Din orice unghi ne-am uita, astăzi a fost prilej de celebrare şi festivităţi. Ceştineşte vorbind,  am sărbătorit Rusaliile, româneşte privind, am sărbătorit  Ziua Eroilor şi cultural sau social, abordând ziua de 13 mai,  putem spune că am avut parte de momente de neuitat, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, unde am lansat volumul I al cărţii „Cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti” (Editura Neverland, 2010), coordonat de Monica Tatoiu. A fost un eveniment presitigios şi cu impact,  care a atras atenţia presei şi vizitatorilor dar care nu a rămas nicidecum ancorat într-o atmosferă excesiv de oficială. Nu avea cum… pe de o parte, invitata Monica Tatoiu este deja o prezenţă familiară, atât pentru echipa Libris, cât şi pentru mediul de afaceri braşovean, aşa că aerul relaxat, adresările directe şi amicale au fost coordonatele care au întreţinut cadrul prietenesc. Pe de altă parte, însuşi volumul, prin conţinut, temă şi abordare nu putea să transmită decât căldura comunicativă inerentă naturii feminine.

Gazdele tradiţionale ale momentului au fost, şi de data aceasta, doamna Ana Oniţă, Director General al Libris Braşov şi domnul Doru Munteanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov. Invitaţii care ne-au onorat cu prezenţa, pe lângă doamna Monica Tatoiu au fost: Nicolae Cârstea, reprezentantul Editurii Neverland, precum şi două din protagonistele volumului lansat, dacă ne e permis să le numim astfel, care au avut curajul să-şi împărtăşească  într-o formă scrisă destinele pentru posteritate. Doamna Ana Oniţă a apreciat calitatea şi caracterul inedit al volumului în peisajul editorial românesc şi a dat cuvântul invitaţilor, fără să-şi ascundă emoţiile prilejuite de reîntâlnirea cu vechile sale cunoştinţe petrecută sub cele mai bune auspicii. Domnul Doru Munteanu şi-a început discursul într-un spirit anecdotic, amintindu-ne de abundenţa celebrărilor din această zi de 13 mai, inclusiv de… Paştele Cailor ca apoi să dea curs unei critici de întâmpinare care să familiarizeze publicul cu structura, problematica şi semnificaţia volumului. Scriitorul braşovean nu a precupeţit cuvintele frumoase la adresa cărţii, identificând volumul compus din 73 de mărturii ale câtorva din femeile remarcabile ale spaţiului autohton, drept un document faptic şi emoţional deopotrivă care răspunde unei necesităţi istorice pe de o parte (de temperare a misoginismului national ) dar valorifică şi autentice înclinaţii literare în forma poveştilor de viaţă ale multora dintre autoare. Importantă de reţinut a fost aprecierea unei… absenţe oportune. Lipsa a ceea ce domnul Munteanu a numit caracter tezist, lipsa exprimării unui feminism dur, militant, angajat eliberează confesiunile cuprinse în paginile volumului de ceea ce am putea numi, cu puţină emfază,  lanţurile ideologice agresive care descurajează astfel de lecturi în rândul bărbaţilor. Dimpotrivă, răspunsul la cele patru întrebări cardinale (legate de: raportul cu sinele, cu profesia, cu ceilalţi şi cu divintatea) care călăuzesc poveştile femeilor intervievate sunt făcute de pe poziţii oneste, neutre din punct de vedere al finalităţii, nu caută să demonstreze nimic altceva decât percepţia personală a protagonistelor faţă de reperele definitorii ale existenţei umane în genere. Domnul Doru Munteanu nu a întârziat să-şi exprime şi curiozităţi legate de aşteptările coordonatorilor acestui proiect faţă de impactul pe care un asemenea volum îl poate avea în rândul publicului şi a încheiat recomandând cartea drept o lectură, chiar dacă nu uşoară, totuşi necesară.

Lansarea a oferit chiar şi o mostră de spirit polemic, pe lângă cel laudativ care a dominat până atunci scena. Căci doamna Marinela Porumb, una din profesionistele  care au răspuns iniţiativei doamnei Monica Tatoiu şi-a exprimat descumpănirea faţă de selectivitatea domnului Doru Munteanu, când a venit vorba de a spune mai multe despre experienţele feminine împărtăşite în carte… discursul doamnei Porumb a fost în cele din urmă conciliant şi a insistat să sublinieze importanţa tuturor celor care şi-au adus contribuţia la relizarea colectiei.

Doamna Mariana Manta, o altă remarcabilă intervievată  şi-a amintit cu plăcere de posibilitatea implicării în acest proiect, posibilitate care a originat şi în adeziunea la AFAFCI (Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi), organizaţie în cadrul căreia a avut prilejul să o cunoască pe doamna Monica Tatoiu. Domnul Nicolae Cârstea, directorul general al Grupului Editorial Universul Juridic (care include şi Editura Neverland) ne-a vorbit despre planurile legate de cel de-al doilea volum, de reuşita unui turneu prin 10 oraşe şi a ţinut să îşi exprime mulţumirile faţă de braşoveni, cumpărători şi librari deopotrivă pentru tot interesul faţă de cărţi de care dau dovadă.

Doamna Monica Tatoiu a prelungit puţin spiritul confesiv şi intim al cărţii, oferindu-ne câteva repere din povestea naşterii acestui proiect. Doamna Tatoiu ne-a amintit de entuziasmul, curajul şi onestitatea de care au dat dovadă un grup de femei în încercarea de a da expresie, indirect, sub forma unui mozaic, a identităţii feminine româneşti, prin propria poveste de viaţă. Şi chiar dacă, aşa cum a surprins şi domnul Doru Munteanu, colecţia de confesiuni nu ţinteşte spre a demonstra vreo idee anume sau spre a înfiera anumite prejudecăţi şi comportamente ea nu este o este nici o suma eterogenă de biografii prezentate literar. Pentru că deşi nu este transparentă declarativ sau intenţional, există totuşi o unitate în diversitate, un portret cu multiple feţe care poate fi desprins la finalul lecturii.

Lansarea volumului coordonat de doamna Tatoiu a avut parte de un final artistic. Actorul George Custură a recitat câteva poezii special selecţionate pentru o asemenea ocazie (în care femeia juca desigur, un rol semnificativ) iar naiul artistei Georgia Gulea, precum şi dansul grecesc executat cu iscusinţă au adus contribuţia muzicală şi ritmică, pregătind sesiunea de autografe de mai apoi.

Mulţumim doamnei Monica Tatoiu şi întregii ei echipe pentru disponibilitatea şi amiciţia cu care ne-au vizitat. Mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi.

Vă invităm să descoperiţi poveşti deosebite, vă invităm la un exerciţiu de familiarizare cu diverse ipostaze ale feminităţii!

Volumul CELE PATRU DIMENSIUNI ALE FEMINITĂŢII ROMÂNEŞTI este disponibil pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *