Ziua bună de dimineaţă se cunoaşte. O zi convingătoare de primăvară,  perfectă pentru a ajunge la deschiderea  celei de-a 8a ediţii a Targului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.

De la ora 10 am poftit primii vizitatori să calce pragul Aulei Sergiu T. Chiriacescu, acolo unde peste 70 de expozanţi erau gata să-şi prezinte ofertele. La ora 12:30 am deschis metaforic porţile Tîrgului, prin tradiţionalele discursuri ale organizatorilor. Prorectorul Universităţii Transilvania din Braşov, doamna Marina Cionca, în calitate de gazdă, ne-a amintit de importanţa şi impactul acestui eveniment în spaţiul braşovean, al cărui ecou se resimte chiar şi în cele mai cotidiene situaţii (doamna Marina Cionca ne-a amintit despre un epsiod în care un şofer de taxi a întrebat-o, fără să o cunoască, dacă merge la tîrgul de carte din acest an). Domnul Virgil Oniţă, Director Libris Cultural, şi-a amintit cu emoţie, la ceas aniversar de primele ediţii ale tîrgului, timide şi totuşi pline de farmec, de vremurile în care visa să transforme acest eveniment într-un festival al muzicii şi al cărţii. La cea de-a 8-a ediţie, domnul Oniţă a mărturisit că-şi vede visul împlinit. A luat cuvîntul şi doamna Adriana Ispas, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, cea care a înmînat o diplomă reprezentanţilor Libris, pentru a marca cei 20 de ani de activitate în slujba culturii. Domnul Doru Munteanu, gazda veterană a tîrgului de la Braşov a introdus la rîndul său, prin cuvinte laudative debutul evenimentului, invitînd în acelaşi timp pe toţi cei prezenţi să păstreze un gînd bun şi să-şi amintească, chiar şi în aceste momente frumoase, de tragedia japoneză… în fond cultura şi altruismul sunt înrudite, sunt cele mai puternice pîrghii care îi leagă pe oameni.

După urările de bun venit adresate publicului, am schimbat atmosfera solmenă, a discursurilor emoţionante în ceva mai muzical: Corul de Copii UNISON, condus de George Dumitraşcu ne-a înviorat şi ne-a ritmat  plimbarea matinală printre cărţi.

A urmat o invitaţie, din partea lui Doru Munteanu, la un exerciţiu de privire şi înălţare spirituală, prin vizitarea expoziţiei internaţionale de fotografie pregătită de arhitectul Teofil Mihaăilescu (cel care a schimbat la faţă Librăria Şt.O.Iosif) şi Claude Aube, o selecţie foarte riguroasă (după mărturisirea autorilor) de fotografii făcute la Sf. Munte Athos. Creaţiile  surprind în profunzime spiritul sfîntului locaş şi  parcă te transpun, astfel încît şi mireanul de rînd se poate simţi sihastru ori simplu monah.

Undeva pe la ora 13:30, am avut parte de lansarea unui volum special, cu nu mai puţin de 28 de autori. Elevii Colegiului Naţional Unirea, coordonaţi de profesoara Rodica Cîndrea, ne-au amintit printr-un volum colectiv că nu e  demodat să faci declaraţii de dragoste. În fond, la aşa cum a remarcat şi Doru Munteanu, avem de învăţat multe de la adolescenţi:doar la 16 ani iubeşti sincer, după 16 ani iubeşti după reţete… Volumul Declaraţie de Dragoste, cuprinzînd, aşa cum îi spune şi numele, declaraţii din inimi tinere,  este o carte pentru părinţi, o carte prin care poţi recupera farmecul aparte al îndrăgostirii ca experienţă iniţiatică.

Şi pentru că energiile amoroase pot fi descătuşate nu doar prin cuvînt ci şi prin dans, imediat după lansarea liceenilor am avut parte de o reprezentaţie scenică deosebită: Cristina Dana şi Paul Costin au păşit în pasul seducător al rumbei.

Doru Munteanu a invitat publicul, chiar după ora prînzului, la lansarea primului roman de la  acestă ediţie a tîrgului, un roman care inaugurează în acelaşi timp şi o nouă colecţie de literatură, la Editura All. O colecţie  îndrăzneaţă, populară, tînără care îşi propune să ofere publicului romîn lucrări premiate de literatură contemporana, să îi aducă pe cititorii romîni pe strada universală a ficţiunii, depăşind aproape in timp real bariera de limbă . Parte din această nouă colecţie, romanul Dezgheţul de A.D.Miller a fost prezentat în detaliu de scriitorul Doru Munteanu, cel care a apreciat lucrarea pentru dublele ei virtuţi: scriitura modernă, antrenantă, cu personaje care se construiesc din mers şi care stîrnesc interesul de lectură, o intrigă plină de farmec care ascunde de fapt o radiografie a Rusiei postgorbacioviste, un spaţiu aflat în descompunere, un El Dorado încăput pe mîna noilor oligarhii care acţionează, după o reţetă care nu mai e demult secretă. Alte titluri din colectie, in premiera la targ: Menajera lui Jamrach, Cabalistul din Praga, Sus in aer (cartea care a stat la baza celebrei ecranizari cu George Clooney).

La ora 14:30, atmosfera multiculturală pe care o degajă Braşovul s-a simţit convingător şi în Aula Universtiăţii Sergiu T. Chiriacescu, acolo unde Georgia Gulea a susţinut un recital la nai cu piese din repertoriul celor trei comunităţi atît de active şi îndrăgite pe plan local: saşii, evreii şi grecii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KbeI3qeFaPU[/youtube]

La ora 15:00 muzica s-a prelungit armonios cu poezia, prin lansarea unui veritabil intelectual polifonic: Răzvan Ionescu. Volumul său OBIECTE PIERDUTE (apărut la Editura Kron Art), introdus de Doru Munteanu şi de Gabriel Stan, cuprinde versuri scrise pe parcursul a 30 de ani, grupate în două cicluri: Cantilene şi Stanţe şi Restanţe care dovedesc măiestria autorului atît în registrul clasic , cît şi în registru modern. Lansarea s-a încheiat cu un recital public de poezie.

După amiaza a rămas muzicală… un  recital folk susţinut de grupul de copii Ziurel din Săcele… un debut cu adevărat impresionant: 15 chitări ciupite cu talent şi voci care au interpretat şlagăre cunoscute.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jh9V8cuWWsQ[/youtube]

La ora 15:30, Florin Zamfir, din partea Editurii Mix a prezentat un nou volum al seriei O.P Ghai, o colecţie de citate din gîndirea indiană, intitulată În căutarea unităţii, un volum care deşi selectează fragmente de înţelepciune din cel mai fertil spaţiu al diversităţii religioase ne convinge de unitatea fundamentală a spiritualităţii umane.

Editura Eikon a pregătit două lansări de excepţie, cu personalităţi regăsite atît între pagini, cît şi la microfon. Daniel David, un cunoscător fin al biografiei şi operei a doi mari intelectuali romîni, a scris o carte care se adresează unui public larg: De la Eliade la Culianu. Aşa cum a surprins profesorul Adrian Lăcătuş, volumul lui Daniel David este o introducere foarte bună atît în biografia, în opera şi mai ales în relaţia unui discipolat exemplar, cea dintre Mircea Eliade şi Ioan Petru Culianu. Este un volum în care dimensiunile de romancier dar şi de cercetător ale lui Mircea Eliade sunt puse în armonie, sunt dezvăluite ca fiind mijloace diferite de a sonda dileme comune. De la Eliade la Culianu este un volum despre care însuşi autorul prezent la lansare a mărturisit că a fost scris cu gîndul la tineri şi la viitor, cu gîndul de a deschide un orizont al intereselor faţă de două personalităţi fascinante.

Cel de-al doilea volum lansat de Editura Eikon a fost Voci în vacarm – un dialog pe care Vasile Gogea l-a avut chiar cu Virgil Ierunca şi Monica Lovinescu în primăvara anilor 90. Un dialog  pe care profesorul Andrei Bodiu l-a apreciat pentru faptul că readuce în atenţia publicului două mari nume ale exilului romînesc şi pentru faptul că ne face să ne amintim  timp de acele momente tulburi, ale despărţirii apelor. Un dialog viu şi antrenant, în care se simt nesiguranţele şi neliniştile de la cumpăna dintre lumi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wX_u91o7hec[/youtube]

Ultima lansare a primei zile de tîrg a adunat un public numeros… doar a fost vorba de ultimul volum semnat Caius Dobrescu, introdus de Andrei Bodiu şi Doru Munteanu. După un roman în versuri şi un roman care explorează şi metehne intelectuale romîneşti (Teză de Doctorat) Caius Dobrescu lansează la Polirom ceea ce pare a fi un thriller. Formula narativă aparent facilă şi populară este, fără îndoială, aşa cum a remarcat Andrei Bodiu, postmodernă, suportînd etaje numeroase de lectură: nu doar ca intrigă poliţistă ci şi ca dezbatere asupra valorilor romîneşti, o explorare a unor biografii fascinante (din nou Culianu…), fără să lipsească registrul ironic sau parodic.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YnLa2UWk0sk[/youtube]

Ne pregătim de recitalul lui Florin Sasarman si al Paulei Seling, în prima seară magică a celei de-a 8a ediţii a Tîrgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *