului. Volumul oferit publicului ne-a făcut poftă, la propriu, prin abundenţa deliciilor cuprinse între coperţi. Intitulat „Alimente, bucate şi leacuri din zona Braşovului – Atlas Gastronomic Tradiţional”, mica enciclopedie  cuprinde atât mâncărurile uzuale, pregătite şi astăzi în zona centrală a ţării, cât şi reţete vechi de zeci de ani, aduse din nou în atenţia publicului. La eveniment au participat Adrian Văluşescu, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, Dr. Ligia Fulga, Ştefan Aranyosi, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism. Invitaţii precum şi autorii: Dr Ioan Prahoveanu, Delia Barbu, Veronica Bogoiu, Roxana Cornea. Inspiraţia de a pregăti un astfel de volum a fost oferită chiar de iniţiativele regretatului Radu Anton Roman, de popularizare şi cultivare a gustului românilor în armonie cu propriile moşteniri gastronomice.  Directorul Muzeului de Etnografie din Braşov, doamna Ligia Fulga a apreciat la cel mai înalt nivel lucrarea care se dovedeşte a fi o premieră pe plan local şi chiar naţional, reflectând diversitatea culturală a ţinutului.

Cu gândul la bucatele aburinde sugerate de ultima carte lansată, încercăm să ne mulţumim cu o masă de prânz expeditivă , în pauza pe care ne-am permis-o chiar înainte ca Orchestra „Ţara Bârsei” să dea tonul unor noi recitaluri folclorice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *