Ce fac unii oameni pe 23 aprilie? Creştinii care poartă numele de  Gheorghe îşi celebrează  ziua onomastică, creştinii care nu poartă numele sfântului care a ucis balaurul, dar cunosc o asemenea persoană sărbătoresc alături de ea. Ce fac alţi oameni pe 23 aprilie? Oamenii de litere dedică manifestări închinate lui Cervantes, de la Vega şi Shakespeare (care au trecut în nefiinţă chiar în această zi)  şi pregătesc evenimente în onoarea unor scriitori ca Nabokov, Valejo şi Laxness (care s-au născut în această zi). Ce mai fac unii oameni pe 23 aprilie? De aici am aflat că turcii, de pildă, sărbătoresc ziua copilului Dincolo de semnificaţiile diferite pe care această zi le are pentru fiecare grup profesional sau confesional există pe 23 aprilie o sărbătoare universală care angajează întreaga lume.

Ce fac TOŢI oamenii, pe 23 aprilie? Celebrează ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII ŞI A DREPTURILOR DE AUTOR. Experienţa lecturii depăşeşte contextele culturale sau religioase şi ne face părtaşi bucuriei şi fascinaţiei similare pe care o produce  această miraculoasă invenţie  prin care ne dezvoltăm şi ne valorificăm potenţialul uman. De aici aflăm că legătura dintre data şi sărbătoarea instituită de UNESCO în 1995 vine pe linia obiceiului cu o vechime de peste 80 de ani, din Catalonia,  conform căruia, pe fondul aniversării Sfântului Gheorghe şi a lui Miguel de Cervantes, bărbaţii ofereau câte un trandafir femeilor iar acestea dăruiau în schimb o carte.  Cartea este onorată pe 23 aprilie, în peste 100 de ţări prin evenimente menite să promoveze lectura şi protejarea drepturilor de autor. În România, 23 aprilie este şi ziua bibliotecarului.

www.libris.ro şi Librăria Şt.O.Iosif din Braşov onorează sărbătoarea cărţii printr-o ofertă pe măsură: DOAR în ziua de 23 aprilie 2010, ORICE titlu comandat (indiferent de editură sau categorie) beneficiază de o reducere de 20% !!

De ziua lor, cărţile sunt şi mai aproape de tine! Sărbătoreşte citind!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *