În Sexus am făcut cunoştinţă cu un artist nehotărât, un sfidător al moralei şi al ordinii, un adorator al extazurilor carnale şi onirice, un iubitor plenar al vieţii, un neastâmpărat care ascundea însă, în spatele uşurinţei cu care îmbrăţişa dezordinea şi haosul emoţional, nevoi profunde de exprimare şi de creaţie, înţelese prea puţin de apropiaţii săi. În Plexus artistul începe să-şi asume activ identitatea de scriitor şi pare să-şi găsească şi o muză în acest sens iar viaţa sa, deşi nu mai are coloratura hedonistă atât de accentuată, evidenţiază în continuare neastâmpărul căutărilor inspiraţionale. În Nexus, scriitorul îşi expune, în aceeaşi notă inteligentă şi proaspătă ultimii ani ai căsniciei, înainte de a pleca la Paris, dezvăluind mult mai bogat decât în volumele anterioare, dincolo de bombănelile cotidiene, profunzimea propriului univers interior, într-o serie de reflecţii asupra a tot ceeea ce există (de la artă, societate, relaţii, suferinţă etc).

Henry este un eşapist prin excelenţă, un pasional care a redat atât de bine drama artistului prin metafora răstignirii trandafirii. Protagonistul cunoscutei trilogii îşi înfruntă suferinţa şi anxietatatea faţă de provocarea pe care o presupune pregătirea capodoperei  printr-o pasiune incendiară, a căutării, a reinventării de sine şi a celebrării fiecărei clipe.

Răstignirea Trandafirie, compusă din cele trei volume Sexus, Plexus şi Nexus este acum publicată integral la Editura Polirom şi disponibilă pe www.libris.ro, într-un pachet la un preţ special.

Vara şi adulţii au lista lor de lecturi… lecturile maturităţii care, iată, sunt adesea poveşti despre cele mai interesante şi spectaculoase maturizări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *