Poate că pentru orăşeni vara este perioada vacanţelor mult aşteptate, a evadărilor din junglele de beton, a trândăviilor bine meritate, un sinonim al relaxării şi al destinderii. La sate însă, vara munca e în toi. În fond, ritmurile rurale sunt mai apropiate de ritmurile naturii şi cum lunile lui Gustar şi Cuptor sunt tocmai cele în care belşugul plezneşte pe spice sau pe crengi, sătenii care au pregătit conştiincioşi aceste belşug încă din primăvară, se pregătesc acum să îl adune în gospodarii. E drept, suntem la mijlocul lui august, a cam trecut perioada secerişului iar recoltele de toamnă sunt încă departe… cu toate acestea, călătoria semănăturilor nu se opreşte, ci continuă cu tradiţia preparării pâinii. Nu întâmplător, Asociaţia Libris Cultural, împreună cu Primăria Comunei Cristian şi cu Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului au căutat să pună în valoare acest obicei, atâta timp cât o asemenea iniţiativă este perfect coerentă cu preocupările europene actuale de apropiere de natură, de valorificare a culturilor locale şi de redescoperirea reţetelor vechi pentru o viaţă sănătoasă.
Pe 19 august 2011, am inaugurat prima ediţie a Festivalului Drumul Pâinii, eveniment care face parte dintr-un proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Evenimentul a fost deschis printr-o conferinţă de presă care a avut loc la Librăria Şt.O.Iosif, la care au participat mulţi reprezentanţi ai presei dar şi autorităţi locale. Domnul Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Libris Cultural Braşov s-a declarat onorat de posibilitatea organizaţiei pe care o conduce de a se implica în promovarea unui asemenea eveniment. Domnul Dragos Serafim, primarul Comunei Cristian a prezentat în câteva cuvinte programul festivalului gândit tocmai în jurul călătoriei bobului de grâu de pe ogorul recoltat şi până la transformarea sa, vegheata de iscusinţa ţărănească, în pâine. Astfel, în cele trei zile de sărbătoare, cei prezenţi la festival vor avea ocazia să fie martorii acestei călătorii, să ia parte la etapele tradiţionale ale preparării pâinii: de la morărit şi până la frământat aluatul şi coptul în cuptor. Acest eveniment cu semnificaţie, deopotrivă materială şi spirituală pentru lumea rurală, care dă substanţă festivalului este de fapt şi un prilej bun de celebrare: drumul pâinii va fi călăuzit de numeroase activităţi culturale desfăşurate în Comuna Cristian: de la artiştii care vor cânta şi vor juca pe scena special amenajată şi până la meşterii de produse tradiţionale şi artizanat care îşi vor dovedi măiestria în atelierele organizate cu acest prilej Domnul Serafim a invitat pe toată lumea să participe la eveniment.
Conferinţa de presă a avut parte de o încheiere deosebită. Solista americană Heidi Schmidt, al cărei album a fost lansat în cadrul unei ediţii anterioare al Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, a interpretat, împreună cu violonistul clujean Călin Ciupe câteva piese care să dezmorţească debutul oficial al evenimentului.
La ora 18, am avut ocazia să parcurgem primele etape ale Drumului Pâinii: am vizitat Moara din Comuna Cristian, o clădire aflată în curs de recondiţionare, aşezată pe cursul unui râu care, pe lângă funcţia milenară a măcinării grâului (roţile imense pregătesc atât făina pentru pâine, cât şi mălaiul) are şi o funcţie mai modernă, în ton cu timpurile eco pe care le trăim: funcţionează şi ca generator economic de electricitate dar şi ca centru de reciclare al deşeurilor care ajung, în număr destul de mare din păcate, în apele locale.
Am vizitat apoi o gospodărie în care am asistat la tainele plămădelii: făina se adună cu cartofi zdrobiţi, cu apă călduţă şi cu drojdie şi se frământă în troacă, vârtos, până când aluatul nu se mai lipeşte de mâini, apoi se lasă totul la dospit. Am tras cu ochiul şi la cuptorul din curte, acolo unde urmează să se culcuşească porţile de aluat în următoarele zile.
Întorşi în faţa Primăriei Cristian, împreună cu oficialităţile locale şi cu o mulţime de artişti am pornit spre locul de desfăşurare al festivalului, Stadionul Tineretului, într-o adevărată paradă muzicală a costumelor. Pe acordurile unei Crihalme inimoase, am împărţit pliante şi invitaţii tuturor celor pe care i-am întâlnit în drum.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YHiJQLbrjcI[/youtube]
Ajunşi la stadion, primarul Dragos Serafim a frânt pâine proaspătă şi a împărţit-o tuturor celor prezenţi în semn de bun venit, apoi artiştii şi-au făcut intrarea pe scenă pentru a saluta publicul. Silvana Enache, realizatorul emisiunii Seara Vedetelor, a fost din nou o gazdă inspirată prezentându-i pe invitaţii care vor umple Cristianul de voie bună în următoarele zile: Ansamblul Măgura din Codlea, Ansamblul Junii Cristianului, Clubul Vedetelor, Mariana Albu, Rozalia Oprea, Lucia Potra, Iuliana Bularca şi desigur, Taraful Dan Bîrsan. De asemenea, primarul Dragos Serafim dar şi viceprimarul Octavian Buta au oferit tradiţionalele discursuri introductive.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VRLkUVKCbEM[/youtube]
Prima zi a Festivalului Drumul Pâinii, ediţia 2011, a fost încheiată de recitalul artistei Heidi Schmid, solista americană care nu doar că a învăţat limba română (chiar graiul ardelenesc) în timpul petrecut în România, dar a şi compus câteva piese în româneşte, de o bogăţie lirică deosebită. Heidi Schmidt şi violonistul Călin Ciupe au încântat publicul cu piese atât din repertoriul internaţional, cât şi din cel autohton.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bAYtsupcyxc[/youtube]
De maine spectacolele se vor tine lant. Vă aşteptăm în acest weekend la munte, pe DN 73, în Comuna Cristian din judeţul Braşov, să ne bucurăm împreună de o lecţie spirituală despre Transilvania!