AVENTURI CA IN VREMURILE BUNE

Pare a fi un pariu riscant să te apuci să scrii o carte pentru copii şi adolescenţi, dar să întorci spatele vampirilor, vrăjitorilor, dragonilor, eroilor cu puteri supranaturale şi spiritelor de pe lumea cealalată (ce impietate!). Cu ce mai rămâi, după ce ai abandonat posibilităţile nesfârsite ale universului fantasy? Cu lumea noastră, aia săracă în spectacol şi plină de întâmplări şi eroi mult prea limitaţi de aceste legi agasante  ( şi tot mai de timpuriu cunoscute de copii) ale naturii.

Petru Popescu dovedeşte insă o flexibilitate creatoare impresionantă. În “Prins” ne-a arătat că are un simţ al observaţiei psihologice extrem de fin, în “Supleantul” ne-a dovedit că ştie să se confeseze într-o formă literară captivantă iar cu “Urme în timp” nu uită să ne demonstreze că are şi spirit temerar. Ce mai, un povestitor bun îşi păstrează calităţile, indiferent de publicul căruia i se adresează şi reuşeşte să-i atragă atenţia până la capăt.

“Urme în timp” este un roman de aventuri, un fel de “Robinson Crusoe” modern, fără implicaţii filosofice prea adânci. Cadrul acţiunii este pe cât de exotic, pe atât de provocator: Tanzania, locul în care Jack Conran, un băiat de nici 15 ani,  face o “excursie” la locul de muncă al tatălui său, un paleoantropolog reputat. Doar că excursia nu include un tur al birourilor în vreo clădire ultramodernă şi nici o vizită la automatul de sucuri, ci ia forma unui zbor cu avionul în inima sălbăticiei, în căutarea turmelor de lei. De întors acasă cu limuzina companiei, la sfârşitul zilei, nici nu poate fi vorba, Jack Conran e îndreptăţit să se întrebe dacă se va mai întoarce vreodată printre oameni, după ce avionul se prăbuşeşte şi nu se mai poate baza nici pe însoţitorii săi. De aici povestea ne ţine în suspans, prin punerea în scenă  a captivantei înfruntări dintre om şi natură.  Omul nu prea are cu se lăuda, la debutul partidei: e foarte tânăr, e lipsit de experienţă în vreme ce natura e dezlănţuită şi aruncă în joc nenumărate ameninţări. Singurele arme ale lui Jack sunt inteligenţa şi câteva lecţii de supravieţuire primite de la tatăl său. Îi mai vine în ajutor şi o creatură ciudată ce pare a fi un strămoş al hominidelor, perfect conservat în adâncul sălbăticiei. Experienţa lui Jack în jungla nemiloasă se va dovedi un prilej de călătorie în timp. Nu genul acela cu maşini sofisticate şi găuri de vierme în continuumul spaţiu-timp, ci pur şi simplu o valorificare completă a potenţialului de supravieţuire: utilizarea instinctelor şi a inteligenţei la capacitate maxima. Căci această valorificare a fost realizată pentru prima oară de strămoşii homo-sapiensilor şi a fost rezultatul presiunii de adaptare exercitate de mediu. Călăuzit de creatura aparent necuvântătoare, Jack  devine la rândul lui un vânător primitiv. Căci n-are decât o singură şansă în confruntarea cu adversarii şi din prădător poate oricând deveni prada. Dar pe Jack îl mai aşteaptă o întâlnire suprinzătoare, întâlnire care ştie că îl va marca şi îl va chema în inima naturii, chiar şi dacă va reuşi să se întoarcă la civilizaţie.

Romanul lui Petru Popescu se dovedeste a fi alert şi tensionant, păstrând în acelaşi timp şi o doză de plauzibilitate. Aventurile şi emotiile sunt completate şi de câteva întrebări instructive privitoare la originea limbajului, la strategiile de supravieţuire ale organismelor; e genul de roman care-ţi trezeşte curiozitatea şi te face sa cumperi şi o enciclopedie despre evoluţia lumii vii pe pământ, la finalul lecturii.

Grupul Editorial Corint a dat verde la reducerile de primavara!  Romanul lui Petru Popescu se numără printre titlurile al căror preţ s-a înjumătăţit, profitaţi de ocazie!

URME IN TIMP – Petru Popescu – Editura Corint Junior (Grupul Editorial Corint), 2008

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *