Profesoara de abstinenţă

TOATĂ LUMEA CÂŞTIGĂ

America poate fi socotită fără îndoială o ţară a contrastelor. Este un rezultat remarcabil, obţinut de-a-lungul unui exerciţiu democratic longeviv,  ca urmare a respectării cu stricteţe a celebrului Prim Amendament din Constituţia SUA care protejează libertatea de exprimare, libertatea religioasă şi  libertatea de conştiinţă. Este locul în care cele mai diverse grupuri sociale, profesionale, etnice, cu cele mai variate obiceiuri şi credinţe supravieţuiesc paşnic, este mozaicul social în care fiecare persoană îşi poate afla locul. Acolo unde există diversitate se nasc, desigur, tensiunile interculturale care se rezolvă cel mai adesea prin dialog şi compromisuri între părţile interesate. Sunt însă compromisurile posibile întotdeauna? Ce se întâmplă când un grup îşi asumă un rol privilegiat şi vrea să domine grupurile concurente? Răspunsul american ar fi: este inacceptabil. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Ce se întâmplă dacă acel grup se dovedeşte a fi un grup majoritar, un grup care obiectivează credinţele unui mare număr de oameni? În continuare se poate răspunde că situaţia rămâne inacceptabilă, cantitatea nu schimbă cu nimic problema de drept. Dar ca inacceptabilul să fie pus la zid este nevoie de critică şi rezistenţă. Când acestea se dovedesc a fi prea slabe, voinţa majorităţii se impune fără compromis, chiar şi când ea exprimă o perspectivă intolerantă şi extremistă.

Nu luaţi o atitudine prea serioasă, nu avem de a face cu un roman scris în cheie gravă, care explorează conflicte adânci provocate de ciocnirea neputincioasă a indivizilor cu un număr copleşitor de adversari. Nu, respirăm cel mai pur aer american, suntem pe meleagurile unde toată lumea câştigă ceva, unde filosofia de viaţă esenţială poate fi rezumată în câteva cuvinte:  există întotdeauna o altă şansă pentru fiecare.

Romanul lui Tom Perrotta ne introduce în atmosfera provincială, suburbană din America zilelor noastre, acolo unde contrastele par să coexiste paşnic: creştinii merg la slujbele duminicale, exponenţii clasei mijlocii joacă poker şi fumează marijuana la colţul casei, homosexualii sunt cetăţeni obişnuiţi care visează să-şi întemeieze o familie. Echilibrul social pare să fie ameninţat, atunci când comunitatea  evanghelistă încearcă să îşi impună punctul de vedere asupra unei chestiuni controversate: educaţia tinerilor. Asumându-şi o perspectivă mesianică, membrii Tabernaculului (numele bisericii din oraş) se consideră îndreptăţiţi să facă totul în încercarea de a obţine victoria asupra minţilor şi inimilor adolescenţilor americani. Pentru a-i salva la timp de la decădere morală şi spirituală, evangheliştii caută să-şi promoveze mesajul prin toate mijloacele şi cu orice ocazie. Astfel că ei insistă ca orele de educaţie sexuală să se transforme în ore de promovare a abstinenţei iar rugăciunea şi chemarea la biserică să fie omniprezente în şcoli.

Tim Mason un fost star rock, dependent de droguri şi alcool  şi-a găsit salvarea în comunitatea evanghelistă şi antrenează echipa sportivă a liceului Stonewood Heights, Când, după un meci de fotbal, Tim îşi cheamă jucătoarele la o rugăciune colectivă, direct pe teren, controversa pare să se amorseze. Căci mama lui Maggie (una din jucătoarele de elită ale echipei), Ruth, profesoară de educaţie sexuală la acelaşi liceu nu acceptă ca fiica sa să fie îndoctrinată în asemenea manieră. În acelaşi timp, Ruth se trezeşte pusă în faţa situaţiei delicate, sub presiunea directorului şi a consilierilor din oraş, să predea abstinenţa în rândul tinerilor, deşi ea dezaprobă atât modalitatea de predare cât şi mesajul pe care îl consideră deformat. Confruntarea escaladează, pe măsură ce îndrăzneala evangheliştilor e tot mai sfidătoare şi prozelitismul se manifestă tot mai accentuat. Ca lucrurile să fie şi mai dramatice şi de ce nu, mai comice, între Tim şi Ruth debutează o atracţie erotică. Dar nu este vorba însă de o altă poveste stereotipă despre contrariile care ajung împreună, în cele din urmă. Perrotta trece dincolo de drumul bătătorit al clişeelor şi sondează nuanţele psihologice ale fiecărui protagonist. Mai bine de jumătate din roman examinează biografiile lui Ruth, respectiv Tim care scot în evidenţă nehotărârile, neputinţele şi contradicţiile etern umane din fiecare. Ca partizani aparţinând unor tabere ideologice diferite, Ruth şi Tim par adversari cu poziţii clar definite, ireconciliabili. Ca indivizi care şi-au trăit porţia de dezamăgiri şi care, ajunşi la vârsta a doua, în circumstanţe nu tocmai confortabile caută cu aviditate legături emoţionale durabile, sunt candidaţi destul de promiţători la a deveni un cuplu. Uneori fericirea sau cel puţin, premisele fericirii par să fie asigurate de un (nu atât de) simplu gest al renunţării. La ce vor renunţa însă protagoniştii: la propriile crezuri sau la evidenta atracţie care există între ei?

Încă din titlu putem anticipa de care parte va fi victoria. Şi chiar dacă Ruth nu pare să facă faţă campaniei asidue desfăşurate de evanghelişti, riscând să devină doar o profesoară de abstinenţă, are o şansă de transformare şi echilibrare personală. Romanul lui Perrotta aduce în lumină,cu blândeţe şi umor, natura constructivă pe care o poate juca o înfrângere în viaţă. Eliminarea conflictului nu aduce, de această dată o prăbuşire a protagoniştilor, ci, dimpotrivă deschide calea spre maturizare prin eliberare.

Prezentul volum ne vorbeşte despre conservatorismul american ipocrit (intoleranţa faţă de sexualitate şi toleranţa faţă de violenţă), despre efectele perverse ale democraţiei (un grup intolerant ajunge să-şi exercite tirania, prin faptul că e majoritar) dar mai ales despre uimitoarele procese regeneratoare (nelipsite de dificultăţi şi contradicţii) pe care americanii sunt în stare să le întreţină – e de remarcat procentul divorţaţilor întâlniţi de-a-lungul naraţiunii. De aceea romanul nu este unul tragic, pentru că personajele se înscriu în logica învingătorului inevitabil: orice aş pierde, câştig de fapt ceva.

PROFESOARA DE ABSTINENŢĂ – Tom Perrotta – Editura Trei, 2009

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *