Zile obişnuite, neputinţe obişnuite… până azi. Iată cîteva scene familiare, repetabile, atât pentru noi cât şi pentru voi… care se joacă pentru ultima oară, aici pe blog.

Clientul (bine dispus şi plin de speranţă): „Bună ziua, puteţi verifica dacă aveţi un anume titlu în stoc?”
Eu: „Sigur!”
Mă îndrept hotărât spre calculator şi mă pregătesc să tastez numele cărţii căutate, când aud: „E vorba de Muntele Vrăjit, scrisă de Thomas Mann”. Nici nu mă mai obosesc să rascolesc baza de date… rezultatul va fi trist, acel „0” care marchează absenţa iritantă şi se termină cu dat din umeri dezamăgitor.
Eu: „Îmi pare rău, dar nu mai este în librărie de câţiva ani buni… nu s-a mai reeditat”.

Client:”Puteţi să-mi arătaţi ce titluri aveţi de Irvin Yalom?”
Eu: „Bineînţeles. La raftul de psihologie avem, de la Editura Trei: „Călăul dragostei”, „Tratat de Psihoterapie de Grup” şi jurnalul de psihoterapie „Cu fiecare zi mai aproape” iar de la Editura Humanitas o apariţie recentă: „Mama şi sensul vieţii”.
Client: „Dar eu caut un anume roman!”
Eu (încă plin de resurse) :”A, romanul pe care îl avem este Minciuni pe canapea”
Client: „Nu, parcă nu aşa se numea”
Eu (lămurindu-mă spre ce drum înfundat mă îndrept): „Atunci probabil că vă interesează Plânsul lui Nietzsche”
Client (cu ochii măriţi, emoţionat, cu un zâmbet nerăbdător, anticipativ): „Exact!”
Eu (strivind, involuntar şi inevitabil, bucuria incipientă): „Îmi pare rău, acest titlu s-a epuizat”
Clientul (descumpănit, dar încă optimist): Şi nu îl puteţi comanda? Chiar nu am dat nicăieri de cartea asta!
Eu (pecetluind definitiv speranţele): L-am comandat, dar probabil că nu mai este disponibil la editură.

„Ah, de când caut „Schimbarea la faţă a României” de Cioran. Hai să vedem dacă  libris.ro mai are titlul acesta pe stoc. Ia să vedem, da, aici e bara de căutare, introduc autorul, Emil Cioran si da, uite cate rezultate de căutare: „Amurgul gandurilor”, „Lacrimi si sfinţi”, „Pe culmile disperarii”, da, aşa, dar cum… nicăieri „Schimbarea la faţă a României”? Hai să caut după titlu! Hmm, nici un rezultat! Să fie vorba de vreo schimbare la faţă a pieţei de carte? De ce e atât de anapoda, de ce nu se găsesc titluri atât de cunoscute?”

Se întâmplă şi e iritant… umbli după carţi celebre şi nu le găseşti, mai baţi anticariatele şi iar te întorci la librarii. Apoi începi să te rogi pentru o republicare, pe la edituri, dar şi ele sunt constrânse de diverse planuri şi calendare publicistice … apoi nu-ţi rămâne decât să faci apel la vreo divinitate, parcă te-ai duce şi la un templu dacă ai fi convins că există un zeu al reeditărilor. În cele din urma se petrece miracolul: fără să-ţi poţi explica din ce cauză şi în ce condiţii, titlul dorit se reeditează. Ajungi în librărie şi te apropii de raft sau tastezi adresa magazinului online şi introduci titlul care nu ţi-a adus decat ghinion până acum… şi totul se lumineaza, cartea este acolo.

Cititori împătimiţi, bucuraţi-vă! Scenele de mai sus aparţin trecutului… de mai bine de o săptămână, pe libris.ro găsiţi confortabil: „Muntele Vrăjit”,  „Plânsul lui Nietzsche”, „Schimbarea la faţă a României”… şi nu numai. A început o perioadă masivă de reeditări cu greutate.

2 Responses

    1. N-am scris deocamdată nici o carte, deoarce n-am vrut să ajung la conflict de interese… lucrez într-o librărie în care promovez creaţiile altora, ar fi cam arogant din partea mea să mă recomand singur :). Lăsând gluma la o parte, vă mulţumesc mult pentru aprecieri, vă invit să ne citiţi blogul în continuare şi aştept cu nerăbdare şi alte comentarii viitoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *