Dacă tot am redeschis Librăria Şt.O.Iosif într-o variantă extinsă, am căutat să ne asortăm bine noua faţă (mai prietenoasă pentru toată familia) cu o lansare de carte, pregătită alături de o editură cu adresabilitate la fel de diversă. În fond, la lansarea de astăzi a fost vorba şi de o sărbătorire a reamenajării in compania vechilor noştri prieteni de la Editura Rao, pe care i-am poftit de această dată în casă nouă, alături de un invitat de excepţie în persoana lui Ioan Mircea Paşcu
Luni, 19.12.2010, am lansat la al doilea nivel al Librăriei Şt.O.Iosif, volumul Jurnal… de front (Editura Rao, 2010), semnat de experimentatul şi cunoscutul om politic Ioan Mircea Paşcu.
Domnul Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Libris Cultural a deschis ceremonia salutându-şi oaspeţii, invitându-i în ambianţa plăcută şi călduroasă a cafelelor aburinde să povestească celor prezenţi mai multe despre volumul de memorii.
A luat cuvântul domnul Ovidiu Enculescu, directorul Editurii Rao care s-a declarat impresionat de noua faţă a librăriei şi care a mărturisit că publicarea jurnalului lui Ioan Mircea Paşcu vine în prelungirea crezului Editurii Rao de a scoate pe piaţă lucrări de calitate. Aşa cum a subliniat domnul Enculescu, autorul volumului lansat a fost un actor activ în conturarea istoriei ultimilor 20 de ani, un personaj implicat direct în luarea deciziilor politice care au creionat realitatea românească postdecembristă aşa că amintirile sale nu puteau să nu aibă valoare prin simpla perspectiva privilegiată pe care Ioan Mircea Paşcu a avut-o de-a lungul timpului. În fond, atunci când activitatea unui experimentat şi puternic editor de carte se intersectează cu cea a unui politician cu o reputaţie la fel de solidă, nu putem vorbi decât de o întâlnire fericită din care, evident, publicul are cel mai mult de câştigat.
A vorbit şi autorul, Ioan Mircea Paşcu de la care am aflat că jurnalul lansat astăzi a fost scris în doar 10 zile şi publicat la foarte puţin timp după pregătirea primului manuscris. Putem vorbi de o performanţă, atât din partea autorului (cu o memorie iată, de-a dreptul spectaculoasă, aşa cum trebuie să aibă un politician) cât şi din partea editurii (să ne amintim că uneori trec luni de zile, dacă nu chiar ani, până când o carte încheiată ajunge în cele din urmă pe piaţă). Amintirile lui Ioan Mircea Paşcu vorbesc despre anii tulburi imediat de după 1989, ani care au adus profunde schimbări în politica internaţională şi bineînţeles, în spaţiul românesc. Sunt atinse atât evenimente marcante din sfera externă, cum ar fi puciul de la Moscova, Războiul din Golf dar sunt detaliate pe larg momente semnificative ale constituirii firavei Românii democratice. Spirit riguros, Ioan Mircea Paşcu şi-a însoţit memoriile de o mulţime de documente inedite pe care, graţie tehnologiilor moderne, a reuşit să le anexeze cărţii cu uşurinţă.
JURNAL…DE FRONT poate fi socotit chiar un volum eveniment, o carte prin care generaţia născută după 1989 (şi care iată, împlineşte în 2010 vârsta discernământului politic) poate să acceadă la înţelegerea istoriei recente, prin intermediul unui document credibil: un document redactat de o persoană care a fost acolo când lucrurile s-au întâmplat şi o persoană care să poată fi eliberată de suspiciunea falsificării istoriei din raţiuni politice. Ioan Mircea Paşcu, după propriile mărturisiri, ca europarlamentar la Bruxelles, a depăşit (dacă era cazul) faza în care ar mai fi putut avea intenţii de a ascunde trecutul din interese de partid.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZU8YhyCoLh0[/youtube]
La lansare au fost prezenţi şi au ţinut discursuri spontane domnul Ioan Mânzală, realizator de televiziune, vechea cunoştinţă a domnului Paşcu, binecunoscută de asemenea publicului , domnul Gheorghe Fulga (de la care am aflat că pregăteşte la rândul său un volum de memorii) şi un membru al Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 căruia domnul Paşcu i-a mulţumit pentru ceea ce au făcut muncitorii de la Braşov, contribuind la amplificarea protestelor anticomuniste din Europa de Est.
Mulţumim Editurii Rao, domnului Ioan Mircea Paşcu care ne-au onorat cu prezenţa, precum şi tuturor celor care au participat la lansare!