Acum mai bine de 60 de ani, printr-o proclamaţie îndrăzneaţă alcătuită de Robert Schumann, pe atunci ministru de externe, Franţa şi Germania decideau să pună în comun rezervele de cărbune şi oţel (invitând şi celelalte naţiuni europene să li se alăture), pregătind primul pas al întemeierii unuia din cele mai durabile şi mai promiţătoare proiecte politice (până la urmă, milenare, am putea spune), acela al unificării Europei. Istoria Uniunii Europene care numără deja peste şase decenii, e departe de a fi încheiată, ba chiar deschide un capitol proaspăt mai ales pentru statele, care, la fel ca România,  se află de abia la începutul procesului de acomodare şi aliniere la standardele continentale. Pentru noi, românii, sublinierea apartenenţei europene  (de data aceasta, socio-politic asumată şi nu doar întâmplător geografică) la ceas aniversar, reprezintă o sărbătoare recentă care merita să fie celebrată, cum altfel, decât în spiritul entuziasmului şi prospeţimii tinereşti caracterstice.

De aceea, pe 9 mai, de ziua Uniunii Europene, în salonul Şt O Iosif al librăriei cu acelaşi nume din Braşov, am lăsat tinerii să vorbească şi să se manifeste, printr-o lansare de carte aparte, definită de coordonatele europene, ale multilingvismului şi pluriperspectivismului: SCRISOARE PENTRU EUROPA (Editura Pastel, 2011), un mesaj colectiv  din partea liceenilor braşoveni, redactat în română, engleză, franceză, spaniolă, însoţit de imagini sugestive care rezumă felul în care tinerii braşoveni percep relatia dintre tara noastra si marea familie europeana.

Evenimentul a fost deschis de Dna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov, printr-o evocare a importanţei de netăgăduit a acestei zile (zi ale cărei semnificaţii istorice s-au înmulţit în ultimii ani).

Scriitorul Doru Munteanu, a cărui prezenţă nu a fost întâmplătoare, după mărturisirile domniei sale (este, printre altele şi un vechi colaborator al Colegiului Naţional Unirea din Braşov), a ţinut să numească  momentele care fac din 9 mai o sărbătoare deosebită, abundentă în spirit festiv: 9 mai este ziua în care românii şi-au proclamat independenţa, în 1877, 9 mai este ziua naşterii poetului Lucian Blaga şi a dispariţiei poetului George Coşbuc şi, nu în ultimul rând, ziua Uniunii Europene. Apreciind eforturile elevilor braşoveni şi felicitându-i pe îndrumătorii lor,  Doru Munteanu ne-a amintit şi faptul că lucrurile s-au sincronizat cum nu se poate mai bine: de ziua Uniunii Europene, în timp ce la Braşov lansam volumul tinerilor unirişti, cartea Scrisoare către Europa a ajuns,  tot astăzi, de 9 mai, chiar în Parlamentul European.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JUYJEk6WGnk[/youtube]

A luat cuvântul şi doamna Gabriela Hurghes, Directorul Colegiului Naţional Unirea din Braşov care pe lângă felicitările adecvate momentului, a sugerat, nu fără mândrie faptul că, într-un fel era de aşteptat ca elevii unei şcoli precoce europene  (Colegiul Naţional Unirea a fost declarat şcoală europeană înaintea aderării României la spaţiul UE) să-şi exprime reflecţiile liber faţă de acest spaţiu în care se simt adoptaţi de ceva vreme.

Prof. Luminiţa Cocoş a salutat la rândul ei iniţiativa  ( a treia, de altfel)  prof. psiholog Rodica Cânda cea care a coordonat elaborarea lucrării colective apărute la Editura Pastel, şi a amintit cele două obiective care au fost atinse prin Scrisoare către Europa: exersarea experimentului artistic (atât de necesar oricăror tineri cu aplecare spre scris) dar şi exprimarea unor mesaje consistente.

Profesorul Andrei Demeni a vorbit despre dimensiunea grafică a lucrării, căci volumul colectiv alcătuit de elevii Colegiului Naţional Unirea este însoţit şi de ilustraţii. Îndrumătorul secţiunii artistico plastice a atras atenţia asupra eforturilor elevilor (care au reuşit să se exprime liber, luându-se însă cât se poate de în serios) şi asupra varietăţii mesajelor încapsulate în desene prin care transpar creativitatea şi imaginaţia liceenilor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kw3pkvYVZ58[/youtube]

După discursul Gabrielei Daraban (Directorul Editurii Pastel) şi al uneia dintre autoare, Andreea Cosma, prof. psiholog Rodica Cânda, autorul moral al cărţii, a încheiat evenimentul mulţumind gazdelor, presei şi celor prezenţi.

Mulţumim şi noi invitaţilor, publicului şi presei pentru o sărbătoare care va căpăta cu siguranţă tradiţie în anii ce vor urma… în fond, e greu să uiţi că eşti european.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *