A venit în sfârşit şi ziua cea mare, ziua pe care o aşteptam nu doar de câteva luni, văzând cum lucrurile prind contur sub ochii noştri, ci ziua pe care o aşteptam încă de pe vremea când visam cu ochii deschişi. Este o zi care vine o dată la 10, 20 de ani şi scrie istoria unei librării îi redefineşte şi îi continuă în acelaşi timp identitatea: mai mult decât o schimbare la faţă, redeschiderea noii Librării Şt.O.Iosif etajate a reprezentat atât împlinirea unei ambiţii profesionale, o contribuţie la întărirea reputaţiei frumuseţii Braşovului cât şi exprimarea recunoştinţei faţă de toţi prietenii lecturii şi ai muzicii care ne-au fost alături în tot acest timp.

O asemenea zi măreaţă nu putea fi întâmpinată decât în atmosferă de sărbătoare, împreună cu toată echipa Libris şi cu braşovenii care ne-au vizitat în jurul orei prânzului (n-au lipsit, desigur, oficialităţile şi nici personalităţile din lumea culturală). Şi dacă, de câţiva ani buni, prin inspiraţia scriitorului Doru Munteanu, am ajuns să fim cunoscuţi printre cei care au dorit să-şi lanseze volume dar şi printre cei care se îndeletnicesc cu lectura în mod obişnuit, drept o casă a cărţilor şi a muzicii, nu puteam să inaugurăm redeschiderea librăriei decât tot printr-un botez al cărţii şi al muzicii, prin două lansări: un album de colinde (Fă gazdă lumină în casă) şi o colecţie de proză scurtă (Mămosul-Ioan Voiadeş, Editura Minerva, 2010). Înainte de a da curs colindelor şi invitaţiilor la lectură, am zăbovit câteva momente să prezentăm librăria braşovenilor, şi i-am rugat chiar pe câţiva din cei prezenţi să povestească, după caz, despre primele impresii sau despre experienţa lor la participarea în proiectul redimensionării librăriei.

Domnul Virgil Oniţă, Directorul Asociaţiei Libris Cultural a mulţumit tuturor celor care ne-au sprijinit, începând cu administraţia locală, proiectanţi şi executanţi. Braşovenii au avut ocazia să cunoască mintea şi imaginaţia din spatele întregului design al librăriei, în persoana arhitectului Teo Mihăilescu. El ne-a vorbit despre sursele de inspiraţie în realizarea acestui proiect dificil şi provocator în acelaşi timp, legate de corşeurile desenatorilor. La fel ca modelele umane folosite în anatomia artistică, lipsite de piele care îşi dezvăluie spectaculozitatea şi complexitatea internă privirilor curioase, Teo Mihăilescu şi-a dorit să creeze un spaţiu care să exprime maximum de sinceritate, care să fascineze şi să încurajeze vizitatorii la explorare, un spaţiu care să se dovedească o premisă favorabilă dezvoltării unei atmosfere propice cititului. Noi credem că a reuşit, vă rămâne şi vouă să apreciaţi vizitându-ne.

Deşi avea un program încărcat, dl primar George Scripcaru şi-a găsit suficient timp să ne onoreze cu prezenţa şi să ne adreseze câteva cuvinte de apreciere. Amintindu-şi de aspectul de pivniţă al depozitului de carte care a funcţionat la subsolul actualei librării, domnul primar Scripacru a rămas plăcut impresionat de felul în care imaginaţia şi profesionalismul pot transforma un spaţiu neprimitor într-o destinaţie culturală prin excelenţă. Domnia sa ne-a asigurat că Primăria Braşov va fi întotdeauna un partener de încredere pentru libris (de abia aşteptăm Târgul Internaţional de Carte Şi Muzică Ediţia 2011).

A luat cuvântul şi domnul Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov care a remarcat cu umor faptul că, după atâtea lansări de carte care au avut loc la Librăria Şt.O.Iosif şi care i-au celebrat pe diverşii autori şi lucrările lor, trebuia să vină şi rândul gazdelor să se sărbătorească. Domnul Ţucunel s-a declarat încântat  că lectura (de care avem atâta nevoie, mai ales în zilele noastre, când cotidianul devine tot mai sordid) primeşte atenţia cuvenită nu doar din partea cititorilor, ci şi din partea celor care o fac accesibilă, prin iniţiative care ajung chiar să transforme spaţii invizibile în spaţii vizibile.

Nu puteam să nu îl rugăm şi pe cel care ne-a fost însoţitor şi călăuzitor în dezvoltarea feţei culturale a Braşovului de atâţia ani, scriitorul Doru Munteanu, să spună şi el câteva cuvinte. Dânsul ne-a amintit că schimbarea pe care Libris a pregătit-o, la apropierea aniversării de 20 de ani de activitate, prin extinderea spaţială nu face decât să sporească şi să faciliteze eforturile de răspândire  a bunului gust şi bunului simţ. Domnul Doru Munteanu ne-a mulţumit în triplă calitate: de director al filialei USR Braşov, de scriitor care şi-a lansat cărţile şi i-a sprijinit şi pe alţi colegi de breaslă să-şi lanseze cărţile la Librăria Şt.O.Iosif, dar şi în calitate de cititor obişnuit. Suntem onoraţi de cuvintele frumoase ale domnului Doru Munteanu şi ne dorim să întreţinem o colaborare la fel de fructuoasă ca şi până acum.

Atmosfera şi aşa densă în sărbătoare (a Crăciunului, a Braşovului şi iată a Librisului) a fost întregită şi de surpriza pe care domnul Virgil Oniţă i-a făcut-o doamnei Oniţă: un generos buchet de flori în cinstea împlinirii a 35 de ani de activitate.

Ziua şi-a urmat cursul firesc, muzical, prin recitalul de colinde susţinut de grupurile reunite Colindămu Colind şi Obârşia ale căror mesaje, în bună tradiţie românească, s-au potrivit de minune cu momentul nostru inaugural. Doar, vorba cântecului, o gazdă care cunoaşte rânduiala deschide uşile şi face lumină în casă, atunci când vin colindători sau vizitatori, mai ales la ceas de sărbătoare şi îi cinsteşte cu ospitalitate şi cu preţuire. Ospitalitatea şi preţuirea noastră au fost desigur concretizate în noul spaţiu în care au răsunat colindele interpretate de artiştii Libris, voci talentate şi tot mai cunoscute publicului român din care amintim pe Maria Butilă, Ionela Moruţan sau Ramona Fabian.

După ora 16:00 scena a aparţinut autorilor braşoveni şi prestigiosului editor de carte Minerva, la lansarea colecţiei de proză scurtă Mămosul, semnată de Ioan Voaideş. Acelaşi neobosit Doru Munteanu a luat cuvântul, remarcând continuitatea spiritului Libris, chiar şi într-un spaţiu aproape de nerecunoscut, acela de a promova talentele şi valorile locale, prin organizarea acestei lansări. Despre volumul lui Ioan Voaideş, domnul Doru Munteanu a vorbit în termeni elogioşi, observând că autorul, în povestirile sale cu dimensiuni moralizatoare, despre o epocă defunctă se remarcă printr-o ştiinţă a povestirii, un umor fin şi o concizie greu de egalat.

A luat cuvântul şi doamna Ana Munteanu, editor la Minerva care ne-a amintit de încrederea pe care o are în scriitorii braşoveni (publicaţi deja în repetate rânduri în colecţia de literatură contemporană de la această editură) şi a sugerat că, dincolo de faptul că nu doar în capitală se dă ora exactă în cultură, colaborarea dintre autorii din afara capitalei şi editurile de la Bucureşti reprezintă o şansă extraordinară de a asigura distribuţia talentelor necunoscute la scara pe care acestea o merită. În fond, aşa cum a punctat just doamna Munteanu, o literatură autohtonă nu poate fi compusă doar din traduceri şi din retipăriri, ci orice editor trebuie să-şi asume responsabilitatea pariului cu riscul şi cu necunoscutul pentru a introduce şi a supune testului timpului pe autorii români contemporani… valorile de mâine se pregătesc de azi.

Criticul literar A.I.Brumaru ne-a făcut o prezentare a autorului. Ca sportiv cu veleităţi literare,  verticalitate morală, şi profunde antipatii faţă de comunism,  deşi anunţat de un debut promiţător în revista Astra (Ioan Voiadeş este unul din scriitorii formaţi de cenaclurile literare de la Braşov), autorul Ioan Voaideş a preferat să scrie o literatură de sertar care, din fericire şi-a găsit în cele din urmă calea spre public.

Criticul Tudorel Urianu, cel care semnează şi prefaţa cărţii lui Ioan Voaideş s-a declarat încântat de faptul că îndrăzneala sa de a miza pe un autor necunoscut, despre care nu ştia mai nimic, dar al cărui manuscris a fost convingător, a fost confirmată şi de opiniile colegilor de breaslă. Întărind şi cele spuse de antevorbitori, domnul Urianu a vorbit despre ecourile şi referinţele la numele mari din literatura universală (Jerome K. Jerome, Joyce, chiar La Bruyere) care se fac simţite în proza lui Voaideş şi care confirmă faptul că Voaideş este un prozator născutcare face proză chiar şi în necunoştinţă de cauză.

Au vorbit şi scriitorii Ion Popescu Topolog dar şi Eugen Axinte care au apreciat scriitura dintr-o cioplitură a lui Ioan Voaideş, capabilă să ofere imaginea reală, dar nelipsită de accente satirice a unei lumi trăite. Domnul Topolog şi-a exprimat speranţa ca Ioan Voaideş să se autodepăşească, să scrie un roman despre lumea de astăzi, nu doar despre universul de dinainte de 1989, în care inevitabil să îmbine ironicul-grotescul şi absurdul care conturează timpurile noastre.

Lansarea s-a încheiat în aplauze, în autografe şi, în premieră, în discuţii prelungite, pe scaunele şi măsuţa special amenajate la subsol, în compania ceştilor aburinde de cafea… să fie lămurit: asemenea experienţe nu se oferă la ocazii speciale, toţi braşovenii sunt invitaţi să urmeze exemplul scriitorilor: să poftească în librărie, să răsfoiască orice carte din raft şi să îşi încălzească trupurile şi minţile în compania unei băuturi calde şi a unei discuţii memorabile despre lectură.

A fost o zi aşa cum trebuia să fie, a fost o zi exemplară pentru felul în care ne dorim să se petreacă lucrurile la noua Librărie Şt.O.Iosif din Braşov! Echipa Libris vă aşteaptă! Mai multe poze cu noua librărie găsiţi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tudor.munteanu.18 !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *