Am făcut castele de nisip şi ne-am dat în leagănele din Parcul Central,  ne-am pasat mingea, am alergat, ne-am dat cu bicicleta sau cu sania în Livada Poştei, am făcut expediţii pe Dealul Melcilor, pe la cabana Iepure, pe Dealul Cetăţii, ne-am potrivit paşii în promenade romantice pe sub Tâmpa, prin centrul vechi, la lumina felinarelor, ne-am relaxat la final de săptămână pe strada Republicii, prelungind plimbarea spre Şcheii Braşovului, până spre Pietrele lui Solomon. Am plecat spre alte oraşe meditând într-una din cele mai reuşite gări din ţară şi nu am ezitat, după plecări îndelungate sau atunci când simţeam că ne apasă strâmtoreala vreunui cartier, să salutăm cu plăcere panorama oraşului, de la Belvedere. Istoria personală a fiecăruia, memorabilă doar pentru sine alcătuieşte o istorie comună… istoria oraşului în care am trăit. El este cadrul care transpare în biografiile locuitorilor săi… un cadru memorabil care merită recuperat. Nu este doar Braşovul impersonal din cărţi, este acel acasă, acel spaţiu în care ne simţim cuprinşi, care ne leagă şi ne oferă un sentiment de confort, atâta vreme cât stabilim raporturi de familiaritate cu reperele sale. Fotografiile în care ne recunoaştem mai greu sau mai uşor nu cuprind în fundal bunăoară, doar magazinul Modarom (sau Vila Kertsch, pentru cei cu vârste mai venerabile), ci locul de întâlnire cu cei mai buni prieteni, nu cuprind doar Poarta Şchei, ci premisa unei plimbări într-o seară de vară minunată, nu cuprind nici măcar o banală parcare între blocuri, ci locul în care se încingeau jocurile copilăriei.

Ordinul Arhitecţilor din Braşov a demarat un proiect deosebit care caută să recupereze prin fragmentele de istorie personală ale locuitorilor, imaginea unui oraş. Amintirile fotografice ale braşovenilor vin să depene povestea arhitecturală a burgului care împlineşte în 2010 nu mai puţin de 775 de ani de la prima atestare documentară.

Proiectul se intitulează Oraşul Memorabil iar obiectivul său central este organizarea unei expoziţii în care fotografiile personale ale oricărui locuitor devin simultan capitole ale mai multor poveşti: personale, pe de o parte, general urbane pe de altă parte. Oricine poate trimite o fotografie a sa făcută în Braşov, din orice perioadă, în format digital sau scanată, pe adresa orasulmemorabil@gmail.com sau chiar la sediul Ordinului Arhitecţilor din Braşov (str. Şirul Beethoven, nr 2). Natural, se aşteaptă şi câteva detalii, câteva informaţii despre loc, moment şi povestea fotografiei. Responsabilii proiectului vor face o selecţie a materialelor şi le vor pregăti pentru expoziţia din noiembrie 2010 care va avea loc la Poarta Ecaterinei.

O parte din fotografiile primite sunt deja postate pe blogul proiectului. Până pe 15 august (data limită de strângere a materialelor) spune povestea Braşovului tău!

One Response

  1. multumim pentru prezentarea frumoasa! … speram ca multi altii vor intra in atmosfera evenimentului si ne vor bucura cu amintirile lor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *