Cândva, prin anii 30, undeva în Anglia, pe peronul gării Exeter un domn aştepta un tren pentru a se întoarce acasă, la Londra. Cel mai probabil se plictisea, aşa că s-a dus să arunce o privire asupra standului cu tipărituri ca să aibă o preocupare în timpul călătoriei. Subţire oferta: ziare, reviste şi câteva romane victoriene obscure. Normal, doar nu se afla într-o librărie, ci pe un peron plouat, aşteptând un tren. Şi ce dacă? Să nu ai din ce să alegi, să nu poţi citi o carte bună, doar pentru că ai doar câţiva pence la tine şi te afli într-un loc în care cărţile nu se simt tocmai la ele acasă? Inacceptabil, pentru un gentleman englez care nu îşi adaptează preocupările în funcţie de context. Şi uite aşa, pe fondul unei plictiseli şi nemulţumiri (de bun augur), lui Allen Lane i-a venit o idee care avea să schimbe complet faţa pieţei de carte şi care  avea să fie cunoscută în întreaga lume sub numele de Penguin Books. E vorba de revoluţia volumelor necartonate (paperback) – autori valoroşi şi cu notorietate, în ediţii de buzunar, la preţuri accesibile, distribuite nu doar în librării, ci şi la chioşcuri sau la tarabe, cât mai aproape de locurile în care te-ar fi putut apuca poftele de lectură, conveţionale sau nu. Din 1946, odată cu inaugurarea colecţiei de clasici, Penguin Books a intrat în istorie, sporind accesul la marile opere ale umanităţii. Traduceri de calitate, preţuri mici, un format prietenos şi uşor de recunoscut, iată formula de succes a editorului britanic.

Sigur, şi la noi în România au apărut, mai ales in ultimii ani, cărţi valoroase, din domenii variate  la un preţ rezonabil (cel mai adesea însă abia după  introducerea reducerilor  pe piaţa de carte  ), dar în afara colecţiei Biblioteca Pentru Toţi (poate singura demnă de a fi considerată un autentic omolog al colecţiei de clasici Penguin Books – respectând cele trei standarde de care vorbeam), nu a existat o altă serie dedicată lucrărilor multipremiate la un preţ cu adevărat accesibil, de la prima aparitie.

Din fericire, Editura Polirom a luat iniţiativa şi a lansat Colecţia Top 10 +  care îşi propune să adune o mulţime de capodopere (autori români şi străini) în ediţii paperback, în acel spirit generos al Penguin Books-urilor.  Îi felicităm şi exclamăm uşuraţi:  era şi timpul!

Primele titluri ale colecţiei:

Lolita – Vladimir Nabokov

Aleph – Jorge Luis Borges

Întoarcerea Huliganului – Norman Manea

Cititorul – Bernhard Schlink

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *