Postul Mare te poate duce repede cu gândul la imaginea aceea exemplară a sihastrului cu atitudine umilă, meditativ şi cumpătat, cufundat în rugăciune. E bine când gândul creştinului fuge spre asemenea imagini, în fond credinciosul de rând are nevoie de modele de atitudine şi comportament, precum cea a sihastrului înţelept, pentru a trece cu bine peste marea şi lunga încercare din luna premergătoare sărbătorilor pascale. În Postul mare practicăm exerciţiul benefic al stăpânirii de sine (atât pe plan fizic, cât şi spiritual) şi  ne străduim să acordăm mai puţină atenţie la cele lumeşti şi trecătoare, însă, chiar şi în această perioadă, ar fi cu totul deplasat să privim cu suspiciune orice plăcere… mai ales când, departe de a fi vinovate, unele plăceri deschid chiar orizontul spiritual la care suntem sensibili înaintea Paştilor.

Un asemenea orizont am deschis, în salonul Librăriei Şt.O.Iosif inaugurat în decembrie (salon ce poartă de asemenea numele marelui poet braşovean), în cadrul manifestărilor organizate de Libris cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate, în cadrul întâlnirii pe care am găzduit-o între elevii Colegiului Naţional Andrei Şaguna, iconograful Valeria Petriu Radovan şi preotul Cristian Muntean. Un dialog pe tema spovedaniei şi o expoziţie de pictură au fost felul în care am înţeles să celebrăm frumosul, fără să ieşim din atmosfera cumpătată şi spirituală a Postului.

Evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov care, fără să deconspire bogăţia tematică a întâlnirii a deschis expoziţia de icoane centrată pe subiectul Învierii. Autoarea lucrărilor pe sticlă, experimentata şi cunoscuta artista  Valeria Petriu Radovan a completat efectul înălţării spirituale trăit în preajma icoanelor, prin depănarea poveştilor cu tâlc al fiecărei reprezentări aritstice, dezvăluindu-ne şi istoria genezei lor.

În atmosfera caldă prilejuită de veghea blândă a icoanelor a urmat o discuţie pe tema spovedaniei, condusă de preot prof. dr. Cristian Muntean. Moderatorul a apreciat că asemenea discuţii sunt de fapt manifestări încurajatoare care vin in intampinarea nevoilor spirituale ce nu sunt întotdeauna satisfăcute în cadrul practicii religioase de zi cu zi. Întâlnirea cu Dumnezeu, aşa cum au aflat elevii Colegiului Naţional Andrei Şaguna, trebuie să fie autentică, ea presupune comunicarea sentimentelor pe care chiar le trăim, nu cele pe care credem că e de cuviinţă să le exprimăm. Spovedania nu este doar un ritual de îndeplinit apelând la clişee, mimând smerenia, ci este un prilej de confruntare cu sine, de probare a onestităţii, un prilej de întărire relaţiei cu duhovnicul, o prezenţă care se poate dovedi de real ajutor doar atunci când suntem sinceri.

Elevii au fost atenţi şi curioşi la cele spuse de preot (trebuie să recunoaştem faptul că domnul Cristian Muntean are o abordare aparte, familiară, relaxată şi în acelaşi timp semnificativă, când dialoghează cu tinerii) iar coordonatorii lor profesoarele Diana Slăbilă şi Ştefania Ciobanu au încheiat discuţia printr-un îndemn potrivit sarbatorilor pascale.

A fost un eveniment prin care am descoperit cealaltă faţă a Postului: nu doar cea solemnă şi aspră a privaţiunilor, ci şi cea plăcută, a sentimentului de a fi în sânul unei comunităţi, de a purta dialoguri cu semnificaţie spirituală.

Mulţumim invitaţilor şi tuturor celor prezenţi pentru participare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *