La prima vedere, am putea părea reticenţi când specialişti din străinătate vin să emită ipoteze legate de istoria propriei noastre ţări, care vin să chestioneze adevăruri împământenite de o tradiţie şi o cercetare întinsă pe parcursul unor decade. În fond, pare ironic şi poate ciudat când oameni din afară par să cunoască aspecte legate de România mai bine decât autohtonii. Pe de altă parte, lăsând la o parte orice rezervă cu iz naţionalist, ar trebui să fim, dacă nu recunoscători, cel puţin entuziaşti atunci când unul din specialiştii cu experienţă şi mai ales cu perspectivă privilegiată asupra evenimentelor (cercurile la care Larry Watts a avut acces au fost probabil de neatins pentru mulţi cei care au documentat situaţia României în Războiul Rece) vine să construiască interpretări şi să ofere informaţii care ne-ar fi rămas probabil inaccesibile. Explorând relaţiile dintre statele blocului comunist, Larry Watts dezvăluie, într-un volum consistent şi documentat, amănunte noi şi inedite legate de reacţiile şi interesele planetei sovietice în raport cu mutările sateliţilor săi (mai ales ale României) care vor aprinde cu siguranţă discuţii în vremurile ce vor urma.
JOI, 9 iunie, ora 15, vă aşteptăm la LIBRĂRIA ŞT.O.IOSIF din Braşov, la lansarea volumului eveniment FEREŞTE-MĂ DOAMNE DE PRIETENI (Larry Watts, Editura RAO, 2011). Vor participa şi vor lua cuvântul: LARRY WATTS, autorul volumului, prof univ dr MIHAI RETEGAN si OVIDIU ENCULESCU, directorul Editurii RAO.
Vă aşteptăm să luaţi parte la descoperirea unei perspective noi asupra istoriei României!
Despre autor: consultant al Corporatiei RAND la momentul revolutiei, LARRY WATTS a cãlãtorit deseori in Europa de Est si in URSS inainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din Romania la infiintarea Colegiului National de Apãrare si a conlucrat cu mai multi ministri romani ai Apãrãrii si sefi de stat major privind reforma in domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace si integrarea in NATO. In 1990 si 1991 a fost seful Biroului IREX din Bucuresti, iar panã in 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic Relation si director al Biroului PER din Romania. Intre 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe langã consilierul prezindential pentru securitate nationalã din Romania.