Dacă sunt unii care cred că între vreun poet şi creaţia sa există o relaţie parentală armonioasă, probabil că nu au ajuns să-l cunoască nici pe acel poet şi nici creaţia sa. De fapt, cititorii îşi doresc ca poeţii să nu-şi protejeze la infinit odraslele, să nu le apere de ger sau de căldură încotoşmănite în dosare sau, mai nou hard-diskuri, bine dosite şi supravegheate prin colţurile sigure ale atelierului creatorului. Cititorii nu îşi doresc poeţi care să-şi cocoloşească operele în sertar la infinit, vizitându-le în fiecare zi şi în fiecare noapte, cu solicitudine maternă sau paternă,  îndopându-le cu de toate,  până la obezitate stilistică sau dimpotrivă, pregătindu-le o dietă semantică mereu reinventată. Cititorii îşi doresc poeţi care să dea girul autonomiei şi împlinirii creaţiei lor de cât mai devreme, poeţi care să-şi dea afară din casă creaţiile, să le trimită în lume care încotro. Dacă poeţii sunt părinţii propriilor creaţii, atunci cititorii îşi doresc ca poeţii să fie nişte părinţi denaturaţi. Deşi au trecut 17 ani de când şi-a părăsit ultimul „copil”, iată că Ion Mureşan ne-a demonstrat astăzi spre privilegiul publicului că, în ale poeziei a rămas tot un părinte denaturat.

Vineri, 4 FEBRUARIE 2011,  în salonul Librăriei Şt.O.Iosif inaugurat in decembrie (salon ce poartă de asemenea numele marelui poet braşovean), în cadrul manifestărilor organizate de Libris cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate, am lansat un volum eveniment în peisajul poeziei contemporane, cartea Alcool (Editura Charmides) în compania autorului Ion Mureşan şi a unui public cât se poate de numeros. Evenimentul a fost organizat prin iniţiativa Facultăţii de Litere din Braşov, prin bunăvoinţa profesorilor Andrei Bodiu şi Adrian Lăcătuş care au optat inspirat să pregătească tradiţionala întâlnire culturală din cadrul Serilor Facultăţii de Litere Braşov tocmai într-o librărie, în librăria pe care dânşii o consideră cea mai cunoscută din oraşul de poalele Tâmpei. Evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris care s-a declarat onorată să aibă nişte invitaţi atât de prestigioşi şi, în acelaşi timp apropiaţi. Căci profesorii Bodiu şi Lăcătuş sunt cunoştinţe vechi ai Librăriei Şt.O.Iosif şi chiar şi editorul cărţii lui Ion Mureşan, domnul Gavril Ţărmure este o prezenţă familiară pentru noi, de când a adus Cvartetul Transilvania la Braşov. Doamna Ana Oniţă a dorit să păstreze un moment de reculegere în memoria lui Bartolomeu Anania, înainte de a da cuvântul invitaţilor.

Profesorul Andrei Bodiu şi-a deschis discursul introductiv apreciind că apariţia volumului lui Ion Mureşan a fost aşteptată cu interes, de foarte mult timp. Şi asta pentru că autorul, o prezenţă distinctă şi un reper în conştiinţa criticii dar şi a scriitorilor  nu a publicat decât două volume (trei, dacă punem la socoteală şi cartea Alcool) în mai bine de 30 de ani. În tot acest timp autorul nu a renuntat la scris, dar probabil că a stăruit cu atenţie asupra creatiilor sale, reuşind prin apariţiile rare, dar cu ecou,  să se dovedească în cele din urmă un exemplu pentru ceilalţi poeţi, prin capacitatea de a înfrunta chiar şi capricioasa memorie a publicului, de dragul calităţii poeziilor oferite cititorilor. De altfel, aprecierile domnului Bodiu sunt întărite şi de Cezar Gheorghe în Observator Cultural   care admiră, la rândul său onestitatea intelectuală a lui Ion Mureşan, curajul său pilduitor de a tăcea când n-are nimic de spus, curaj care se ridică deasupra vanităţilor celor care publică în serie doar pentru a nu fi uitaţi. Despre cartea Alcool, profesorul Andrei Bodiu a remarcat că reprezintă un moment de excelenţă creatoare în cariera autorului. Alternând registrele poetice variate, sărind de la poeme întinse la poeme scurte , într-o structură aproape muzicală, volumul lui Ion Mureşan gravitează tematic în jurul vieţii văzute din şi în cârciumă (un spaţiu de întâlnire, de confesiune, de dezvăluire), păstrând o legătură semnificativă cu alcoolul. Departe de a fi un avatar al boemului sau doar un viciu al damnatului, alcoolul este de fapt un declanşator al imaginaţiei şi al explorării, un mijloc de cunoaştere şi (dacă e să ne gândim şi la volumul lui Massimo Donna-Filosofia Vinului)  chiar o provocare pentru orice creator, în sensul în care invită la reflecţii lucide pe marginea beţiei.

A luat cuvântul şi profesorul Adrian Lăcătuş care a observat dublul privilegiu al celor prezenţi la eveniment: acela de a asista la lansare unei cărţi îndelung aşteptate dar şi acela de a fi martorii unui recital de excepţie. Despre poezia lui Ion Mureşan, profesorul Lăcătuş a fost de părere că evidenţiază o ambivalenţă, atunci când e citită: pe de o parte oferă o senzaţie de familiaritate ca limbaj şi decoruri (în fond, spaţiul marginal, comun al cârciumii ne este cunoscut şi accesibil într-o oarecare măsură tuturor) dublată, pe de altă parte, de o senzaţie de anxietate şi stranietate, căci tocmai din inima acestui topos familiar şi mundan pare să se deschidă o altă lume neobisnuita. Ion Mureşan  caută aşadar să se apropie, nerepetitiv însă, de o tradiţie a poetului in ipostaza de martor privilegiat care dezvăluie o lume pentru cititori. Această apreciere a domnului Lăcătuş a fost întărită chiar de autor care ne-a mărturisit crezul său artistic: poezia nu trebuie să încifreze, ci să descifreze lumea, să te facă să te îndrăgosteşti de ea.

Domnul Ion Mureşan ne-a oferit apoi un recital minunat, din care vă oferim câteva fragmente sugestive în care veţi remarca varietatea registrelor de care vorbea şi domnul Bodiu:

Cântec negru:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jt_VWWuKMvg[/youtube]

Pahar:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hL1jOg5jqG8[/youtube]

Poemul alcoolicilor:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=19CAT0QRs4w[/youtube]

Recitalul s-a încheiat într-o generoasă sesiune de autografe, de la care n-au lipsit nici scriitorii braşoveni (în imagine îl aveţi pe Daniel Drăgan).

Mulţumim domnului Ion Mureşan pentru vizita onorantă pe care ne-a făcut-o şi pentru că n-a uitat cum să fie un părinte denaturat faţă de poeziile sale. Le mulţumim profesorilor Andrei Bodiu, Adrian Lăcătuş şi Facultăţii de Litere din Braşov pentru privilegiul pe care l-au oferit braşovenilor de a asista la un eveniment editorial care vine o dată la 10-20 de ani. Le mulţumim şi tuturor celor care au fost prezenţi şi care, sperăm noi, s-au încălzit cu o duşcă bună de poezie… doar luna se vede mai bine din pahar (chiar şi fără ochelari).

Volumul cartea Alcool – Ioan Mureşan – Editura Charmides, 2010 va fi disponibil de LUNI, 7 FEBRUARIE 2011 şi pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *