Despre Badea Cârţan probabil ne amintim (vag şi poate, cel mai adesea, în contexte anectodice) că a fost acel patriot transilvănean care nu s-a lăsat până nu a ajuns la Roma, ca să vadă Columna lui Traian – iata că românii, chiar şi de cea mai modestă condiţie, căutau şi altceva în Italia decât cine ştie ce vis de îmbogăţire peste noapte… păcat că se întâmpla acum 150 de ani. Puţini cunosc însă motivaţia unei asemenea călătorii şi poate şi mai puţini o înţeleg: într-o epocă în care latinitatea românilor din Transilvania era încă un basm de neacceptat pentru autorităţile austroungare, un simplu ţăran cu dragoste de ţară şi dorinţă de învăţătură a ajuns chiar în inima Italiei pentru a se convinge de existenţa mărturiilor (Columna lui Traian) care sprijineau ideile legate de fondul latin al poporului român. Mai mult decât atât, a căutat să popularizeze aceste idei prin intermediul cărţilor în toată Transilvania.

Pe 15 mai sărbătorim Ziua Internationala a Latinităţii, ziua înfiinţării Uniunii Latine (în 1954 a luat fiinţă această organizaţie care promovează cultura  ţărilor latine). La Braşov, tinerii colegiilor centenare au pregătit, cu această ocazie, un volum special, omagial, dedicat chiar acelui cioban patriot care acum 150 de ani a încercat să trezească conştiinţa apartenenţei româneşti la o moştenire culturală şi lingvistică de exceptie.

Vă aşteptăm la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, LUNI, 16 mai, 2011, începând cu orele 16, la lansarea volumului omagial BADEA CÂRŢAN, pregătit în cadrul parteneriatului Badea Cârţan şi revelaţia latinităţii, de Colegiile Naţionale: Andrei Şaguna, Dr. Ioan Meşotă şi Unirea din Braşov.

Evenimentul va fi prezentat de: inspectorul şcolar Mircea Moţ şi de scriitorul Doru Munteanu.

Vă aşteptăm!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *