Se face adesea referire la ţările postcomuniste, printre ele şi România desigur, ca fiind nişte spaţii pestriţe, spaţii ale contrastelor în care relicvele unor regimuri defuncte, transparente în arhitectura urbană şi în obiceiurile locuitorilor supravieţuiesc tăcut sau dimpotrivă, în conflict aprig alături de promisiunile funcţinoalităţilor unor economii de piaţă competitive şi a prosperităţilor anunţate. Cuvântul pestriţ şi în acest context, cu siguranţă are o valenţă critică şi nemulţumitoare. Cu toate acestea, ţara noastră era pestriţă cu mult înaintea căderii regimului comunist, ca spaţiu de confluenţă istorică între  culturile orientale şi occidentale. Iar acest fapt, dincolo de combinaţia, letală pe alocuri, cu impact direct asupra dezvoltării fragmentate şi incoerente a României, atrage şi o sursă de mândrie: poate tocmai pentru că am fost pestriţi, am învăţat să fim toleranţi, ospitalieri, să construim o diversitate pentru care suntem căutaţi până la urmă.

Pe termen lung, dezvoltarea României nu se poate elibera de fondul diversităţii tradiţiilor culturale şi sociale acumulate de-a lungul istoriei. Oana Bodea vorbeşte în volumul său tocmai despre această necesitate de a cunoaşte în profunzime şi a asuma influenţele eterogene pe care ţara noastră le-a asimilat.

Sâmbătă, 11 iunie, ora 12, vă aşteptăm la LIBRĂRIA ŞT.O.IOSIF din Braşov, la lansarea volumului UN TIMP AL SCHIMBĂRILOR: RENAŞTEREA NAŢIONALĂ A POPOARELOR DIN EURIPA CENTRALĂ ÎN AUFKLARUNG ŞI VOMARZ. O ISTORIE COMPARATĂ, în prezenţa autoarei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *