Colegul meu Dorian Dron continua cu succes periplul prin lumea scriitorilor de valoare.

Campania „Scriitori ÎnNOBELaţi” a ajuns la jumătate. Încă trei săptămâni şi vom afla laureatul Nobel pe anul 2011, eveniment aşteptat cu interes de  întreaga comunitate literată şi nu numai. Dacă până acum primul scriitor vizat a fost Albert Camus, punct de referinţă asupra întregii abordări estetice, continuat pe linie tematică de Gabriel Garcia Marquez, în această săptămână vom verifica dosarul de „securitate” a lui Jose Saramango, scriitor ÎnNOBELat în anul 1998.

Biografia lui Saramago este una cât se poate de simplă. Născut în Ribatejo – Portugalia în 1922, se mută împreună cu familia peste 2 ani în Lisabona. Noul spaţiu îi aduce iremediabil şi o mare pierdere, cea a fratelui său, Francisco, pe care nu o poate percepe în adevăratul său sens, din pricina vârstei fragede. Însă copilăria nu a fost nici pe departe una a unui «copil normal», fiind nevoit să abandoneze gimnaziul şi să se înscrie la o şcoala tehnică, mutare cauzată de lipsa fondurilor. Lucrează doi ani ca mecanic, greutăţile formându-i astfel personalitatea. Se căsătoreşte la vârsta de 22 de ani şi după trei ani îi apare primul volum publicat.

Chiar dacă din punct de vedere ideologic l-am putea blama pe tânărul Saramago pentru orientarea sa politică, adept al comunismului şi implicit ateismului, el reuşeşte să-l reinventeze tocmai pe primul nostru scriitor recenzat, Albert Camus. Critica de specialitate l-a considerat multă vreme ca pe un continuator al imaginarului «camuscian», dovada stând chiar romanul emblemă Eseu despre orbire, însă distincţia porneşte din substrat.

Şi pentru că am pomenit de unul dintre romanele sale exemplare vom identifica câteva aspecte definitorii ale lumii interioare ale lui Saramago. În aparenţă Eseu despre orbire este romanul oglindă a Ciumei lui Camus. Preluând modelul scriitorului francez, pentru asamblarea unui puzzle ideal şi ideatic, stă societatea care are nevoie de un imbold pentru a regresa. Dacă în Ciuma primul şobolan porneşte o adevărată revoltă şi paralizie mentală, la portughez lucrurile se situează aproape pe acelaşi plan. Un funcţionar, oprit la semafor în maşina sa, blocheză fără vreun motiv întemeiat pentru ceilalţi circulaţia, pentru ca apoi să strige neputincios că a orbit. De aici întreaga reţea de cauzalităţi. Ajutat să fie adus acasă, i se fură maşina, dar hoţul măcinat de fapta sa, orbeşte instantaneu. Doctorul ce îl consultă şi constată că individul «sursă» nu are vreo leziune internă, pasionat de aflarea verdictului, orbeşte fără vreun motiv din studiul amănunţit al simptomelor. Iar de aici începe adevărată traumă a indivizilor din comunitatea respectivă, terorizaţi psihic şi fizic de «bezna-albă», laimotivul romanului lui Saramago. Şi dacă tot am pomenit de Camus, observăm cum de fapt o cauză minoră poate schimba destinele oamenilor în câteva minute.

Un stil clar, apropiat de o plauzibilă realitate cotidiană, cu scindări de frază specifice postmodernismului şi cu o tematică ce «prinde» oricărui nivel intelectual, Jose Saramago reinventează pasiunea pentru socialul descriptiv, nu sufocant ca al lui Balzac, dar eficient pentru o comunitate aflată în plin proces de simplificare. Ceea ce «ştie» scriitorul vizat este tocmai această punere în pagină a unei idei originale, ce pendulează între tematici psihologice, psihiatrice şi chiar simplitatea acţiunilor interumane.

De aceea putem vorbi despre un reinventator orginal în abordare, care redescoperă o societate proprie, dar pe care o generalizează până în punctul de autoidentificare cu cea a cititorului. Or  pentru ca o lectură să supravieţuiască epocii în care trăim, ea trebuie să captiveze, să-l scoată din mecanismul rutinal pe cel ce-i deschide întâia pagină. Iar aici Saramago a pulsat, miza fiind dublă: câştig ori redundanţă.

Săptămâna aceasta colecţia Jose Saramago, apărută la editura Polirom, beneficiază de o reducere de 20 % în Librăria Şt.O.Iosif. Lectură placută !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *