Copiii si lumea lor minunata

Astăzi Librăria Şt.O.Iosif din Braşov a zâmbit optimist, în acordurile melodiei lui Mihai Constantinescu, O lume minunată. Până la ora prânzului, versurile păreau să vorbească tocmai despre ceea ce se petrecea la faţa locului. Căci întreaga librărie a devenit, pentru o oră, acea lume cu mult soare, acea lume minunată a copiilor, copii harnici şi talentaţi am putea adăuga. Iar prichindeii nu s-au strâns doar ca să alerge printre rafturi, ca să răsfoiască o enciclopedie sau vreo carte de aventuri, mânaţi de curiozităţi cât se poate de sănătoase, ci ca să îşi celebreze noul statut, de mici scriitori. Elevii clasei a V-a de la Liceul de Arte Plastice Mattis Teutsch Braşov ne-au făcut plăcerea să-şi lanseze cartea tocmai la librărira Şt.O.Iosif. O creaţie colectivă care a adunat , în compunerile redactate de proaspeţii creatori, privirea copilăriei asupra anotimpurilor şi a lumii înconjurătoare. Şi ca să ne demonstreze că au multe de spus şi că ştiu să mânuiască pensula la fel de bine ca stiloul, copiii şi-au însoţit debutul literar de desene sugestive. Editura Pastel s-a îngrijit de apariţia acestor fragmente de priviri expresive şi inocente în volumul care nu putea să se intituleze decât: “O lume minunată”.

La lansarea cărţii au participat coordonatorul proiectului, profesoara Florina Mamina, precum şi profesorii Emilia Sinov, Gabriela Daraban şi Ion Popescu Topolog. Nu a lipsit nici domnul Valentin Coşereanu, directorul Memorialului Ipoteşti şi tatăl unuia din copiii care şi-au exersat pentru prima oară potenţialul literar. Vechea noastră cunoştinţă, domnul profesor Topolog i-a luat cât se poate de în serios pe cei mici şi nu a ezitat să facă aprecieri critice despre fiecare text în parte. Domnul Topolog a fost încântat de felul în care elevii de la Liceul Mattis Teutsch s-au dovedit a stăpâni mijloacele de expunere alese: de la cei care au ales să descrie peisaje şi care au arătat că ştiu să utilizeze arta gradaţiei şi a perspectivei de ansamblu până la cei care au ales naraţiunea şi dialogul şi au închegat fragmente de povestiri cât se poate de reuşite. Doamna Mamina s-a adresat şi părinţilor şi bunicilor pentru a le mulţumi şi a sublinia, cu recunoştinţă, rolul pe care şi ei l-au jucat în publicărea volumului lansat, prin încurajările şi interesul acordat iniţiativei copiilor. Domnul Coşereanu ne-a vorbit despre spiritul copilăriei, prin cuvinte alese, dând glas, prin citate, unor personalităţi de renume ca Giovanni Pascoli sau Constantin Brâncuşi. Cât despre copii, pe lângă entuziasmul pe care l-au exprimat, n-au uitat, ca orice scriitor care se respectă şi îi respectă pe cei care l-au sprijinit în actul său creator, să mulţumească tuturor îndrumătorilor şi celor care le-au stat alături.

Şi dacă, aşa cum bine a surprins domnul Coşereanu, prin vorbele poetului italian, lumea se naşte pentru fiecare om care vine pe lume, ne-am bucurat, în această după amiază de vineri să fim martori la naşterea lumii unor mici dar promiţători scriitori.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *