JUDECATA DE DUPA ELIBERARE

Abia ai iesit din detentie, dupa mai bine de 20 de ani. Nu esti prea in varsta si nici nu suferi de vreun handicap vizibil.  La poarta inchisorii te asteapta sora ta cu masina. La o cabana cocheta te asteapta prietenii din tinerete, gata sa salute proaspata eliberare. Nu suna prea rau, nu-i asa? Poate ca ai o noua sansa sa o iei de la capat! Atat insa cat iti permite constiinta si memoria celor din jur. Nu uita cine ai fost: un terorist care a ucis in numele unei cauze.

Bernhard Schlink calca pe carari batatorite de el insusi, in acest nou roman. Vina si moralitatea, teme deja recurente in scrierile autorului german,  sunt abordat de data aceasta din perspectiva teroristului supravietuitor. Caci ce destin mai crunt poate fi imaginat, pentru un aparator devotat unei cauze, decat acela de a supravietui ideologiei pentru care lupta, cand ideologia si-a pierdut credibilitatea in fata publicului?

In anii 70, in vremurile in care „febra rosie” crestea temperatura sociala in Occident, un grup de prieteni s-a inscris activ in actiunile de rasturnare a ordinii capitaliste, derulate de factiunea Armata Rosie (cunoscuta si ca gruparea Baader-Meinhoff), in Germania de Vest. Dintre acestia, Jorg si-a adus cea mai notabila contributie, prin crimele pe care le-a infaptuit. Insa bratul lung al autoritatilor l-a judecat si l-a incarcerat, timp de 20 de ani pe Jorg. Intre timp, simpatiile de extrema stanga s-au potolit, moda protestelor comuniste a fost inlocuita de alte curente iar Jorg s-a trezit eliberat intr-o lume epuizata si insensibila la cauza rosie (proaspat discreditata de prabusirea Cortinei de Fier). Libertatea nu ii aduce insa linistea lui Jorg. Anii petrecuti dupa gratii nu il exonereaza pe protagonist. In constiinta celor din jur actiunile si crimele sale sunt mai actuale ca oricand. Unii dintre cunoscuti il trateaza ca pe un obiect de cult, ca pe un martir care trebuie sa se faca auzit in continuare, sa duca lupta mai departe. Altii sunt mai sceptici in legatura cu sensul protestelor din tinerete si nu uita sa-l chestioneze cu privire la modul in care Jorg se raporteaza la pacatele de odionioara. Pentru ca toti par sa accepte tacit, in ciuda consternarii pe care o resimte Jorg, ca nici chiar timpul indelungat al detentiei nu te indreptateste sa te simti ispasit. Desi Jorg si prietenii sai au cunoscut entuziasmul acelorasi idealuri, au fost despartiti de nivelurile la care au inteles sa se implice. Una e sa protestezi activ in strada, sa strigi lozinci si sa scrii manifeste si alta e sa iei viata unui om. Crima echivaleaza cu o renuntare la societate, indiferent in numele carei cauze e comisa.

Intalnirea cu prietenii nu este asadar un prilej de vindecare si recuperare pentru Jorg, ci se transforma, pe parcursul unui weekend, intr-o confruntare cu un complet de judecata. Un complet de judecata care trebuie sa dea seama, la randul sau pentru transformarea suferita. Caci prietenii lui Jorg, departe de a ramane adeptii cauzei rosii, au dus o existenta burgheza, abandonand idealurile fata de care doar unul dintre ei a avut suficienta putere de sacrificiu. Pe masura ce relatiile din fosta gasca de protestatari isi dezvaluie radacinile si secretele, in jurul grelelor intrebari care il lovesc pe Jorg, fostul detinut pare sa ramana convins ca indiferent de sensul actiunilor sale, acestea au fost platite prin anii de prizonierat. Ispasirea legala echivaleaza insa cu ispasirea morala? Jorg pare sa creada ca da dar este el cu adevarat sincer? Putem tolera un om care refuza sa-si asume o culpa morala din ratiuni de supravietuire? Caci o culpa morala, spre deosebire de culpa legala, te poate bantui toata viata, asa ca e mai sigur sa o ignori.  Caci cum mai poti afla salvare pentru o vinovatie de neiertat, altfel decat refuzand sa ii admiti existenta? Romanul lui Schlink nu contureaza deloc un spatiu al verdictelor facile sau al eliberarii spirituale… daca vinovatia este uneori usor de stabilit, nu este niciodata usor de indurat.

WEEKENDUL – Bernhard Schlink – Editura Polirom, 2010

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *