Acum mai bine 150 de ani, un ţăran român cu dragoste de carte şi mai ales de ţară  făcea o călătorie istorică pentru vremurile respective,  mânat de convingerea că poporul din care se trăgea avea rădăcini europene durabile. În prelungirea logicii omului simplu care nu se mulţumeşte cu vorbe goale, retorică şi ipoteze, ci vrea marturii concrete, dând dovadă de acea hotărâre şi perseverenţă a oamenilor de la munte, Badea Cârţan nu s-a lăsat până nu a ajuns la Roma, ca să vadă Columna  Traian trainica şi indubitabila proba  pentru originile străvechi ale populatiei din spaţiul carpato-danubiano-pontic. Un om simplu călătoreşte mii de kilometri pentru a-şi întări convingerile, pentru a-şi proba dragostea de ţară, pentru a se simţi mândru că e român.

JOI, 16.05 2011, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am sărbătorit Ziua Internaţională a Latinităţii dar mai ales am omagiat acest gest măreţ, această călătorie a lui Badea Cârţan la Roma, o autentică şi vie pildă de patriotism şi conştiinţă naţională. Sărbătoarea s-a concretizat printr-o lansare de carte: lansarea unui volum omagial dedicat acestui personaj istoric admirabil, semnat de colectivul colegiilor naţionale centenare din Braşov.

În compania unui public numeros (şi îmbucurător de tânăr), evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov care şi-a exprimat bucuria faţă de numeroşii prieteni ai librăriei reuniti de această sărbătoare. A luat cuvântul profesoara de limba latină de la Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă, Braşov, Cecilia Şoşu, unul din coordonatorii proiectului, care, în cuvinte frumoase,  şi-a amintit de drumul  pe care membrii Alianţei Colegiilor Centenare din România au făcut-o la Roma,  in anii trecuţi, reconstituind călătoria în Italia a ţăranului român şi mai ales retrăind emoţiile lui Badea Cârţan în faţa Columnei lui Traian.

A vorbit şi profesorul Octavian Polexa, directorul Colegiului Naţional Dr. Ioan Meşotă Braşov, cel care a apreciat volumul colectiv pentru informaţiile complete şi variate pe care le adună.  Domnul profesor Polexa a subliniat, de asemenea şi faptul că memoria lui Badea Cârţan cuprinsă în acastă carte omagială a ajuns deja la toate cele 51 de colegii naţionale (în fond, elita de mâine a României), membre ale Alianţei Colegiilor Centenare din România.

Următorul discurs a aparţinut profesorului Mircea Moţ, cel care a apreciat Braşovul drept un centru al studiilor clasice, nu doar pentru rezultatele obţinute la olimpiadele de limba latină şi limba greacă, cât mai ales pentru activitatea devotată şi pasionată (concretizată şi în acest volum) a profesorilor şi elevilor braşoveni. În opinia domnului Moţ, volumul omagial lansat, reprezintă o preocupare şi o întoarcere a tinerilor la modele naţionale solide, dar şi un dialog între generaţii (în carte semnează atât dascăli, cât şi şcolari) sub semnul autenticităţii asociate figurii lui Badea Cârţan.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZjUTNzGUV20[/youtube]

Profesoara Luminiţa Cocoş s-a declarat onorată şi impresionată, la rândul ei, de decizia celor tineri de a porni pe urmele unui erou naţional, de a veni în întâmpinarea nevoii faţă de figuri exemplare prin intermediul unor asemenea personaje care se ridică la nivelul aşteptărilor.

Scriitorul Doru Munteanu a remarcat faptul că, întâmplător sau nu, pe data de 16 mai se serbează suficiente aniversări care să întărească spiritul festiv al zilei: pe lângă apropiata celebrare a zilei latinităţii, se mai sărbătoresc şi aproape 2000 de ani de la construcţia Columnei lui Traian şi chiar 115 ani de la călătoria lui Badea Cârţan la Roma. Considerându-l pe ţăranul transilvănean din Cârţişoara un adevărat al doilea globtrotter al României (după Gheorghe Şincai), scriitorul Doru Munteanu a apreciat proiectul omagial dedicat acestei personalităţi, subliniind chiar caracterul matur şi prestanţa academică a volumului pregătit de colegiile centenare care include atât un tabel cronologic, dar şi lămuriri despre proiect, date despre comuna în care acesta s-a născut Badea Cârţan o acoperire a traseului lui din Transilvania la Roma, precum şi percepţia scriitorilor, a elevilor şi a profesorilor faţă de acest ţăran exemplar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=naExjnYje7I[/youtube]

Am avut onoarea să îi avem la lansare şi pe reprezentanţii comunei Cârţişoara: primarul comunei s-a declarat impresionat de spectacolul la care a asistat şi a împărţit cu generozitate dvduri despre viaţa lui Badea Cârţan, în vreme ce elevii din comuna natală a eroului transilvănean ne-au intonat un cântec omagial.

Mulţumim elevilor din Braşov pentru iniţiativa admirabilă pe care au avut-o şi mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi la lansare. Ne bucurăm că de ziua internaţională a latinităţii, am reuşit să contribuim la repunerea în atenţia publicului a unei figuri aparte din istoria românilor.

2 Responses

  1. Imi pare rau ca am uitat de centenarul mortii lui Badea Cartan…Acum fac turul lumii prin toate tarile si mi-am lasat calea libera sa vizitez tarile pe unde a trecut Badea Cartan anul viitor.Vreau sa pornesc ca si el, la aceeasi data si in acelasi costum al vremii…Problema e ca nu stiu cu cine sa iau legatura pentru a face rost de acest costum…Tin neaparat sa reeditez traseul intocmai si in aceleasi conditii…
    Pentru informatii va rog sa ma cautati la adresa de torromirel@gmail.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *