A trăi pe o insulă aridă, la capătul lumii, acolo unde soarele răsare,  în linia Cercului de Foc al Pacificului este o provocare istorică şi geografică, o provocare cu riscuri de proporţii pe care japonezii au asumat-o din cele mai vechi timpuri. Pentru mulţi dintre noi, Japonia rămâne fără îndoială un paradox: un spaţiu expus pericolelor, naturale şi artificiale,  fără prea multe resurse, în mijlocul oceanului, este totuşi un spaţiu suprapopulat, un spaţiu plin de culoare şi de viaţă şi, nu în ultimul rând, lăcaşul uneia dintre superputerile lumii. Proba ingeniozităţii japoneze pe care nu putem să nu o admirăm este cuprinsă tocmai în acest paradox: capacitatea de a transforma cele mai mari dezavantaje (indiferent de ce natură) în oportunităţi.

Rămasă în afara circuitului lumii civilizate timp de sute de ani, bombardată nuclear de două ori, lovită de calamităţi naturale periodice, Japonia a dovedit de fiecare dată că are vitalitatea şi inteligenţa de a depăşi cele mai dificile momente cu care s-a confruntat. Iar depăşirea este doar începutul, căci în buna tradiţie orientală holistă, gândirea japoneză pare să vadă şi să ţintească departe: întotdeauna spre performanţă. În fond, japonezii par să fie cei mai buni specialişti într-un domeniu pe care l-am putea numi  „arhitectura renaşterii nationale” care comasează superlativul eforturilor şi cunoştinţelor de care a fost vreodată capabil omul.

Chiar şi în aceste vremuri nemaitrăite parcă de 50 de ani, când Japonia pare a fi zguduită din temelii şi acoperită de ape, când lumea întreagă îi sare în ajutor, nu poţi să nu păstrezi convingerea că tigrul asiatic va trece cu bine peste încercările la care e supus.

Cu un gând bun îndreptat către Japonia,  îl lecturăm pe Haruki Murakami DUPĂ CUTREMUR – şase povestiri pline de poezie care ne amintesc de faptul  că  după orice dezastru oamenii află  şi multă disperare, dar şi multă speranţă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *