Respectand un fir cronologic firesc vom incepe cu muzica preclasica si varfurile ei de lance: Vivaldi, Bach, Handel, Purcell si multi altii. Muzica preclasica poarta mostenirea muzicii medievale si renascentiste, temele predilecte fiind legate ,mai mult sau mai putin, de pildele si evenimentele biblice. Compozitorii alegeau aceste motive atat din convingere ,cum este cazul lui Bach, cat si dintr-un motiv cat se poate de pecuniar , cum este cazul lui Handel care a fost supranumit compozitorul-impresar castigand multi bani din lucrari facute la comanda, majoritatea din ordinul regalitatii engleze. Muzica preclasica mai poarta si denumirea de baroc (cuvant ce vine din limba portugheza si inseamna “perla neslefuita”), integrându-se în curentul cultural care a dominat o întreagă epocă artistică. Daca iti iei putin ragaz de chibzuiala si te apleci asupra cuvantului baroc, realizezi ca nici nu se putea gasi o caracteristica mai sintetica pentru toti acei mari compozitori timpurii care s-au dovedit a fi exact niste perle neslefuite: Bach a fost cel dintai sa foloseasca orga ca un instrument complet depasindu-i conditia de instrument de duminica insa Saint-Saens a perfectionat tehnica de a scrie compozitii pentru acest instrument extrem de dificil, Antonio Vivaldi sau “preotul rosu” a fost primul ce s-a incapatanat sa nu se lasa influentat de muzica religioasa in toata opera sa , rezultatul fiind celebrele concerte pentru vioara intitulate “Anotimpurile”, o lucrare monumentala extrem de apreciata si in zilele noastre, deschizand drumul pentru multi compozitori si oferindu-le multora un precedent in ceea ce priveste libertate artistica si viziune lirica. Lista poate desigur sa continue si cu alte exemple.

Preclasica a dat tonul si a prevestit lucruri bune pentru vremurile ce aveau sa vina si de aceea noi vrem s-o celebram cum se cuvine alegand-o deschizatoare de drum, exact asa cum a fost si ea pentru istorie.

Campania SAPTAMANA, MUZICA si MUZICHIA a inceput la Libraria St.O.Iosif din Brasov. Saptamana aceasta (9-15 mai), va asteptam in librarie pentru o auditie a preclasicilor si o reducere de 10% pentru orice CD cu compozitori din aceasta perioada a muzicii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *