Dacă ieri, la lansarea volumului lui Marius GheneaSalonul Şt.O.Iosif, a devenit preţ de câteva ceasuri o adevărată sală de curs pentru o lecţie magistrală despre antreprenoriat,  astăzi, tot o lansare de carte s-a transformat într-un adevărat forum democratic la scară redusă în cadrul căruia s-au schimbat opinii pe o temă destul de controversată: necesitatea de a promova femeile în politică.

Sâmbătă, 1.10.2011, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov am avut plăcerea să lansăm într-o manieră dinamică, dialogală, volumul de mărturii coordonat de Andreea Paul (Vass) intitulat FORŢA POLITICĂ A FEMEILOR (Polirom, 2011).

Evenimentul a fost deschis de Ana Oniţă, Director General Libris Braşov care pe lângă urările de bun venit adresate invitaţilor, a ţinut să-şi exprime aprecierea pentru eforturile titanice pe care le-a întreprins Andreea Vass în calitate de coordonator al volumului (ţinând cont de numărul mare al mărturiilor cuprinse în volum, acest efort nu poate fi cu siguranţă trecut cu vederea).

Următorul discurs a aparţinut Gabrielei Urse, o figură activă pe plan administrativ local care a remarcat  cartea coordonată de Andreea Vass drept un instrument extrem de oportun care să contribuie la depăşirea barierelor şi prejudecăţilor în ceea ce priveşte activitatea politică a femeilor. Gabriela Urse a observat şi faptul că volumul lansat, chiar dacă este coordonat de o femeie cu opţiuni politice clare, se dovedeşte a fi un proiect transpartinic de promovare a mesajului femeilor într-o zonă de activitate asociată încă genului masculin.

A luat apoi cuvântul Carmen Ferghete, o altă personalitate a politicii braşovene care a sugerat că volumul lansat este pilduitor, este o mărturie solidă în baza căreia se pot întemeia judecăţi promiţătoare legate de oportunitatea implicării femeilor în politică. Într-o cheie umoristică, Carmen Ferghete a împărtăşit publicului faptul că aşteaptă şi o carte cu părerile bărbaţilor vis-a-vis de colecţia de texte cuprinse în volum.

Microfonul a fost predat apoi Andreei Paul (Vass), lector universitar, cercetător la Societatea Academica Romana, consilier personal al Prim Ministrului, cea care ne-a vorbit nu doar despre cartea coordonată ci şi despre forţa unei idei.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9TuIIW7BdBg[/youtube]

Pornind de la constatarea deplorabilă a faptului că femeile beneficiază de o prezenţă infimă (de doar 10%) în Parlamentul României, deşi compun mai bine de jumătate din populaţia ţării, Andreea Paul (Vass) şi-a construit discursul de prezentare sub forma unei pledoarii pentru ideea corectei reprezentări de gen pe scena politică românească. Vorbitoarea a atins problema cât se poate de cuprinzător – a pornit de la contextul european (standardul omniprezent de raportare în orice chestiune) şi a scos în evidenţă faptul că în multe ţări din Vest au fost deja implementate măsuri variate pentru asigurarea echitabilă a reprezentării de gen. De ce? Pe de o parte pentru a respecta principiul egalităţii de şansă, pe de altă parte, conform statisticilor aduse în discuţie de Andreea Paul (Vass), ţările în care femeile sunt bine reprezentate pe plan politic sunt tari prospere, au un nivel de trai ridicat şi, chestiune de prim interes pentru România, au un grad al corupţiei mai scăzut. Corelaţia dintre aceste variabile ar putea fi legată, aşa cum a sugerat vorbitoarea, de înclinaţia spre echitate socială a femeilor şi apetitul mai redus pentru risc.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N64j_nKQAVc[/youtube]

Andreea Paul (Vass) a atins apoi problema contextului românesc- un context în care chiar şi acele câteva femei care au reuşit să se impună pe plan politic au fost cu greu luate în serios, şi asta după ce au fost supuse unor filtre de judecată destul de irelevante în raport cu competenţele lor, iar în cele din urmă au fost aspru şi părtinitor criticate, fie pentru îndrăzneala de care au dat dovadă, fie pentru scăpările de rutină prezente în discursurile oricărui politician. Andreea Paul (Vass) nu a ocolit nici chestiunea soluţiilor pentru ameliorarea subreprezentării politice de pe urma căreia suferă femeile – vorbitoarea a propus câteva variante: să nu se facă nimic (prelungind prin lipsa de iniţiativă, un context deplorabil), să se impună aşa cum s-a impus prin lege în unele state europene o cotă minimală  a reprezentării de gen sau să se asigure un echilibru de gen în mass media pe perioada campaniilor electorale.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t0AqH_ol7RY[/youtube]

A luat apoi cuvântul Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu, cel care a felicitat-o pe colega sa de partid pentru iniţiativa de a încuraja femeile nu doar să voteze ci şi să se implice în luarea deciziilor. Încrederea lui Gheorghe Ialomiţeanu în competenţele femeilor cu activitate politică pare să fie întemeiată tocmai de experienţa sa în minister, acolo unde, nu o dată, domnia sa a primit recomandări profesionale chiar de la Andreea Paul (Vass).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F-gPERL4_vk[/youtube]

Deşi mulţi dintre vorbitorii care s-au succedat sunt colegi de partid cu coordonatoarea volumului lansat, aceştia nu au pregetat să-şi exprime perspectivele diferite sau chiar dezacordurile explicite în raport cu pledoaria Andreei Paul (Vass). De pildă senatorul PDL, Florian Staicu, a fost de părere că reprezentarea de gen în Parlament, deşi importantă, nu trebuie să devină o problemă obsesivă şi nu are nevoie de un proiect de lege special care să o reglementeze. Florian Staicu şi-a justificat moderaţia  prin convingerea că egalitatea de şanse existentă, precum şi dificultatea de a identifica situaţii în care femilor li s-a respins accesul în politică pe criterii de sex nu întemeiază o necesitate legislativă.

În aceeaşi notă s-a exprimat şi viceprimarul Braşovului, Gabriel Andronache iar Mihai Ioniţă, preşedintele Organizaţiei de Tineret PDL Braşov a sugerat că problema accesului în viaţa politică trebuie mai degrabă discutată în termenii competenţelor şi nu ai genului. Andreea Paul (Vass) a primit criticile cu eleganţă şi dezinvoltură şi, deşi nu i-a convins până la capăt pe cei care au obiectat,  a avut  însă cel puţin câte un răspuns pentru fiecare obiecţie (invocând ineficienţa criteriului meritocraţiei în viaţa politică românească şi lipsa egalităţii de şansă reale).

La final, înainte de a oferi o generoasă sesiune de autografe şi de interviuri cu presa, Andreea Paul (Vass) a mărturisit publicului că este convinsă de faptul că va reuşi în ceea ce şi-a propus.

A fost o după amiază animată, în care am probat cu moderaţie, în compania unor figuri cunoscute un spirit democratic care, din păcate nu este prezent nici măcar în interiorul partidelor politice: acela de a spune exact ce gândeşti, chiar şi atunci când opiniile diferă, deşi se află sub aceeaşi cupolă politică.

Mulţumim Andreei Paul (Vass) pentru surpriza plăcută pe care a oferit-o braşovenilor, mulţumim tuturor invitaţilor pentru prezenţă şi mulţumim şi publicului pentru faptul că a ales să-şi petreacă după amiaza asistând la un spectacol, credem noi elegant, de democraţie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *