O librărie nu este numai un spaţiu al noutăţilor, în care doar ultimele apariţii au demnitate de expunere, de defilare. În lumea cărţilor vechiul este adesea cel puţin la fel de convingător ca noul.  Valoarea şi interesul pentru anumite romane nu dispare odată cu trecerea timpului, chiar dacă suportul lor la un anumit moment se epuizează.

Aşa zisele „vechituri” într-o librărie ar trebui să aibă locul lor privilegiat. Pentru cititorii veterani ele sunt uneori suprizele care aduc nostalgie, care trezesc amintiri fabuloase despre marile întâlniri cu nume importante din literatură şi chiar dau imbolduri spontane la revizitarea acestora. Pentru cititorii proaspeţi „vechiturile” beletristice reprezintă şansa familiarizării cu mari autori şi operele lor,  şansa unei dezirabile (de data aceasta) repetări a istoriei seducţiei intelectuale de care nimeni nu ar trebui să fie privat.

De autorii pe care i-am luat în considerare, când ne-am gândit să vi-i (re)aducem în atenţie probabil că aţi auzit… asta nu înseamnă însă că romanele pe care vi le sugerăm le mai găsiţi în orice librărie. Sunt titluri pe care unii le avem în bibliotecă şi poate că le-am citit (deşi ne-ar veni să le mai cumpărăm o dată… măcar ca să le facem cadou), sunt titluri pe care le-am căutat în tot felul de locuri (poate nepotrivite –  mult prea preocupate de nou, mai degrabă decât de vechi)  sunt titluri de care s-ar putea să aflăm pentru prima oară şi să ne trezească suficient curiozitatea. Sunt titluri pe care noi le considerăm (până la viitoare reeditări)… de colecţie.

Să ne bucurăm de farmecul discret al „vechiturilor” care ne amintesc cât de familiare sunt anumite librării, anumite experienţe. Câteva din aceste ediţii, pe cale de dispariţie, uitate poate de unii, dorite cu interes de alţii, vi le punem la dispoziţie pe www.libris.ro, dar si in Libraria St.O.Iosif Brasov, în câteva combinaţii de lectură (al cărui număr sperăm să crească), cu 20 % reducere:

Pachet ASIATICI DE COLECŢIE – China şi Japonia postbelice văzute de Ha Jin, respectiv Kazuo Ishiguro,

Pachet FRANCEZI DE COLECŢIE – Marguerite Yourcenar şi Andrei Makine folosesc istoria în scopuri literare,

Pachet AMERICANI DE COLECŢIE – William Faulkner şi John Steinbeck aruncă o privire asupra mitologicei reuşite americane,

Pachet RUŞI DE COLECŢIE – forme de totalitarism privite de spirite totale, Nabokov şi Bulgakov… tipic rusesc,

Pachet NOBEL DE COLECŢIE – două lecţii grandioase oferite de Gunter Grass şi Jose Saramago.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *