E clar că tehnica medicală s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 50 de ani şi că, de la an la an, face progrese uriaşe în lupta cu cei mai rezistenţi adversari ai organismului. Din păcate, boala modernităţii, anume cancerul e departe de a fi primit un răspuns curativ definitiv. Desigur, există o mulţime de tratamente, există şanse sigure de eliberare, mai ales când pericolul este descoperit în fazele incipiente şi, cu toate acestea, există un punct dincolo de care cu greu se mai poate vorbi de întoarcere. Există un moment în evoluţia bolii, când medicina trebuie să renunţe la idealul ambiţios al vindecării şi să se aplece cu atenţie asupra perspectivei mai modeste, dar la fel de importante (Ion Vianu ar fi spus că de fapt aceasta este paradigma de acţiune a medicilor) a ameliorării, a prelungirii vieţii fără suferinţe, atât cât este posibil.

Chiar şi când suntem condamnaţi de către o boală fără leac şi tot ce mai păstrăm este speranţa într-un miracol, merită să avem măcar certitudinea unei existenţe demne, care nu a cedat nici fizic nici psihic în faţa încercării grele care ne aşteaptă. Tocmai pentru a întreţine această certitudine (pe care fiecare dintre noi dorim să o avem) şi tocmai pentru că actul medical, dacă nu îţi poate reda starea de sănătate, poate măcar să-ţi aline suferinţa, a apărut medicina paliativă: îngrijirea prin care se caută îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului, de la reducerea durerii, până la consiliere psihologică şi spirituală, totul gratuit, desigur.

Primul hospice (centru de îngrijire al bolnavilor incurabili) din România a fost înfiinţat la Braşov, în 1992. Este vorba de Hospice Casa Speranţei. Această organizaţie care s-a dezvoltat foarte mult, a acumulat popularitate şi experienţă în ultimii 20 de ani, a reuşit să-i facă să zâmbească pe cei mai loviţi dintre noi. Totul, printr-o administrare exemplară şi prin  dezvoltarea unor parteneriate convingătoare. Ca organizaţie nonguvernamentală, îşi obţine fondurile din proiecte şi din donaţii. Oricine poate contribui la susţinerea decenţei şi confortului celor afectaţi de boală.

La Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, strângem fonduri pentru Hospice Casa Speranţei, strângem generozitatea voastră faţă de semeni. Găsiţi cutia de donaţii lângă casa de marcat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *