Am încheiat Târgul Manualelor Şcolare de la Braşov, editia 2010!

Au fost trei zile lungi pentru noi, dacă stăm să punem la socoteală toate pregătirile şi drumurile pe care le-am făcut pentru a asigura (aproape în timp real)  o gamă cât mai largă de carte şcolară şi totuşi au fost trei zile scurte pentru braşoveni atâta vreme cât au fost destui care au părut dezamăgiţi că Târgul se încheie astăzi, că nu mai au ocazia să-l viziteze în săptămâna următoare. Oricum timpul a trecut repede şi ne gândim să prelungim evenimentul  în anul care va urma, în măsura în care vom avea această posibilitate.  Aşa cum ne aşteptam, braşovenii au ieşit la plimbare în acest sfârşit de săptămână şi nu fără intenţii de cumpărare. Sâmbăta şi duminica s-au dovedit a fi zilele  vizitelor în familie… liberi de şcoală sau de slujbă, elevii şi părinţii au venit împreună pentru a se asigura că nu pierd nimic din vedere, nici în ceea ce priveşte manualele şi auxiliarele şcolare, nici în ceea ce priveşte papetăria sau cărţile de limba engleză. Nimic mai firesc decât să vii cu părinţii la Târg, fie că eşti în clasele primare, fie că eşti la liceu: doar mai multe capete gândesc mai bine decât unul singur ca să nu mai vorbim de faptul că singurele buzunare pregătite să suporte investiţiile sunt mai degrabă cele ale părinţilor.

Că au părut puţintel dezorientaţi sau dimpotrivă, mult mai bine cunoscători decât elevii în ceea ce priveşte manualele de pe piaţă, însoţitorii şcolarilor s-au dovedit până la urmă companioni de nădejde fie că a fost vorba de sponsorizare, de sfătuire (mai mult sau mai puţin acerbă… s-a mai lăsat şi cu proteste din partea elevilor: „Nu mai îmi trebuie încă o culegere!”  biruite în cele din urmă: „Ba da, lasă să ai după ce lucra!”) sau doar de căratul pungilor.

Refrenul fredonat fără încetare a fost desigur, legat de manualele de Limba Română pentru clasele a XIa şi a XIIa, de la Editura Art, la care noi am răspuns cu un alt hit: „Ne pare rău, nu se distribuie în librării”. Dincolo de acest duel repetitiv al replicilor resemnate, am constatat că s-au vândut foarte bine manualele şi caietele aferente de la Editura Aramis şi Marcela Peneş (pentru clasele I-IV), manualele de Biologie, Geografie şi Limba Română de la Editurile Teora, Humanitas şi Corint (pentru clasele V-VIII), manualele de Limba Franceză, Fizică, Limba Română şi Istorie, de la Editurile Corint, Didactică şi Pedagogică, Humanitas şi All (pentru clasele IX-XII) şi culegerile de la Editurile Paralela 45, Art şi Carminis. De fapt, am vândut carte şcolară de la aproape fiecare editură pe care am adus-o la Târg. Desigur, o parte a stocurilor s-a dovedit a fi insuficientă, de aceea am luat comenzi (am umplut o mulţime de pagini în caietul special) pe care le vom livra la Librăria Şt.O.Iosif în cursul săptămânii care urmează.

Braşovenii ne-au dovedit şi că au destule cărţi pe care nu au de gând să le lase să se prăfuiască. De la manuale, culegeri şi chiar dicţionare, donaţiile au curs cu generozitate în acest sfârşit de săptămână. Şi chiar dacă am acordat cupoane de reducere doar donatorilor de carte şcolară am făcut şi câteva excepţii… ne-am permis o mică plăcere vinovată de librari, atunci când ne-am trezit cu un donator al unui exemplar din Dragostea nu moare, de Maitreyi Devi, una din primele ediţii în româneşte şi am acceptat să-i dăm la schimb cuponul de reducere. În zilele care vor urma vom face un mic inventar al donaţiilor… cine ştie peste ce bijuterie mai dăm.

Aproape fără să ne dăm seama a venit şi ora închiderii (grăbită puţin de reprezentaţia de pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu http://www.tsa.arts.ro/”, care urma să înceapă la ora 19) aşa că ne-am mobilizat să împachetăm toată cartea şcolară, papetăria şi materialele promoţionale.  Oferta de la Târg o veţi regăsi de acum înainte la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, precum şi pe www.libris.ro.

Prima ediţie a Târgului Manualelor Şcolare a fost o nouă provocare pentru noi în faţa căreia am încercat să ne achităm cu brio… o experienţă care sperăm că a oferit şi braşovenilor satisfacţii, o experienţă care sperăm să se transforme într-o tradiţie marca Libris. Ne dorim ca şi la anul, de îndată ce sună clopoţelul, să sune şi chemarea la Târgul Manualelor Şcolare, ediţia 2011.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *