Mitologia, religia şi folclorul, ce să mai spunem de numerologie ne-au convins demult că numărul trei este unul deosebit. Trei sunt fii împăratului, trei sunt încercările pe care trebuie să le parcurgă eroii, trei sunt feţele piramidelor, trei sunt magii de la răsărit şi iată, trei sunt serile de vis ale Tîrgului de la Braşov. Ultima seară a celei de-a 8a ediţii a vestitorului cultural al primaverii de la Braşov a încercat prin durată şi prin diversitatea reprezentaţiilor să le depăşească pe celelalte două… să facă un soi de sinteză, în care poezia, muzica şi creativitatea să se împletească mai armonios ca niciodată.

Primul moment artistic din a treia Seară a Târgului a fost pregătit de profesorul Eusebiu Ştefănescu şi fiul său, muzicianul (dar şi poetul, aşa cum ne-a dovedit ultima lansare din a treia zi de Târg), Ion Bogdan Ştefănescu. Reprezentaţia s-a dovedit a fi un dialog interesant, între două mari arte: cea a cuvântului şi cea a sunetului dar şi între doi mari poeţi: Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.

Au urcat apoi pe scenă doi artişti îndrăgiţi ai folkului cu imaginaţie, Ovidiu Scridon şi Silvan Stîncel. Doi artişti care ştiu să exploreze cu talent resursele folkului în terioriul flamenco.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9qXhEqQtR_0[/youtube]

Ultimul, dar cu siguranţă nu cel din urmă moment de aur al serii, a fost recitalul lui Mircea Baniciu. Cu degajarea şi naturaleţea muzicianului experimentat, dar care e departe de a se fi plictisit de ceea ce face, îndrăgitul interpret s-a jucat cu publicul, cu strofele şi a improvizat cu lejeritate. Între un Andrii Popa la care memoria audienţei a fost pusă la încercare, un Deal cu Dor sau o Vară la ţară, Mircea Baniciu ne-a povestit şi câteva anecdote care au stârnit râsete copioase.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8YYJFQzscts[/youtube]

Încheiem aşadar Serile Târgului din acest an cu amintiri frumoase. Mulţumim tuturor artiştilor care au urcat pe scenă, realizatoarei tv Silvana Enache pentru profesionalismul şi entuziasmul cu care a prezentat serile acestei ediţii aniversare Libris şi, nu în ultimul rând, televiziunii TVS care a a oferit în direct, tuturor braşovenilor, momentele magice din Aula  Sergiu T. Chiriacescu a Universităţii Transilvania Braşov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *