SAMBATA, la LIBRARIA ST.O.IOSIF din Brasov am lansat volumul UN TIMP AL SCHIMBARILOR. RENASTEREA NATIONALA A POPOARELOR DIN EUROPA CENTRALA IN AUFKLÄRUNG SI VOMÄRZ. O ISTORIE COMPARATA. Colegul meu, Claudiu Raicu a fost prezent la eveniment.

Lansarea  a fost deschisa de d-na Ana Onita, Director General Libris Brasov, care le-a urat bun venit oaspetilor afirmand ca se bucura de surpriza facuta de Editura Rao prin aceste doua lansari (acum cateva zile am lansat cartea eveniment a lui Larry Watts, Fereste-ma Doamne de prieteni!) si de prezenta printre noi a Excelentei Sale,  ambasadorul  Republicii Slovace.

A luat cuvantul domnului Iacob Marza, care a jucat si rolul de moderator al acestui eveniment alaturi de d-na Ana Onita. In discursul sau, Iacob Marza a vorbit despre privilegiul de a se afla intr-un centru cultural cum este Brasovul si  despre istoria volumului lansat, ale carui radacini dateaza din deceniul al optulea din secolul trecut.

Apoi a luat cuvantul  de d-na Eva Marza, sotia domnului profesor Iacob Marza (coordonatorii tezei de doctorat a autoarei), considerata de catre ceilalti invitati autorul moral al cartii. Doamna Marza a facut o scurta prezentare a lucrarii. Dânsa a evocat legatura sa de 12 ani cu autoarea, in special latura cadru didactic-studenta. Cuprinsul cartii este un studiu foarte bogat, aplicat si aplecat catre istoria unor spatii neexploatate până acum  pe deplin. De asemenea tot domnia sa a mai afirmat ca aceasta carte face echipa buna cu un alt volum intitulat Scurta istorie a Slovaciei.

A vorbit apoi Laura Stanciu care , in stilul unei  prelegeri universitare de la care nu ai vrea sa lipsesti, ne-a introdus in atmosfera cartii impartasind cu noi cele cateva ganduri ce s-au nascut odata cu cartea. Astfel, cartea autoarei este prima sinteza declarata comparatista pe aceasta tema care pune intr-o relatie de colaborare istoriografia romana cu cea slovaca, reunite in campul istoriei. Intre Romania si Slovacia exista un cadru de dezvoltare comun (multiconfesionalism si cosmpolitism) dar si perspective diferite.Explorarea acestui cadru  ar ajuta cititorul sa inteleaga fenomenul evolutiei popoarelor in Europa de est. Doamna Stanciu a evocat rolul pe care o serie de personalitati l-au jucat in istoria Europei de Est si in formarea noului stat modern. Demersul comparatis al Oanei Bodea incearca asadar sa apropie, printr-un numitor comun natiunile romana si slovaca. Cele doua natiuni au evoluat sub influenta unui iluminism particular (desprins din iluminismul european) iar Oana Bodea a cautat sa exploreze si care au fost promotorii acestei miscari

A vorbit apoi Valentin Bodea despre importanta lucrarii pentru spatiul romanesc, despre perioada dificila, acoperita cu succes de autoare in demersul sau, pana la primavara popoarelor, o perioada in care natiunile trebuiau sa se afirme. De asemenea dansul a remarcat faptul ca autoarea a imbinat cunostintele asa de bine incat concluziile capitolelor si subcapitolelor pot fi integrate cu succes in manualele de istorie.

Cuvantul final, inaintea incheierii lensarii, i-a revenit autoarei. Multumind celor prezenti, in cateva cuvinte, Oana Bodea a vorbit despre pasiunea si energia pe care le-a pus in carte, de faptul ca se simte mandra ca este romanca, pe langa unele nemultumiri vis-a-vis de tara, marturisind  ca in spatele cartii sta  dorinta de a scoate in evidenta  mostenirea culturala a Europei Centrale.
Lansarea a fost incheiata de d-na Ana Onita, au urmat autografele si bineinteles protocolul generos si primitor

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *