Se spune că, atunci când dai frâu liber imaginaţiei, când îţi proiectezi aspiraţiile, dorinţele, idealurile priveşti întotdeauna în sus. Ce e deasupra ta te motivează, te inspiră, şi te provoacă în acelaşi timp. Privirea în sus, ascensiunea pe verticală se asociază cu progresul şi cu dezvoltarea. Visul oricărui librar este de a avea o librărie cât mai spaţioasă. Librarii privesc în sus şi văd  rafturi pe care volumele îşi dezvăluie aproape singure identitatea, văd o librărie în care cărţile şi cititorii se privesc reciproc, se întâlnesc firesc, adesea fără nevoia unui intermediar şi lasă cursul natural al seducţiei intelectuale să le dezvolte intimitatea.

Librăria Şt.O.Iosif a fost, la deschiderea ei în 1991 o librărie cu vedere la cărţi. Pe măsură ce a trecut timpul şi piaţa de carte a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, rafturile au devenit neîncăpătoare iar titlurile au început să se ascundă tot mai adânc în raft, iar invitaţia lor subtilă la răsfoire să devină tot mai palidă. În ultimii ani, aranjarea rafturilor s-a dovedit pentru librari o veritabilă provocare, un exerciţiu de imaginaţie. Chiar şi înghesuiţi (în fond, eram înghesuiţi de cărţi, ceea ce nu putea fi atât de rău), am preferat să avem o ofertă la zi, cu toate sacrificiile şi acrobaţiile impuse la amenajarea rafturilor. Şi totuşi, n-am încetat să visăm la un spaţiu mai generos. Am împlinit o parte a acestui vis când am inaugurat librăria virtuală www.libris.ro, acolo unde aproape fiecare titlu a beneficiat de vizibilitatea cuvenită. Şi pentru că am crezut în puterea întâlnirii autentice dintre oameni şi cărţi n-am încetat să sperăm că, într-o zi şi în Librăria Şt.O.Iosif  cărţile se vor simţi ca acasă, că vor avea confort de desfăşurare, că vor avea spaţiul de care au nevoie pentru a-şi exersa sociabilitatea.

Când lucrezi într-o librărie cunoscută, în centrul vechi al oraşului, într-o zonă în care fiecare perete de clădire ascunde povestea unor decade sau chiar a unor secole e destul de greu să priveşti în sus. S-ar putea să te loveşti de un tavan descurajant şi de vecini nu foarte diplomatici, s-ar putea să te loveşti chiar de istorie. De aceea, chiar dacă metaforic priveşti tot în sus, când vine vorba de practică trebuie să îţi orientezi vederea în altă direcţie. Trebuie să găseşti, ceea ce Matthew May în volumul său ar fi numit o soluţie elegantă care să valorifice la maxim resursele disponibile şi să ofere un rezultat durabil. Visători cum eram, ne-am mutat privirile de la tavanul librăriei spre podea şi am găsit dezlegarea problemei: am mutat vechiul depozit de la subsol într-un alt loc şi am deschis calea extinderii librăriei. După luni de zile de planificări, eforturi şi multă multă ambiţie şi perseverenţă (în fond, suntem în plină criză economică…) am reuşit să ne împlinim visul, să ajungem acolo unde ne-am dorit: o librărie nu doar mai mare, o librărie practic dublă, etajată. Nu ne-am ales un moment întâmplător pentru a ne duce la bun sfârşit misiunea , ci ne-am dorit ca inaugurarea noii Librării Şt.O.Iosif să se petreacă chiar de aniversarea Braşovului care împlineşte în 2010 nu mai puţin de 775 de ani şi care, ca cel mai iubit oraş din România, merita să aibă o librărie pe măsură.

De Crăciun, noua Librărie Şt.O.Iosif este declaraţia noastră de dragoste, de preţuire faţă de Braşov şi faţă de braşoveni, faţă de toţi cei care ne-au vizitat cu plăcere în ultimii 20 de ani. Este cadoul pe care vi-l oferim şi pe care sperăm să îl savuraţi în fiecare zi.

La parter veţi găsi cărţi de literatură, religie, spiritualitate, sarcină, dezvoltare personală, cărţi de călătorie, albume despre România şi toate cărţile pentru copii (cartea şcolară, dicţionarele, enciclopediile pentru copii dar şi cărţile de colorat – am pregătit şi un Salon pentru Copii, cu măsuţe şi scăunele).

 La subsol veţi găsi toată cartea de specialitate: tehnică, drept, medicină, psihologie, filosofie, psihologie, pedagogie, istorie, economie şi afaceri, precum şi cărţile pentru învăţarea limbilor străine, cele de gastronomie, hobby, albumele de artă şi arhitectură.

Deşi este deschisă pe jumătate din 13 decembrie, inaugurarea librăriei (în forma completă: subsol şi parter) va avea loc vineri şi va fi marcată de o serie de evenimente.

Vineri, 17 DECEMBRIE 2010, la ora 13 sărbătorim redeschiderea Librăriei Şt.O.Iosif în straie de sărbătoare şi în atmosfera caldă a cântecelor de Crăciun. Grupurile Colindămu Colindăm şi Obârşia vor susţine un superb recital de colinde, cu prilejul lansării albumului Fă gazdă lumină în casă (cât de bine se potriveşte acest titlu cu inaugurarea librăriei!).

Tot VINERI, 17 DECEMBRIE 2010, puţin mai târziu, la ora 16:30 vă invităm să luaţi parte şi la lansarea volumului MĂMOSUL, de Ioan Voaideş (Editura Minerva, 2010). Vor fi prezenţi şi vor lua cuvântul autorul, Ioan Voaideş precum şi bateria de profesionişti în ale literelor: scriitorii Doru Munteanu,  Ion Popescu Topolog, Eugen Axinte precum şi criticii Tudorel Urian, A.I.Brumaru şi editorul cărţii Ana Munteanu.

Acum că visul ne este împlinit şi că putem face şi Braşovului un cadou memorabil, vă invităm să ne  împărtăşiţi bucuria în noua Librărie Şt.O.Iosif din Braşov, librăria în care cărţile te privesc cu drag.  Avem şi o pagină de facebook a librariei prin care veti putea fi la curent cu ultimele promoţii şi evenimente pe care le vom organiza.

2 Responses

    1. Ai mers taman pana in China, ore intregi cu avionul, dar n-ai ajuns pe jos, la 10 minute de casa acilea in Brasov? How is that possible?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *