Astazi, deşi era clar că doar titlul pe care urma să îl lansăm putea fi socotit un eveniment deosebit, de sine stătător, în fapt toţi cei care au participat la lansarea organizată împreună cu Editura Rao au avut parte de cel puţin două evenimente. Şi asta pentru că se pare că întâlnirea cu un specialist american (poate dincolo de cartea pe care o semnează) poate fi considerata un spectacol în sine- al energiei, al experienţei al coerenţei şi al punerii în acţiune a unei psihologii interesante în ceea ce priveşte lansările de carte.

JOI, 9 iunie, la LIBRĂRIA ŞT.O.IOSIF din Braşov, am lansat volumul FEREŞTE-MĂ DOAMNE DE PRIETENI! (Editura RAO, 2011) de LARRY WATTS, un volum care vine să aducă perspective şi mărturii proaspete despre raporturile dintre România şi zona Pactului de la Varşovia, inclusiv URSS, pe parcursul a câtorva decenii. Aşa cum au fost adesea examinate până acum, aceste raporturi, cu mici excepţii (de tipul Primăvara de la Praga) par să evidenţieze o oarecare cordialitate şi măcar o solidaritate impusă de unitatea ideologică şi economică de dincoace de Cortina de Fier. În fapt, vecinii noştrii, prietenii noştri înfrăţiţi din blocul socialist au avut atitudini profund dezaprobatoare şi chiar duşmănoase faţă de regimul de la Bucureşti, aşa cum dezvăluie volumul lui Larry Watts.

Evenimentula fost deschis de domnul Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Libris Cultural Braşov care a urat bun venit invitaţilor, mărturisind că aştepta această apariţie încă din luna februarie, când a aflat prima oară de ea.

A luat cuvântul domnul Ovidiu Enculescu, Director al Editurii Rao care a ales să numească volumul lui Larry Watts, cu toată responsabilitatea impusă de portofoliul şi experienţa editurii Rao în ceea ce priveşte editarea cărţilor cu tematică istorică, un adevărat eveniment. Un eveniment pe care domnul Enculescu a ales fără pregetare să-l facă posibil, imediat ce a primit manuscrisul titanicei tipărituri. Domnul Enculescu i-a provocat pe cei prezenţi la lectură chiar prin dezvăluirea  traseului de promovare a cărţii: Bucureşti – Chişinău – Iaşi – Cluj – Braşov, o axă aleasă deloc întâmplător aşa cum dezvăluie volumul lui Larry Watts. Nu în ultimul rând, Directorul Editurii Rao a făcut şi câteva recomandări despre felul în care trebuie lecturată cartea specialistului american:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8uExOVLQ0Rc[/youtube]

Următorul discurs a fost oferit de istoricul şi profesorul Mihai Retegan care a salutat cu aerul profesionistului dornic de perspective noi asupra unei probleme de interes, recenta apariţie a Editurii Rao. În opinia domnului Retegan, volumul propus de Larry Watts pare să ofere o perspectivă inedită din două puncte de vedere: pe de o parte un specialist din străinătate are avantajul imparţialităţii, necontaminate de prejudecăţile şi experienţele autohtonilor şi, pe de altă parte Larry Watts a reuşit să intre în posesia unor arhive inaccesibile specialiştilor români. Aşa cum a surprins profesorul Retegan, ceea ce este cu adevărat inedit şi interesant în demersul lui Watts este faptul că autorul a ales să folosească în investigaţia sa, a relaţiilor dintre România şi ţările blocului comunist, o documentaţie variată a serviciilor secrete: nu doar tradiţionalele  baze de date sovietice şi americane ci şi cele poloneze, germane sau ungureşti. De asemenea, un alt merit al abordării autorului american este faptul că mizează pe demersul comparatist: documentele sunt comentate şi analizate pentru a pune în vedere şi a interpreta neconcordanţele sau convergenţele (adesea, neîntâmplătoare) mesajelor. Până la urmă, cât de întâmplător poate fi faptul că şi ofiţerii maghiari ai serviciilor secrete sau Brejnev vorbeau de  trădătorul Ceauşescu şi de necesitatea controlării evoluţiei interne a României (şi asta încă din 1971)?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QLU0lCWCKzs[/youtube]

Pentru Larry Watts, lansarea volumului său s-a dovedit a fi mai degrabă un prilej de a răspunde curiozităţii celor prezenţi. În fapt, în buna tradiţie a pragmatismului american, distinsul nostru oaspete a părut să ia cât se poate de în serios acest privilegiu particular pe care îl oferă o lansare de carte: a intra în dialog cu autorul şi a schimba impresii interesante. Şi pentru că publicul s-a dovedit mai timid la început, Larry Watts a susţinut un discurs admirabil, lung şi consistent (imaginaţi-vă să vorbiţi libere şi coerent pe un subiect, timp de 40 de minute!) atingând numeroase teme: de la povestea genezei cărţii, iniţiativele de a familiariza Românai şi specialiştii interesaţi în istoria recentă a României cu arhivele desecretizate după 1989 (Larry Watts este şi autorul unori siteuri de profil) şi până la provocările pe care munca de documentere le-a scos în cale: în fond, aşa cum remarca specialistul american, prin muntele de hârtii care au ieşit la iveală după prăbuşirea blocului comunist, există posibilitatea să reuşeşti să susţii aproape orice fel de ipoteză… şi cu toate acestea pericolul de a aluneca pe piste greşite este mare, atâta timp cât, aşa cum ne-a dovedit Larry Watts printr-un exemplu concret, materialele destinate dezinformării şi intoxicării erau la ordinea zilei în epocă: despre români circula vorba în Germania că ar fi atât de xenofobi, încât ar fi interzis limba maghiară şi n-ar fi fost dispuşi să ofere nici măcar asistenţă medicală ungurilor din Transilvania (fapt desigur, neverificat vreodată). Larry Watts ne-a mărturisit şi că a fost fascinat de felul în care România a reuşit să păstreze un paralelism interesant între setul de valori care au guvernat politica internă (ortodox şi heterodox comuniste) şi cel care a dominat politica externă (o strategie iscusită, ruptă de orice ideologie comunistă, a unui stat în afirmare). În cele din urmă  Larry Watts a intrat în dialog cu publicul care a prins curaj spre finalul lansării şi a discutat despre situaţia maghiarilor din România şi despre opţiunea sa de a studia istoria ţării noastre, întemeiată mai ales pe aprecierea felului în care România s-a împotrivit URSS-ului în momentul 1968.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L7GbVesrZio[/youtube]

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe şi cu discuţiile pe care Larry Watts le-a prelungit cu câţiva interlocutori.

A fost un eveniment cu adevărat deosebit la care un american cu personalitate, plin de energie ne-a arătat că o lansare de carte este un moment în care nu doar publicul vine să îl aplaude pe un autor, ci mai degrabă autorul este cel care se pune la dispoziţia publicului, cu răbdare şi curtoazie.

Mulţumim Editurii Rao pentru că a ales să-şi încheie turneul de promovare al volumului la Braşov, mulţumim invitaţilor şi publicului pasionat de istorie.  Îl mai aşteptăm pe specialistul american care are deja în lucru… cel de-al doilea volum care urmăreşte relaţia României cu ţările blocului sovietic, în special în anii 80.

Până atunci vă recomandăm FEREŞTE-MĂ DOAMNE DE PRIETENI Larry Watts, Editura Rao, 2011.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *