Dacă a fost cineva care a avut emoţii astăzi, atunci aceia nu au fost  doar copiii care s-au adunat  în peste 40 de librării din România pentru a pune mâna pe cea de-a treia parte din continuarea jurnalului lui Greg, ci la fel de emoţionat a fost şi bloggerul Libris, adică subsemnatul. Obişnuit şi confortabil în postura de observator al  evenimentelor de la Librăria Şt.O.Iosif, astăzi am avut prilejul (sau să-i spun privilegiul?) de a mă regăsi şi în postura de prezentator al unei lansări de carte. O sarcină care a venit destul de neaşteptat şi care, categoric, m-a luat pe nepregătite.

Nu era vorba doar de provocarea de a mă adresa unei săli pline de ochi iscoditori, dar era vorba şi de natura publicului: copii între 10 şi 14 ani, o vârstă, din punctul meu de vedere cu adevărat dificila,in raport cu care este greu să construieşti un discurs: nu poţi să joci nici cartea diminutivelor şi a drăgălăşeniilor sumare de care te foloseşti la clasele primare şi nici nu poţi avea o abordare prea matură, prea provocatoare, aşa cum faci când te adresezi adolescenţilor. În plus, ce ştiam eu despre generaţia gimnazială a prezentului? Care îi erau eroii, care îi erau aspiraţiile?  Îmi venea în minte un singur personaj: Harry Potter, un protagonist prototip, un protagonist ideal pentru a impresiona orice puşti, prin puterile sale magice, prin aventurile de proporţii fantastice, prin valorile admirabile pe care reuşea să le evidenţieze.

Însă Harry Potter nu avea de a face cu lansarea Jurnalului unui Puşti (vol 3) aşa că trebuia să mă apropii de un alt erou care făcuse vâlvă atât la noi, cât şi peste graniţă, anume Greg Heffley. Răsfoind seria lui Jeff  Kinney mi-am dat seama  că sarcina prezentării mi se uşurează… şi asta pentru că întâmplările despre care vorbeşte Greg mi-erau suficient de familiare, ba chiar mult mai familiare decât orice bătălie pe tărâmurile de poveste, din seria lui J.K. Rowling. Povestea lui Greg este povestea puştiului universal: prins pe terenul minat al şcolii generale (acolo unde orice pas greşit îţi poate atrage blamul public, necazuri cu profesorii şi desigur… mici corecţii aplicate de băieţii din clasele mai mari) Greg este nevoit să se descurce singur. Da, povestea lui Greg îmi era familiară (şi eu avusesem o viaţă grea în gimnaziu, şi eu, ca şi Greg, aveam o constituţie nu prea robustă care îşi invita singură prădătorii şi umilinţele).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8Wk3maztH14[/youtube]

De aceea, sâmbătă, 21 mai 2011, la Librăria Şt.O.Iosif, am decis să le vorbesc copiilor care au venit la lansarea volumului JURNALUL UNUI PUŞTI 3: ULTIMA PICĂTURĂ despre felul în care Greg a reuşit să mă cucerească (pornind chiar de la comparatia cu un erou inevitabil cuceritor, anume Harry Potter)  şi chiar despre regretul de a nu fi avut posibilitatea să citesc o asemenea carte simpatică, pe vremea când eram elev: m-aş fi simţit poate mai confortabil cu mine însumi, m-aş fi simţit mai liniştit să realizez că nu sunt singurul care trăieşte (adesea dureros) proba de foc a experienţelor şcolii gimnaziale, poate chiar nu aş mai fi luat lucrurile atât de în serios sau tragic.

Cu toate acestea, am recunoscut în faţa copiilor prezenţi că Greg mi-a amintit nu doar de viaţa grea a şcolii generale, ci şi de farmecul inepuizbil al vârstei de puşti, exact acea vârstă care nu poate fi reclamată nici de copilărie, nici de adolescenţă, acea vârstă la care îţi permiţi şi simţi nevoia să te mai joci dar începi să îţi anunţi şi personalitatea, să ai pretenţia la opinii şi la decizii. E vârsta la care ai acea energie debordantă şi un spirit de aventură inepuziabil, ce să mai vorbesc de curiozitate. E o vârstă care merita celebrată (sunt de acord că Ziua Copilului este  prea generală), aşa că împreună cu Editura Art, i-am invitat pe copii să răspundă la întrebarea: când şi-ar dori să sărbătorească Ziua Puştiului, în cadrul unui concurs organizat pe loc.

Câştigătoarea, Daniela Moldoveanu, de  la Şcoala Generală Nr 13 a fost decisă prin tragere la sorţi şi a fost premiată chiar cu volumul 3 din aventurile lui Greg.

Pe cât de descurajantă mi s-a părut la început, pe atât de bine s-a potrivit această lansare de carte cu debutul meu ca prezentator al unui eveniment (cu toate stângăciile asociate, evident)… Greg este un personaj care chiar m-a salvat: a trebuit pur şi simplu să-mi amintesc cum e să fii puşti ca să fac faţă provocării de a mă adresa public unei audienţe la un eveniment… i-aş mulţumi sincer  şi v-aş invita la lectură, cu mic cu mare: se pare că atunci când îţi aminteşti cum e să fii puşti, nu pot ieşi decât lucruri bune… şi surprinzătoare.

Seria JURNALUL UNUI PUŞTI (vol 1, 2, 3) este disponibilă, desigur şi pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *