Nu e greu să ne amintim faptul că profesia cea mai populară, înainte de 1989 era aceea de inginer. Şi eu pot să aduc  mărturie prin amintirile copilăriei: m-am născut într-un oraş industrial, care se mândrea pe vremuri cu trei patru uzine în spiritul aspiraţiilor comuniste: de dimensiuni megalitice şi desigur, constructoare de maşini, faima industriei grele româneşti. Prin urmare, Braşovul era un cuib foarte prestigios al inginerilor, al tehnicienilor de toate pregătirile. Ţin minte când mai nimeream în vizită pe la diverse rude sau vecini, cum biblioteca lor era ticsită de volume grele, cartonate care tratau despre instalaţii hidraulice, şasiuri de tractoare sau rezistenţa materialelor, dense în scheme şi formule, cărţi care mă înspăimântau şi mă fascinau în acelaşi timp… dacă aveam norocul să găsesc vreuna deschisă pe masă, nu îndrăzneam să mă îndrept singur spre bibliotecă.

Şi pentru că, de pildă, un electronist pasionat la acea vreme trebuia să fie la curent cu aplicaţiile specialităţii sale în toate domeniile, nu lipseau din raftul unui inginer care se respecta nici chiar cărţile de electronică sau transmisii radio cu utilizare în zona militară – cărţi care apăruseră desigur, la Editura Militară, nume despre care nu mai auzisem şi nu credeam că o să-l cunosc mai îndeaproape. Dar ce surpriză a avut, puţin mai târziu, aventurierul din mine când s-a trezit în preajma unor volume obscure, împrumutate din curiozitate de la vecini sau colegi, cu titluri provocatoare: Trecătoarea de fier, Operaţiunea Viking  sau Singur printre eroi, romane care s-au dovedit o prefata incitanta la marele marş în preajma lui Sven Hassel, de mai târziu. Toată acele volume care mi-au satisfăcut din plin nevoia de aventură şi de poveste la acea vreme erau  apărute, surprinzător sau nu, la Editura Militară.

Mulţi ani au trecut de atunci şi, în afara circuitului anticariatelor, nu am mai prea văzut cărţi noi apărute la Editura Militarămă întrebam dacă nu chiar dispăruse sau dacă nu cumva mai exista simbolic sub umbrela Ministerului Apărării Naţionale. Mare şi plăcută mi-a fost surpriza să mă întâlnesc cu ea, în premieră,  la a 8-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. O editură matură, cu preţuri accesibile şi lucrări cu tematică variată: securitate, istorie, relaţii internaţionale, cât se poate de actuale. N-am mai stat pe gânduri şi am semnat un parteneriat… am remarcat cu incantare aparitia Memoriilor Maresalului Mannerheim

De cateva zile cărţile Editurii Militare sunt disponibile şi pe www.libris.ro dar şi în Librăria Şt.O.Iosif din Brasov

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *