Când pregăteşti o lansare de carte, te gândeşti că ora la care o vei programa va avea o influenţă destul de mare asupra numărului de participanţi prezenţi. Până la urmă, trăim totuşi într-o societate în care viaţa profesională ocupă, cel mai adesea, prima jumătate a zilei. Dar iată că, deşi lansarea de astăzi a avut loc la ora 11 a.m, adică exact în intervalul orar în care puteai să speri, mai degrabă decât să crezi, că evenimentul va avea parte de audienţă, Salonul Şt.O.Iosif s-a dovedit a fi, chiar şi la ora la care activitatea la slujbă pare a fi în toi, cu adevărat plin. Acest lucru s-a întâmplat poate şi pentru că nu de prea multe ori reuşeşti să te întâlneşti cu personalităţi din spaţiul cultural francofon şi, în acelaşi timp, să ajungi să-ţi exersezi generozitatea, apropiindu-te de lectură.

Vineri, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am organizat o dublă lansare de carte, împreună cu Editura Spandugino, două romane alese pe sprânceană de un critic literar care trăieşte în acel spaţiu cultural privilegiat din care s-au tras Voltaire sau Rousseau. Ambele volume proaspăt traduse, fac parte din colecţia Cărţi de pus la buzunarul dinspre inimă, o colecţie care se înscrie în coordonatele mărturisirilor la persoana I. Despre această colecţie scriitorul Doru Munteanu a remarcat că, prin titlul ei, ea pledează pentru sinceritate, tocmai pentru că autorii şi personajele care o compun, deşi nu sunt celebrităţi ale lumii literare mondiale, sunt totuşi capabili să emoţioneze, să ne atingă în primul rând sufletele.

Evenimentul a fost deschis de domnul Virgil Oniţă, Directorul Asociaţiei Libris Cultural care, după un discurs introductiv, a oferit cuvântul invitaţilor. Doamna Mălina Dumitrescu, din partea Hospice Braşov a mulţumit Editurii Spandugino pentru un nou parteneriat generos care are ca finalitate ajutorarea bolnavilor incurabili (încasările din vânzarea volumului Drumul spre Iersualim vor fi direcţionate către Hospice), declarând că volumul semnat Genevieve Dubosq se citeşte pe nerăsuflate, împărtăşind experienţele unui destin remarcabil.

Domnul Dan Burcea, un critic literar care locuieşte în Franţa de 20 de ani (care a tradus şi volumul lansat anul trecut la Librăria Şt.O.Iosif, Prizonier în propriul corp al lui Guillaume de Fonclare) ne-a vorbit despre miza colecţiei pe care o coordonează la Editura Spandugino (Cărţi din buzunarul dinspre inimă), anume aceea de a aduce aproape de public lucrări care exprimă profunzimea umană, păstrând standardele literaturii de calitate. Dan Burcea a împărtăşit publicului câte ceva din experienţa editării volumului Drumul spre Ierusalim: discuţiile cu nepoata autoarei, o autoare al cărei destin tragic este dezvăluit în roman: o mamă care rămâne mutilată după un accident în al Doilea Război Mondial, îşi pierde primul copil la scurt timp după naştere şi face o promisiune divinităţii să întreprindă un pelerinaj la Ierusalim. Romanul redă experienţa unei călătorii aparte, presărată de nenumărate greutăţi şi suferinţe pentru a îndeplini această misiune de proporţii religioase. Această autoare, pe numele ei Genevieve Dubosq şi-a păstrat optimismul şi speranţa, în ciuda destinului potrivnic de care a avut parte şi a reuşit să-şi împărtăşească toate aceste experienţe într-o scriitură vivace, pe un ton cât se poate de uman.

A luat cuvântul şi doamna Stephanie Troszezynski, fiica autoarei cea care a caracterizat voiajul făcut de mama sa drept o călătorie interioară şi o lecţie de viaţă în acelaşi timp, o încurajare de a înfrunta orice dificultate, de a învăţa să preţuieşti viaţa. Doamna Troszezynski ne-a mărturisit că lectura acestui volum este capabilă să schimbe viaţa în bine cititorilor şi a declarat că mama ei ar fi apreciat foarte mult generozitatea parteneriatului Hospice Braşov  – Librăria Şt.O.Iosif.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e7c-xfS0mBY[/youtube]

Despre cel de-al doilea roman – Clarisse ne-a vorbit Cristina Balmuş, traducătoarea romanului. Lucrarea semnată Frederic Vitoux spune povestea unei iubiri ciudate a unei femei pe nume Clarisse, pentru bunica autorului. Este vorba de un roman protret al unei fiinţe devotate dar şi al unei istorii amoroase şi al unei istorii familiale (care se întinde pe 3 generaţii). Pe coperta romanului, aşa cum a remarcat acelaşi critic literar, Dan Burcea, se află  chiar bunica lui Frederic Vitoux, într-o fotografie realizată de cea care a devenit ulterior protagonista romanului.

Domnul Virgil Oniţă a încheiat evenimentul, împărţind invitaţilor albume promoţionale Libris 20 de ani.

Mulţumim Editurii Spandugino şi invitaţilor pentru vizita pe care ne-au făcut-o şi mulţumim publicului pentru prezenţa numeroasă la o oră atât de atipică pentru lansări de carte, pentru interesul acordat deschiderii spre spaţiul cultural francez şi, nu în ultimul rând, pentru implicarea în exerciţiul de generozitate propus de Librăria Şt.O.Iosif şi Hospice Casa Speranţei.

Cele două volume:

Drumul spre Ierusalim – Genevieve Duboscq

Clarisee – Frederic Vitoux

Sunt disponibile şi pe www.libris.ro

Vă reamintim că încasările din vânzarea volumului Drumul spre Ierusalim vor fi direcţionate spre ajutorarea bolnavilor asistaţi de Hospice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *