A fost o după amiază de vară atât de căldurosă,  o autentică invitaţie explicită la leneveală şi totuşi a fost atât de multă lume în centrul Braşovului, la Librăria Şt O Iosif. Atât de puţin timp am avut ca să pregătim evenimentul şi totuşi toată presa din oraş a fost prezentă, alături de un public braşovean numeros. Atât de epuizant poate fi să o ţii din vizită în vizită prin locurile frumoase de pe Valea Prahovei ca să te prezinţi mai apoi în faţa cititorilor şi să le vorbeşti despre dragoste în lumea contemporană şi totuşi Pascal Bruckner s-a dovedit o apariţie cât se poate de tonică şi proaspătă. Toate aceste mărunte ironii ale zilei, pe cât de întâmplătoare au fost în succesiunea lor, s-au dovedit a fi prefeţe convingătoare pentru evenimentul care a urmat, în spiritul cărţii pe care am lansat-o.

Joi, 28 iulie, la Librăria Şt O Iosif din Braşov am lansat volumul PARADOXUL IUBIRII (Editura Trei, 2011), semnat Pascal Bruckner, în compania autorului şi a unui public numeros.

Evenimentul a fost deschis de doamna Ana Oniţă, Director General Libris Braşov care, deşi a fost cât se poate de emoţionată (salonul Şt.O.Iosif nu a mai fost atât de plin probabil de la inaugurarea sa), a oferit un cuvânt de bun venit concis invitaţilor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bqsIrVkqZD0[/youtube]

A vorbit apoi doamna Magdalena Mărculescu, director editorial al Editurii Trei care a spus câteva cuvinte despre volumul PARADOXUL IUBIRII dar şi despre autor. Pascal Bruckner, aşa cum am aflat de la doamna Mărculescu, este nu doar un autor cât se poate de popular în rândul publicului autohton (toate cărţile pe care le-a semnat în limba franceză sunt disponibile şi în româneşte), dar el s-a dovedit şi un colaborator de încredere şi un sprijin de nădejde în munca editorială (el este şi unul din coordonatorii colecţiei Eroscop, publicată de Editura Trei). Volumul Paradoxul iubirii este, aşa cum a sugerat doamna Mărculescu, o lectură iniţiatică, în linia cărţilor de căpătâi (să amintim doar Luni de fiere) semnate de autor până în acest moment,  o meditaţie profundă pe marginea valenţelor contradictorii pe care le îmbracă iubirea în lumea contemporană, Nu în ultimul rând, doamna Magdalena Mărculescu ne-a amintit de faptul că, la fel de paradoxală ca tema tratată de Pascal Bruckner, se dovedeşte şi meseria de editor de carte – o meserie care ţi se poată părea foarte frumoasă, dar care devine din când în când insuportabilă, tocmai prin faptul că este atât de cronofagă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_R1i4_JO4GU[/youtube]

A luat apoi cuvântul autorul, PASCAL BRUCKNER, al cărui mesaj a fost tradus spontan de lector univ dr Virgil Borcan, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov. În scurtul său discurs, Pascal Bruckner s-a declarat mişcat de numărul cititorilor care l-au întâmpinat atât la Bucureşti, cât şi la Braşov. Acest entuziasm de intampinare pare să amintească până la urmă de tradiţionala cordialitate româno-franceză cultivată aproape 100 de ani, întreruptă brutal de regimul comunist. Aşa cum a sugerat filosoful francez, chiar dacă această relaţie s-a răcit şi chiar dacă o cortină de fier simbolică pare să persiste încă între cele două culturi, tocmai asemenea evenimente şi familiarizări pot contribui la refacerea vechii apropieri. În prezentarea pe care a făcut-o volumului PARADOXUL IUBIRII, Pascal Bruckner a vorbit despre pariul paradoxal la care ne angajează relaţiile amoroase contemporane: pe de o parte partenerii doresc să devină un cuplu dar să rămână însă, în acelaşi timp, liberi. Cuplurile în lumea de azi cunosc o provocare fără precedent: tocmai pentru că se fundamentează pe pasiune şi pe dorinţă,  (aspecte excluse sau neimportante în căsniciile de acum câteva secole) şi sunt nevoite să menţină durabile dimensiuni ale relaţiei care se dovedesc însă perisabile. Iar problema întreţinerii acestei durabilităţi pare să fie aceea că e supusă unei adevărate standardizări, cât se poate de exigente: suntem presaţi să ne raportam la nişte înălţimi ale perfecţiunii pe toate planurile (fizice şi sentimentale) pe care nu suntem capabili să le atingem (de aici urmează povestea vinovăţiei şi a tentaţiei de a renunţa la angajamentul pe care îl facem). Astfel, Pascal Bruckner a dezvăluit o concluzie interesantă: deşi aparent Occidentul a devenit leagănul civilizaţiei laicizate şi materialiste, în ceea ce priveşte iubirea, societatea vestică se dovedeşte mai idealistă ca niciodată, atâta timp cât oamenii par să fie preocupaţi de ideea de iubire şi de ridicarea la înălţimile ei, mai degrabă decât de persoanele concrete.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9t_sdqebnwI[/youtube]

Încheierea evenimentului  a fost făcută de lect univ dr Virgil Borcan, cel care ne-a mărturisit că e legat inevitabil de Pascal Bruckner, atâta timp cât  traducătorii primelor ediţii ale autorului francez au fost chiar profesorii vorbitorului. Domnul Virgil Borcan ne-a amintit, cu admiraţie, faptul  că Pascal Bruckner rămâne un filosof important şi chiar dacă nu poate fi inclus în specia creatorilor de sistem, cu morgă şi aer doct (atât de intimidantă pentru orice public), autorul francez este totuşi o somitate (contribuţiile sale în cele mai importante publicaţii franceze ca Nouvelle Observatoire sau Le Monde şi instituţii de învăţământ de prestigiu o dovedesc).. doar că o somitate ghiduşă.

În final, autorul a onorat o sesiune destul de lungă de autografe (Paradoxul iubirii va fi cu siguranţă bestsellerul lunii).

Deşi s-a desfăşurat aproape contra cronometru (în fond, agenda lui Pascal Bruckner, aşa cum era de aşteptat, s-a dovedit a fi plină), în compania unei somităţi (chiar şi ghiduşe), evenimentul  de astăzi ne-a făcut să ne simţim, paradoxal de relaxaţi (iată că şi încheierea a fost tot în spiritul volumului lansat) în faţa unor teme neliniştitoare pe care, prin intermediul volumului semnat Pascal Bruckner, le vom putea privi cu mai multă luciditate.

Mulţumim invitaţilor, mulţumim Editurii Trei pentru că a ales să-l aducă pe Pascal Bruckner la Braşov şi nu în ultimul rând mulţumim publicului pentru prezenţa generoasă… paradoxal sau nu, în România sunt mulţi cititori de carte bună.

Volumul PARADOXUL IUBIRII – Pascal Bruckner, Editura Trei 2011 este disponibil si pe www.libris.ro si la Libraria St.O.Iosif din Brasov. Pana pe 31 iulie 2011, organizam campania 2+1, impreuna cu Editura Trei: la oricare doua carti cumparate de la aceasta editura, a treia este gratuita.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *