E remarcabil cum o editură cu tradiţie ca Editura Minerva, de la care te-ai aştepta să arboreze un conservatorism, o precauţie publicistică tributară experienţei şi prestigiului pe care îl are pe piaţa editorială se dovedeşte o editură cât se poate de nonconformistă şi de deschisă mai ales scriitorilor din provincie, mai ales vocilor care  au preferat să-şi sacrifice mai degrabă vizibilitatea decât să se asocieze unor grupuri literare nelipsite de interese şi standarde îndoielnice. Acceptând deopotrivă provocarea de a întări literatura autohtonă prin perspective cât mai diverse şi girând prin numele editurii, acea încredere de care au nevoie scriitorii mai puţin cunoscuţi publicului, Editura Minerva a dovedit şi astăzi că, într-un spaţiu cultural dominat într-o oarecare măsură de haite şi găşti,  lupii singuratici din literatură au şansa să se facă remarcaţi.

JOI, 19 mai, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am lansat volumul de critică literară ION TOPOLOG, O MITOLOGIE A IUBIRII, semnat de Voicu Bugariu, dedicat operei profesorului, scriitorului, criticului, publicistului ION POPESCU TOPOLOG, un nume cu rezonanţă în spaţiul cultural braşovean, un nume care merita cu prisosinţă să devină mai vizibil, atât în rândurile publicului cititor, cât şi în cel al profesioniştilor literelor. Lansarea de carte s-a dovedit de fapt o continuare a tradiţiei pe care Editura Minerva a inaugurat-o acum doi ani, prin iniţiativa curajoasă, prin pariul riscant poate, la vremea lui, care s-a dovedit a fi un pariu câştigat, de publicare şi evidenţiere a scriitorilor braşoveni. (să nu uităm că suntem la lansarea celui de-al şaptelea scriitor braşovean, sub sigla Minerva).

Evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov care, după un binevenit Hristos A Înviat! (mai sunt încă două săptămâni până la Înălţare) i-a invitat pe cei prezenţi să ia cuvântul. A vorbit doamna Ana Munteanu, redactorul şef al Editurii Minerva cea care ne amintea încă de la lansările din lunile trecute de convingerea că ora în literatura si critica literara romaneasca nu se dă neapărat la Bucureşti. De data aceasta, întărind promisiunea colaborării şi deschiderii faţă de valorile  provinciei (cel mult geografice, nicidecum culturale) , doamna Ana Munteanu şi-a exprimat solidaritatea faţă de scriitorii autoexclusi din „sindicatele” literare  neoficiale şi a surprins, nu fără dezamăgire faptul că în Romania,  cel care vrea adesea să publice o carte, înainte de a-şi căuta o editură, trebuie să-şi caute mai întâi o gaşcă culturală.  Cu toate acestea, doamna Ana Munteanu ne-a asigurat (dacă mai era nevoie, în fond, agenda publicistică a Editurii Minerva vorbeşte de la sine) că pentru scriitorii fără afinitate spre înhăitare (oricât de simbolică ar fi ea) există şi o cale spre publicare mai directă şi mai scurtă la Editura Minerva.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hHJoM5GeckM[/youtube]

Probabil nonconformismul de care vorbeam al acestei edituri, oglindeşte într-o oarecare măsură chiar nonconformismul redactorului său şef, căci doamna Ana Munteanu, deşi a fost prezentă la o lansare de carte (la care ne aşteptăm cu toţii să ascultăm doar mesaje de întâmpinare favorabile) n-a ezitat să se manifeste şi critic în raport cu volumul lansat. Fără să îi ştirbească în vreun fel valoarea sau meritul (în fond, declaraţia de încredere a unui editor este publicarea unei cărţi), domna Ana Munteanu a surprins faptul că volumul semnat Voicu Bugariu ar fi putut ascunde mai multe despre opera lui Ion Popescu Topolog, ar fi putut invita cu mai multă delicateţe publicul, mai ales cel nefamiliarizat cu romanele scriitorului braşovean la lectura lucrărilor lui Ion Popescu Topolog. Dincolo de acest neajuns, doamna Ana Munteanu a apreciat volumul critic al lui Voicu Bugariu drept o carte reportaj care te plimbă prin viaţa şi opera unui om, o carte care te incită, în cele din urmă, să te apropii de lucrările prozatorului si poetului brasovean.

Scriitorul Doru Munteanu şi-a început discursul, aşa cum ne-a obişnuit, printr-o introducere în contextul evenimentelor marcante,  printr-o desfăşurare a calendarului istoric, amintindu-ne că 19 mai este ziua de naştere a marelui filosof J.G. Fichte, ba chiar  şi ziua în care Marylin Monroe i-a cântat „Happy Birthday” preşedintelui american J.F. Kennedy – tot un fel de cantec de sarbatoare, de data aceasta dedicat lui Ion Popescu Topolog, s-a dovedit si evenimentul de azi: atat prin continutul volumului lui Voicu Bugariu, cat si prin lansarea in sine. Doru Munteanu a apreciat în primul rând iniţiativa curajoasă a autorului, care s-a încumetat să ofere o receptare critică a unui scriitor în viaţă (lucru nu foarte des întâlnit). În fapt, Voicu Bugariu, în opinia preşedintelui USR Braşov a reuşit performanţa de a aduce în atenţia publicului un scriitor de cursă lungă, un scriitor care a reuşit să se afirme, în ciuda împrejurărilor potrivnice cu care s-a confruntat: depărtarea de Bucureşti, refuzul de a se asocia cu anumite grupuri literare şi culturale, pentru a câştiga notorietate. Rezultatul demersului lui Voicu Bugariu este acela de a reflecta ordonat şi riguros (aşa cum doar un critic literar, echipat cu instrumentele profesiunistului) o contribuţie literară longevivă, chiar dacă într-o altă cheie (cea a mitului iubirii) decât ar fi anticipat Doru Munteanu. Volumul lui Voicu Bugariu aşa cum l-a privit şi Doru Munteanu se dovedeşte a fi un exerciţiu binemeritat şi de recunoştinţă faţă de primul autor braşovean care, după anii 60 a deschis porţile editurilor şi pentru mediul cultural local, care a pus până la urmă bazele unei şcoli de proză şi poezie braşovene.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=u_tNa5jH-Rk[/youtube]

Autorul Voicu Bugariu a asumat poziţia modestiei criticului literar care se priveşte pe sine drept un accesoriu, un mediator între operă şi public. Domnul Bugariu ne-a vorbit şi despre coperta cărţii şi despre felul în care aranjamentul grafic al literelor trebuie să transmită de fapt raportul dintre scriitor şi critic.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9MzshwtmpQ4[/youtube]

Domnul Ion Popescu Topolog s-a declarat, cum altfel, decât bucuros să se afle printre prieteni şi s-a văzut pus în faţa unei sarcini dificile: aceea de a mulţumi tuturor celor care l-au sprijinit. Desigur, nu a avut decât parţial succes în această întreprindere grea, pentru un scriitor cu 50 de ani de experienţă, un publicist, un fost consilier local, un mentor de şcoală literară şi un familist convins…  publicul  martor  la lansare (şi care, cu toate acestea, nu îi era deloc străin lui Ion Popescu Topolog) a stat mărturie prin numărul copleşitor al celor prezenţi, pe lângă volumul critic lansat,  pentru notorietatea şi respectul acordat  profesorului celebrat.

Nu putem spera că acest respect să capete reliefuri naţionale, prin apropierea şi a publicului extrabraşovean de opera lui Ion Popescu Topolog pe care o va facilita, fără îndoială, volumul lui Voicu Bugariu.

Mulţumim invitaţilor şi Editurii Minerva pentru discursurile şi momentele memorabile, mulţumim tuturor celor care au fost prezenţi la lansare şi, nu în cele din urmă, mulţumim domnului  Topolog pentru că a reuşit să adune laolaltă, aşa cum o face de atâţia ani, scriitori, elevi, profesori şi iată, de data asta, chiar şi redactori şefi ai unor edituri presitigioase, într-un context al normalitatii culturale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *