Faptul că tot românul se pricepe la politică pare să fie un lucru arhicunoscut şi probat de altfel zi de zi, cu diletantism sau nu, în presă, pe stradă sau în parc. Şi totuşi, pare-se că unii români se consideră mai pricepuţi decât alţii în ceea ce priveşte treburile ţării dar asta nu neapărat pentru că ar avea cine ştie ce competenţe în domeniu (în afară de gândirea logică, realistă, intuiţie), cât mai ales pentru faptul că aparţin genului masculin.   În imaginarul românesc e destul de evident faptul că politica este încă o activitate şi un domeniu dominat de bărbaţi. O spun statisticile: în Europa doar Ungaria are mai puţini parlamentari femei decât noi, iar în clasamentul mondial ocupăm de asemenea o poziţie codaşă  în ceea ce priveşte reprezentarea feminină în forurile superioare. Acestea sunt realităţi care s-au construit pe prejudecăţi legate de rolurile de gen şi pe neîncrederi în ceea ce priveşte capacităţile sexului feminin, cultivate din cele mai vechi timpuri în societatea românească.

Dar dacă e clar că femeile în România par să fie dezavantajate în încercarea de accede la poziţii de autoritate politică, tocmai de această reţea de prejudecăţi colective, avem destule figuri feminine remarcabile care au reuşit să depăşească obstacolele mai mult sau mai puţin tacite ale misoginismului şi să îşi probeze profesionalismul fără tăgadă. Despre această lume, a profesionistelor politicii româneşti, despre poveştile emoţionante care au însoţit cariere strălucite, despre posibilitatea unui parteneriat echitabil între bărbaţi şi femei vorbeşte volumul de mărturii coordonat de Andreea Paul (Vass).

 Sâmbătă, 1 OCTOMBRIE, 2011, ora 15,  vă aşteptăm la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, la lansarea volumului coordonat de Andreea Paul (Vass): FORŢA POLITICĂ A FEMEILOR (Polirom, 2011). Vor fi prezenţi şi vor lua cuvântul: Andreea Paul (Vass), Carmen Ferghete, Flroin Staicu, Gabriel Andronache, precum şi primarul Braşovului, George Scripcaru.

Vă aşteptăm!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *