O după amiază de vară este o invitaţie certă la relaxare… prilej pentru întâlniri amicale, cordiale la o terasă, cu vreun cunoscut mai vechi sau mai proaspăt şi de ce nu,  chiar cu o carte bună. Lansarea de joi, 11 iunie, de la Casa Baiulescu a romanului de debut POKER semnat Bogdan Coşa s-a integrat perfect în această atmosferă: a deschis calea pentru un rendez vous destins cu literatura…

Evenimentul a fost deschis de profesoara Rodica Ilie care a ţinut locul profesorului Alexandru Muşina (din păcate, acesta nu a mai reuşit să ajungă la lansare). Prezenţa şi întâietatea discursului ei nu au fost însă întâmplătoare, atâta timp cât tocmai profesoara Rodica Ilie a avut ocazia să urmărească traseul formării artistice a lui Bogdan Coşa, încă de pe vremea când acesta era student la Braşov. Un traseu destul de imprevizibil, ţinând cont că tânărul autor braşovean s-a dovedit, la cenaclurile literare, aşa cum ne amintea Rodica Ilie, mai degrabă o minte analitică şi critică decât una deschisă la exprimări creatoare. Cu toate acestea, Rodica Ilie a remarcat faptul că Bogdan Coşa a reuşit să-şi găsească stilul şi formula, într-o scriitura  cu încărcătură autobiografică cât se poate de flexibilă – o scriitură în care îşi fac loc, fără senzaţia de aglomerare şi naraţiunea bine condusă gustată de publicul larg dar şi pasajele onirice şi experimentele literare savurate de cititorii formaţi.

A vorbit şi profesorul Adrian Lăcătuş care a remarcat, în discursul său, faptul că volumul lui Bogdan Coşa este un roman în sensul cel mai propriu al cuvântului, accesibil deopotrivă, ca formulă şi conţinut, atât cititorilor obişnuiţi cât şi specialiştilor. Profesorul Lăcătuş  şi-a întemeiat această observaţie pe trăsăturile pe care le-a remarcat la Poker: un discurs literar fără intenţii şi dimensiuni experimentale, în care cuvintele de ordine sunt spontaneitatea şi naturaleţea. Bogdan Coşa aduce, în romanul său, situaţii de viaţă reprezentative şi de actualitate iar ceea ce îl diferenţiază de alte romane ale autorilor contemporani este tocmai reuşita de reconstrucţie a sentimentului cotidianului, faptul că cititorii pot recunoaşte şi pot face legătura imediat cu o realitate contemporană, prin mijloace literare extrem de accesibile. În fond, Adrian Lăcătus şi-a explicat popularitatea romanului lui Bogdan Coşa  prin faptul că acesta pare să prezinte ceva din structura discursului cinematografic (acea mutare succesivă şi bine calculată de la un plan narativ incitant, la planuri reflexive şi de monolog interior).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UasGCjZJric[/youtube]

Caius Dobrescu şi-a început discursul pornind de la semnificaţia din limba engleză a cuvântului poker. În opinia profesorului braşovean (de fapt bucureştean, de la o vreme), romanul lui Bogdan Coşa este un fel de vătrai care vine să-şi incite cititorii, atâta timp cât adresabilitatea romanului Poker pare să fie în primul rând emoţională. Particularitatea şi reuşita scriiturii lui Bogdan Coşa (care îi întemeiază până la urmă popularitatea) se bazează tocmai pe capacitatea aproape intuitivă a autorului de a-şi atinge la un nivel emoţional cititorii, de a crea personaje cu deschidere generoasă spre empatizare, ocolind însă formulele melodramatice. Aşa cum a remarcat Caius Dobrescu, romanul lui Bogdan Coşa are un ritm fluent, are suficientă tensiune care să susţină interesul de lectură dar în acelaşi timp nu rămâne doar un bestseller clişeic, ci invită şi la tematizări mai sofisticate pe tema hazardului  – de fapt, întreaga desfăşurare narativă pare să fie o punere în scenă a echilibrului fragil pe care îl presupune jocul de noroc: acela dintre calcul (la început protagonistul pare să fie stăpân pe situaţie) şi întâmplare (intriga romanului se naşte şi evoluează tocmai pe fondul unor evenimente imprevizibile). Tocmai această aplecare spre tematizare reprezintă, în opinia lui Caius Dobrescu, unul din punctele convingătoare pentru promisiunea literară pe care o reprezintă Bogdan Coşa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n3_W9QrywgA[/youtube]

A luat cuvântul şi autorul care s-a declarat surprins de observaţiile subtile ale criticii (doar e lucru obişnuit în lumea literară să afli mai multe despre propria ta operă de la ceilalţi). Bogdan Coşa a dorit să-şi potrivească apariţia la această lansare cu spiritul volumului pe care l-a semnat, de aceea, tocmai pentru că a scris un roman fără constrângeri, a preferat să nu vină, nici la lansarea sa cu un discurs pregătit de acasă, oricât de tentant ar fi fost. Câştigătorul Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească ne-a vorbit despre intenţia (dificilă, s-ar putea remarca) de a scrie un roman pentru toată lumea care să nu fie însă asimilat  imediat literaturii de consum. La final autorul a citit câteva pagini din roman şi a oferit autografe celor prezenţi.

Aşadar am avut parte de promovarea unui autor de 22 de ani (dintr-o generaţie care se dovedeşte prolifică literar), care şi-a publicat primul roman la una din cele mai prestigioase edituri din ţară, care şi-a organizat singur-singurel lansarea de carte, care a reuşit să adune o mulţime de verdicte favorabile din partea specialiştilor, care a adunat un public destul de numeros. Acestea fiind spuse,  nu putem numi evenimentul de astăzi decât o pagină din cronica unei maturităţi anunţate…

Romanul POKER – Bogdan Cosa (Cartea Romaneasca 2011) este disponibil si pe www.libris.ro

Un răspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *