A început TÂRGUL MANUALELOR ŞCOLARE de la BRAŞOV!
Soarele generos s-a ţinut de cuvânt toată ziua, aşa că vremea a fost de partea plimbăreţilor care ne-au vizitat în număr mare, încă din prima zi a târgului. La ora 10 standurile erau pregătite şi foaierul Teatrului Sică Alexandrescu a început să se umple încet – încet de zumezul acela familiar al glasurilor tinereşti. Întâi ne-au vizitat grupele de preşcolari şi şcolari din clasele primare, în grupuri mai mari sau mai mici, frumos gătiţi în uniforme, însoţiţi de părinţi sau de învăţătoare. N-au lipsit alergătura, jocurile şi exclamaţiile curioase ale celor care s-au întâlnit cu manualele şi ghiozdanele colorate.
La ora 12 am inaugurat deschiderea oficială a Târgului, în prezenţa presei şi a organizatorilor. Târgul s-a dovedit a fi încă un prilej de sărbătorire a Braşovului care împlineşte 775 de ani de la prima atestare documentară. Şi putem vorbi de o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului, mai ales a generozităţii, a conştiinţei civice şi a spiritului comunitar, atâta timp cât prima ediţie a Târgului Manualelor Şcolare vine să continue demersurile iniţiate de Primăria Braşov, de într-ajutoare a familiilor nevoiaşe, acum la început de an şcolar. Primarul George Scripcaru, prezent la deschiderea evenimentului şi-a mărturisit mulţumirea legată de iniţiativa organizatorilor de a sprijini demersurile municipalităţii (care a ajutat deja câteva sute de familii, în vederea pregătirii copiilor pentru şcoală) şi şi-a exprimat dorinţa (dacă nu chiar convingerea) că Târgul Manualelor Şcolare va deveni un eveniment cu tradiţie în Braşov.
Nici Inspectorul Şcolar Dorel Agache care a luat şi el cuvântul, nu a întârziat să scoată în evidenţă vedeta Târgului, anume campania „Cărţile nu se prăfuiesc, se dăruiesc„, asigurându-ne că toate donaţiile vor ajunge la destinatarii care au cea mai mare nevoie de ele. Caracterul oficial al discursului s-a împletit însă cu mărturisirile de părinte ale domnului Agache care au sugerat, întemeiat pe propria experienţă, faptul că pregătirea pentru şcoală este înlesnită (atât pentru părinţi, cât şi pentru copii) tocmai de un asemenea eveniment.
Au vorbit şi partenerii noştri în distribuirea de carte în limba engleză editată de Longman-Pearson, prin directorul librăriei Okian care a împărţit cuvinte frumoase, atât organizatorilor (care au pus mai presus beneficiul braşovenilor de concurenta comercială) cât şi statului (paradoxal, în 2010, în ciuda traversării unei perioade de criză economică bugetul pregătit subvenţionării manualelor în şcoli a fost mai mare cu 60% decât cel de anul trecut).
În final, doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov şi-a manifestat recunoştinţa faţă de parteneri şi faţă de echipa Libris (mulţumim şi noi şefei că ne-a susţinut pentru prezentul Târg cu straie noi… suntem mai uşor de reperat de acum, în tricourile albastre, cu sigla Libris!) .
Puţin după ora prânzului un lucru a fost clar: s-a terminat prima săptămână de şcoală. Elevii claselor gimnaziale şi liceale au sosit în valuri la Târg, după încheierea orelor, destul de hotărâţi şi de organizaţi. Mulţi dintre ei s-au descurcat singuri, ştiau cărţile de care aveau nevoie şi puteau alege pe îndelete, căci majoritatea manualelor erau expuse cu faţa… în sfârşit elevii au putut să se folosească de memoria vizuală, fără să mai fie nevoie să tot răspundă la întrebări încuietoare de tipul: Ce autor căutaţi? Ce editură? Pentru cei care nu s-au descurcat în puzderia coloristică expusă pe mese, noi am căutat să oferim sprijinul necesar. Desigur, n-am avut chiar de toate pentru toţi, dar am oferit posibilitatea de a face comenzi pe care le vom onora în cursul săptămânii următoare. S-au căutat destul de mult manuale în limba germană şi maghiară mai ales la clasele primare şi gimnaziale. În ceea ce priveşte liceul, au curs solicitări pentru Editurile Mistral, Crepuscul sau Corvin pe care nu am reuşit să le onorăm pe loc. Atenţie, puteţi comanda aceste manuale în zona special amenajată a Târgului, fără să fie nevoie să achitaţi vreun avans. În ceea ce priveşte marea durere a acestui început de an şcolar (şi oare, nu şi a precedentului?), anume manualele de Limba Română pentru clasele a XI-a şi a XII-a apărute la Editura Art, vă informăm că nu le veţi găsi la Târg şi probabil nici în librării, ci doar apelând direct la editură (decizia privitoare la această politică aparţine Editurii Art).
Cei care au căutat manuale de limba engleză (Splash, Snapshot, High Flyer şi nu numai) precum şi alte auxiliare pentru învăţarea limbii engleze au găsit la standul librăriei Okian, iar cei care au avut nevoie de instrumente de scris, ghiozdane învelitori şi toate cele de trebuinţă pentru un elev eminent, au vizitat standul de papetărie al celor de la Brand Office.
Am strâns câteva cutii cu carte şcolară din anii precedenţi şi am împărţit o mulţime de cupoane de reducere de 15 % la cumpărăturile de carte. Campania „Cărţile nu se prăfuiesc, se dăruiesc” se anunţă deja a fi un succes. Ţineţi minte: pentru fiecare donaţie pe care o faceţi, primiţi un cupon… puteţi face mai multe donaţii în aceeaşi zi sau în zile diferite.
Undeva către ora 19 am încheiat prima zi de târg, invitând pe cei întârziaţi să ne viziteze în weekend.
Târgul Manualelor Şcolare este deschis sâmbătă şi duminică, între orele 10-19.