Astazi am avut parte de o noua vizita din partea Editurii Minerva la Brasov, cu ocazia lansarii volumului lui Iuliu Ionas – INTRE PARADIS SI INFERN. Colegul meu, Claudiu Raicu a fost prezent la eveniment si a surprins momentele importante:

Lansarea a fost deschisa de doamna Ana Onita, Director General Libris Brasov care si-a exprimat recunostinta si incantarea pentru legatura deja atat de familiara intre un editor de prestigiu, o librarie cu notorietate si autori locali valorosi.

A luat apoi cuvantul dna Ana Munteanu, redactor şef la Editura Minerva care si-a manifestat încă o dată aprecierea pentru scrierile autorilor brasoveni, exprimată într-o nouă decizie de publicare. Doamna Ana Munteanu ne-a vorbit despre cartea lui Iuliu Ionaş, fără intenţia de a pătrunde în esenţa ei,  ci mai degrabă punctând cateva aspecte considerate ilustrative pentru evenimentul care a avut loc astăzi. ÎNTRE PARADIS ŞI INFERN este o carte cu personaje care penduleaza intre viata si moarte . Are marele avantaj, ca orice carte scrisa cu taria si trairea unui om puternic ancorat in realitate, ca cititorul să nu cadă sub auspiciile zodiei plictisului, chiar şi după relecturare. Scriitura lui Iuliu Ionaş are cadenţa romanelor clasice şi solicită atenţia cititorului,  tocmai datorita profunzimilor sale. Doamna Ana Munteanu a amintit că în volumul lansat apar, de asemenea, randuri superbe despre Brasov, randuri din care se poate deduce, fara teama de a gresi, iubirea autorului pentru oraşul de la poalele Tâmpei, o anumită doză de naţionalism local binevenit. În final, doamna Munteanu a apreciat ca romanul lui Iuliu Ionaş  este o lucrare pe care orice cititor o va regăsi cu plăcere şi peste ani, tocmai pentru că reuşeşte să combine armonios vechiul cu noul.

Prezentarea a fost continuată de domnul A.I Brumaru, poate criticul literar cel mai avizat în ceea ce priveşte scrierile lui Iuliu Ionas. In expunerea sa a amintit de faptul ca domnului Ionas i se potriveste sintagma “cata coerenta atata autenticitate”, de faptul ca reteta romanului are caracteristici clasice, fara pic de siluire, conturand cu rabdare chipurile personajelor pastrand insa  coerenta stilistica.

Stafeta discursiva a fost predata apoi, elegant, de A.I. Brumaru domnului Ion Topolog. Criticul braşovean şi-a construit discursul in jurul unui paralelism intre romanul ÎMPOTRIVA DESTINULUI si ÎNTRE PARADIS ŞI INFERN. Ion Topolog a remarcat astfel, în ambele lucrări, paralelismul de personaje, paralelismul nunta-moarte şi, de asemenea,  ca element distinct al domnului Ionas particularitatea de constructie epica. Iuliu Ionaş, în opinia criticului Ion Topolog, valorifica  in roman excelent elemente, situatii din realitate. Volumul ÎNTRE PARADIS ŞI INFERN este o carte ce se straduieste sa dezlege misterul iubirii si al mortii, doua teme nemuritoare, ţesute ca un nod gordian.

Discursul de încheiere a aparţinut, asa cum era firesc, autorului, Iuliu Ionas: un discurs. simplu, modest si cu un simt al realitatii care a debutat printr-o  marturisire: Iuliu Ionaş a fost si a ramas un lup singuratic si a scris aceasta carte exact cum a simtit. Romanul prezentat este al douasprezecelea din scrierile sale si al patrulea care beneficiază de lansare. Iuliu Ionaş s-a autocaracterizat drept un tip care nu cauta sa faca valuri prin scrierile sale, mai degrabă apariţia lucrărilor sale este  o reactie la neputinta de a nu scrie. Volumul lansat i-a dat multe nopti de insomnie lui Iuliu Ionaş iar autorul şi-a exprimat speranţa că cititorii isi vor pune intrebari, de-a lungul lecturii legate de tema vietii si a mortii.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulţumim autorului, mulţumim invitaţilor şi publicului prezent pentru încă o după amiază minunată între cărţi valoroase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *