În anii 90, am întins podul de flori peste Prut iar moldovenii şi românii au simţit, chiar şi pentru câteva ore că sunt mai aproape ca niciodată. Anul trecut mişcările de solidaritate din România faţă de protestele de la Chişinău au confirmat înfrăţirea pe care încă o mai resimţim faţă de cei de care am fost despărţiţi abuziv, acum mai bine de 50 de ani.
Desigur România şi Republica Moldova sunt astăzi două entităţi statale distincte, visul dizolvării frontierelor pare a fi încă o utopie, iar acest proiect rămâne din păcate apanajul partidelor extremiste. Suntem divizaţi politic şi totuşi păstrăm o unitate culturală, etnică şi lingvistică. Tocmai această unitate, neafectată de graniţe arbitrare motivează iniţiativele care caută să o pună în evidenţă. Ultima manifestare de anvergură care a arătat că e greu de spus cât de diferiţi suntem dar e mult mai uşor să surprinzi faptul că suntem asemănători (parafrazându-l pe Vasile Ernu) a fost evenimentul desfăşurat sub numele Zilele literaturii române la Chişinău http://www.radiocultura.ro/actualitate/17.05.2010/ZLRC.php?zoom_highlight=zilele+literaturii şi a a avut loc acum o lună. Iar dacă profesioniştii stiloului se dovedesc a fi suficient de familiari unii cu alţii şi dispuşi să dialogheze, fără tabuuri, acesta nu poate fi decât un indiciu încurajator pentru dezvoltarea interesului reciproc şi onest dintre moldoveni şi români. Un asemenea interes nu se poate realiza decât pornind de la un nivel elementar: popularizarea şi facilitarea accesului la cultura română, dincolo de Prut. Fondul de carte românesc din bibliotecile rurale şi urbane din Basarabia poate fi îmbogăţit de oricare dintre noi iar proiectul pe care o organizaţie braşoveană l-a pregătit demonstrează cu prisosinţă acest lucru.
În perioada 1 iunie – 31 august îi ajutăm pe cei din Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni în derularea campaniei Trimite o carte peste Prut. Timp de trei luni vă punem la dispoziţie, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, o cutie în care puteţi dona volumele care consideraţi că merită să fie cunoscute şi de basarabeni.
Vă aşteptăm!