Astăzi, în salonul Şt.O.Iosif al librăriei noastre a fost mare sărbătoare, căci l-am aniversat (cu o zi mai devreme, ce e drept)  pe cel care s-a dovedit a fi un fenomen originar pentru cultura română (aşa cum sugera Constantin Noica), pe cel care şi-a înmuiat condeiul de-a dreptul în Luceafăr (aşa cum sugera Arghezi) şi care a fost apreciat a fi chiar România dăruită în cuvânt (de la Adrian Păunescu citire). Câte asemenea metafore n-au fost scrise încercând să aproximeze importanţa lui Mihai Eminescu pentru literatura română? Cu siguranţă foarte multe, însă sărbătoarea noastră nu şi-a propus să fie o enumerare de asemenea fraze concentrate. De ziua marelui poet, am preferat să ne apropiem, cu inocenţă sau cu nostalgie de versurile care l-au făcut celebru. Pe 15 ianuarie 2011 se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, dar pentru că am fost nerăbdători şi pentru că mâine  numeroasele manifestări culturale dedicate marelui poet îi vor ţine oricum pe braşoveni între ciocan şi nicovală, când va fi vorba să aleagă la ce eveniment să participe, am preferat să ne organizăm încă de astăzi.

Vineri, 14 ianuarie 2011, începând cu ora 13, în noul salon inaugurat în decembrie în librăria Şt.O.Iosif (salon ce poartă de asemenea numele scriitorului braşovean) am găzduit simpozionul „La Ceas Aniversar”, dedicat aniversării naşterii (încă) celui mai mare poet român. A fost un eveniment la care s-a  mizat mai puţin pe fast, paradă, vorbe solemne,  care a fost mai puţin interesat de mitul numit Mihai Eminescu şi mai preocupat să îl restituie publicului pe autorul Luceafărului,  într-o formă cât mai fidelă şi mai onestă, anume prin creaţiile sale.  Asta nu înseamnă că au lipsit originalitatea şi entuziasmul. Elevii Şcolii Generale Nr. 6 din Braşov, dar şi cei ai Liceului Andrei Mureşanu din Braşov, coordonaţi de profesorii Diana Slăbilă, Oana Ionescu, Mihaela Stan şi Olivia Moţ au pregătit un spectacol din care n-au lipsit muzica, poezia, desenul şi nici chiar actoria.

Doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov a deschis evenimentul salutându-şi invitaţii, exprimându-şi încântarea faţă de ambianţa şi sincronizarea (întâmplătoare sau nu) a aniversării de astăzi, căci Eminescu a fost sărbătorit  într-o librărie care se află, la rândul ei, la ceas aniversar (Libris împlineşte, în 2011, 20 de ani de activitate), care poartă numele unui poet şi care a fost plină de tineri care au oferit momente de neuitat. Decorul evenimentului a fost unul special: am avut o miniexpozitie de creatii plastice (realizate de elevi) care au cautat sa infatiseze  fie scene din creaţiile eminesciene, fie continuitatea spiritului poetului.

Programul spectacolului a stat încă de la debut sub semnul varietăţii: n-au lipsit referirile la viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu (în lectura Andreei Zavicsa, de la Şcoala Generală nr. 6), întrerupte potrivit de momente poetice: Elena Panaetache şi Andrei Chiţu de la Liceul Andrei Mureşanu au recitat pe două voci Fiind băiet păduri cutreieram, în vreme ce Izabela Voinea, Iudita Mureşan, Radu Enescu şi Andreea Beldiman de la acelaşi liceu au recitat poezia O, rămâi…

A urmat apoi un exerciţiu de imaginaţie convingător, o punere în scenă a actului de creaţie – compunerea poeziei La Steaua. Publicul a avut ocazia să-l vadă pe Mihai Eminescu (interpretat de Rareş Muşătoiu) la masa de lucru (cu toc şi călimară!), vizitat chiar de propriile creaţii… mai precis de iubita din poezia Floare Albastră (interpretată de Andreea Rogoz), încercând să-l aducă pe gânditor din înaltul stelelor, în preajma fericirii terestre simple, in acorduri ademenitoare de chitară.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OyfAYywUqiU[/youtube]

Ana Rusu, Nicol Nagy şi Ioana Sdrăilă de la Şcoala Generală Nr. 6, respectiv Şcoala Generală nr.1 ne-au amintit de universalitatea marelui poet, recitând pe trei voci, în trei limbi ba chiar şi cu linie melodică, poezia Mai am un singur dor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0G2ulLMMQNM[/youtube]

Despre omul Eminescu văzut de contemporanii săi (de ziarele vremii) ne-a vorbit Teodora Amanu, tot de la Şcoala Generală nr.6, în vreme ce  Iustin Drăgan, Iudita Mureşan, Veronica Borcea, Ioana Zoldan şi Roxana Balint de la Liceul Andrei Mureşanu ne-au oferit câteva perspective artistice, câteva omagii aduse lui Eminescu de alţi trei mari poeţi: Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi Marin Sorescu.

Ştefan Moraru de la acelaşi Liceu Andrei Mureşanu ne-a impresionat printr-o interpretare inedită a  poeziei O, rămâi…, cu acompaniament de chitară, pe o linie melodică surprinzător de alertă şi totuşi potrivită versurilor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2fyDAV7BDJk[/youtube]

Dl prof.dr. Mircea Moţ, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a oferit câteva sugestii de lectură (atenţie, de actualitate!), în ceea ce îl priveşte pe Eminescu-omul dar şi creaţia sa. Pentru o mai pertinentă raportare la figura eminesciană (acaparată inevitabil de mitologie), dl Moţ ne-a sugerat trei titluri: Ştim noi cine a fost Eminescu? , Eminescu-negocierea unei imagini şi, desigur, Eminescu-omul din scrisori (cartea lui Dan C. Mihăilescu îl dezvăluie pe Eminescu într-o formă autentică, aşa cum pot doar jurnalele şi corespondenţele să o facă), iar pentru descoperirea profunzimilor imaginilor eminesciene cartea Ioanei Em. Petrescu: Eminescu – modele cosmologice. Nu în ultimul rând, domnul Moţ ne-a amintit de ce a meritat să ne simţim emoţionaţi (dincolo de faptul de ne fi aflat printre cărţi şi la un ceas aniversar) la spectacolul oferit de elevi la ceas aniversar:  prin reprezentaţiile lor, am reuşit să-l coborâm pe Eminescu din eternitatea inaccesibilă a mitologicului (a frazelor pompoase şi a solemnităţii scorţoase), în spaţiul accesibilului şi plăcutului, prin contactul direct cu creaţiile sale.

Le mulţumim elevilor şi cadrelor didactice de la Şcoala Generală nr.6, Şcoala Generală nr.1, Liceul Andrei Mureşanu pentru efortul impresionant pe care l-au depus şi pentru invitaţia (indirectă sau chiar directă) la lectură pe care ne-au făcut-o, mulţumim şi domnului profesor Mircea Moţ, doamnei Ursu Gabriela din partea Consiliului Judeţean Braşov pentru prezenţa şi interesul faţă de acest eveniment şi, nu în ultimul rând, mulţumim tuturor braşovenilor care au venit să îl sărbătorească pe Mihai Eminescu la Librăria Şt.O.Iosif, prin câteva momente care au demonstrat că dorul de poezie depăşeşte dorul de retorică.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *